Bu sitede soruları uzun uzun cevaplamamak gerekli sanırım . Tam cevabınızı bitiriyorum sayfa kendini yenileyip benim yazdıklarım kayboluyor :)
KOAH kronik bronşit diyede de adlandırabileceğimiz bir hastalık. Nedeni genellikle sigara , ancak türkiyede özellikle köy yaşantısında kullanılan tandırlar, odun sobaları, fırıncılık, tezek yakımı gibi dumanlara uzun süreli maruz kalma da önemli nedenlerinden. Hastalığı şöyle tarif edebilirim; bir üzüm salkımı düşünün. Salkımın bir ağaç yapısı ve uçlarında da üzüm taneleri var. Akciğer de bu yapıda . hava yoloları hava keseciklerine açılır ve buradan havadaki oksijen kana karışır. Bu dumanlar hava yolunda bağışıklık sistemi hücrelerimizi harekete geçirirler ve bu hücreler zamanla hava yollarımızı tahrip etmeye başlarlar. Yani taneleri taşıyan ağaç yapı bozulur. Hava keseciklerinin içine hava girer ancak hava yollarının yapısı bozulduğundan geriye çıkmaz ve hava buralarda hapsolur. Bu süreç yıllar içinde yavaş yavaş gelişir. Bu yüzden de hastalar uzun süre hastalılarını anlamadan, yaşlılığa vererek yaşamaya devam ederler.
Size tavisyeme gelince; 1) içinde sigara olan her şeyden, sigaradan sigaralı ortamlardan, sigara içen arkadaşlardan babanızın uzak durması.
2) Gerçekten tanı KOAH olup olmadığı eğer tespit edilmediyse bir göğüs hastalıkları polikliniğine başvurmanız. Burada solunum fonksiyon testleri akciğer filmi, fizik muayene ve düzgün bir hastalık öyküsü ile tanı konulabilir.
3) Tanımız KOAH ise ömür boyu ilaç kullanması gerekecektir. Bu ilaçlar için ilaç raporu çıkarın. Biz genellikle KAOH hastalarına 3 veya 4 farklı ilaç başlarız.
4) Babanızın aynı zamnda bir kalp doktoruna da göstermeniz. Genellikle KOAH hatalarında birlikte kalp hastalıklarıo da olabilmekte. Şikayet olmadan bunların için başvurulması daha doğru olur.
5) 65 yaşın üzerindeyse yılda 1 kez grip aşısı ve 5 yılda bvir zatürre aşısı vurdurması kolay enfeksiyon kapmaması ve atakların şiddetinin ve sıklığının azalması konusunda yardımcı olabilir.
KOAH ilerleyici bir hastalıktır am ilarleyiş yavaşi olur. Eğer hastalar yaşam şekillerini değiştirmez ve ilaç tedavisine başlamazsa çok daha hızlı bir süreç gelişir. Düzgün bir ilaç tedavisi ve takiple uzun yıllar sıkıntısız yaşar, ancak zaman zaman ataklar yine de olabilir.
Geçmiş olsun
|