Öncelikle geçmiş olsun. Astım kronik bir hastalıktır. Yani tedavisi kısa bir dönem sürüp iyileşemezsiniz. Hamilikte astım semptomları düzelebilir, aynı kalabilir veya kötüleşebilir. Buradaki yanlışı ilaç kullanımını bırakmakta yapmışsınız. Emzirenlerde antihistaminikleri kullanmıyoruz elbette. Ancak diğer inhaler cihazların hiçbirini kullanmanın hamilelik veya emzirme döneminde bebeğe veya size zararı yok, aksine hamilelikte çocuğun gelişimi açısından daha da faydalı. Evdeki soğuk buhar üreten makinalr gerçekten de bu gibi etkiler yapabiliyor. Bunları illa ki astım semptomları olarak değerlendirmemek lazım. Ancak benzer şikayetleriniz de dışarıda oluyormuş. İlk olarak hayatınızdan size olumsuz etki ettiğini düşündüğünüz şeyleri uzaklaştırmakla işe başlayın. O soğuk nebülizatörün içinde mantar kolonizasyonu olabilir veya soğuk buhar astımınızı tetikliyor olabilir. Evde çiçek varsa bunları uzaklaştırabilirsiniz. Özellikle ilkbaharda polen zamanında dışarıda maske kullanabilirsiniz. Evdeki deterjan , çamaşırsuyu gibi malzemeler de astım ataklarına neden olabilir. Bazılarında yastıkta bulunan akarlar da astımı tetikler. Bunlar için özel yastıklar üretilmiştir. Sonuç olarak astımın en iyi tedavisi yaşam şeklini değiştirmektir. Astımınız tekrar nüksetmiyor, astım zaten ömür boyu ataklarla seyreden bir hastalıktır. Yaşamınıza dikkat edin. Eğer inhaler bir cihaz daha önceden başlandıysa (piyasada değişik isimlerle var symbicoırt turbohaler, seretide discus, foster inhaler, ventolin inhaler,bricanyl inhaler pulmicort inh ( bu son 3 ü kurtarıcı ilaç olarak kullanılır rutin kullanılmaz ) ) bu ilacı tekrar kullanın. Eğer ilacınız yoksa bir göğüs hastalıkları polikliniğinde tekrar solunum fonksiyon testi yaptırın, ilaç raporunuz yoksa çıkartın ve ilaçlarınızı temin edin.
|