Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Soru..

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Avukat Begüm Tekin
Forum Tanımlaması: (ARŞİV) Sorularınız ve cevapları... (ARŞİV)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=22164
Tarih: 12 Tem 2025 Saat 07:42


Konu: Soru..
Mesajı Yazan: ELa-m
Konu: Soru..
Mesaj Tarihi: 16 Şub 2010 Saat 19:56
merhaba avukat hanIm abimin birtane kIzI var $u an 6ya$Inda bo$andilar annesi babasI ....ve eski yengem cocugu annemlere senede 1 gosteriyor diye...annemler mahkemeye verdiler ve mahkemeyi kazandilar ay'da 1 kere hafta sonu alma hakkimiz var ve tatilerde az bi$ey hakkimiz var....cumartesi günü yigenimi alma günümüzdü... ama eski yengem bildigi halde(avukatI bilgilendirdi onu)evde bulunmadI kendisi kaçtI diyelim evden....gelecek ay tekrarr gidecekler ve tekrar aynI olacak eminim...kaç kez evde olmama hakki var...ve ne olacak bundan sonra tekrar mahkemeye verecegiz bildigime göre bi ceza alabilirmi? çunki hakkediyor gerçekten....annem..babam bu duruma çok uzuluyor hasta oluyorlar babamIn üzüntüden kalbi bile sIKI$Iyor...bide bunun üzerine oturduklari yer çok uzak tekrar o yolu bo$ dönmek zor...insanla dalga geçiyor resmen....
 
SaygILarImLa ....te$$ekurler...Smile
 
sorum açikcasI bu durumda ne yapmaliyiz? eski yengem ceza yada uyarI alacakMI? ne yapmaliyiz aydinlatabilirmisiniz...?


-------------
E$e v kIzI eLa



Cevaplar:
Mesajı Yazan: begümtekin
Mesaj Tarihi: 18 Şub 2010 Saat 09:36
Bir Aliye vakası daha galiba:)

Yengeniz böyle yaparak suç işlemektedir. İİK Madde 341 -  

"Çocuk teslimi hakkındaki ilâmın veya ara kararının gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirilmesini engelleyen kişinin, lehine hüküm verilmiş kimsenin şikâyeti üzerine, altı aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra ilâmın veya ara kararının gereği yerine getirilirse, kişi tahliye edilir." Gördüğünüz gibi yaptığı şeyin bir cezası vardır. Şikayetiniz halinde yengeniz yargılanır. Suçlu bulunursa ceza alır. Mahkemenin belirlediği günlerde ve saatlerde annesinin çocuğu hazır etmesi gerekir.
Hazır etmediğini ispatlamak için çocuğu almaya icra memuru ile gitmeniz ve çocuğun hazır olmadığına dair tutanak tutulmasını sağlamanız gerekir. Tutanak üzerine İcra Ceza Mahkemesine şikayet dilekçesi vererek yengenizin yargılanmasını sağlayabilirsiniz.

"Kaç kez evde olmama hakkı var" diye sormuşsunuz. Böyle bir sayı yok çünkü böyle bir hakkı yok. Çocuğu hazır etmemenin geçerli bir mazereti olmalı. Örneğin çocuk rahatsızlanmış ve yengeniz onu doktora götürmüş olabilir ama bunu mahkemede ispatlaması gerekir. Mesajınızdan anladığım kadarıyla anne-babanız çocuğa uzak bir yerde oturuyor. Size şöyle bir tavsiyede bulunabilirim. Çocuğu görmeyi planladığınız tarihi yengenize noter vasıtası ile bildirin. Sonra o tarihte icra yolu ile çocuğu görmeye gidin. Eğer çocuk hazır değilse söylediğim gibi tutanak tutturu. Sonra -eğer isterseniz- yengenizi şikayet edebilirsiniz. Bunu bir kere yapıp ciddiyetinizi görünce kolay kolay çocuğu kaçırmayacaktır.

Ayrıca bu yaptığı şey suç olmasının yanı sıra velayetin yengenizden alınmasına bile sebep olabilir. Bir Yargıtay kararından bir kısım paylaşıyorum:
YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ
• ÇOCUĞUN KİŞİSEL İLİŞKİSİNİN ENGELLENMESİ ( Aile Bağları ve Fikri Gelişmesini Kötü Etkileyecek Davranışlarında Bulunması - Velayetin Değiştirilmesi )

• VELAYETİN DEĞİŞTİRİLMESİ ( Kişisel İlişkinin Engellenmesi - Çocuğun Aile Bağları ve Fikri Gelişmesini Kötü Etkileyecek Davranışlarında Bulunması )

ÖZET : Davalının çocuğun davacı ile kişisel ilişkisini engellediği, çocuğun aile bağlarını özellikle fikri gelişmesini kötü etkileyecek bir davranış içerisine girdiği anlaşıldığından, velayetin değiştirilmesine karar verilmesi gerekir.

KARAR :
 Davalının celp edilen icra dosyasında kişisel ilişki günlerinde çocuğu bulundurmadığı, değişen adresini dosyaya bildirmediği ve müteaadit araştırmalara rağmen de adresinin bulunamadığı böylece çocuğun davacı ile kişisel ilişkisini engellediği anlaşılmıştır. Davalı, çocuğun aile bağlarını özellikle fikri gelişmesini kötü etkileyecek bir davranış içerisine girmiştir.

Bu durumda velayetin değiştirilmesine karar verilmesi gerekirken davanın reddi usul ve kanuna aykırıdır.

Anlaşılacağı gibi bu durum tek başına bile velayetin nez'i (velayetin el değiştirmesi) davası açılmasının gerekçesi olabilir. Bunu noter ihtarnamesi ile yahut avukatı vasıtasıyla kendisine bildirirseniz bundan sonra daha mantıklı davranacaktır diye tahmin ediyorum.



Mesajı Yazan: ELa-m
Mesaj Tarihi: 18 Şub 2010 Saat 12:15
çok te$$ekür ederim...babamLar jandarmayla gitmi$ler ve kagit almi$lar evde olmadigina dahil...in$ i$e yarar o kagit ...çok çok sagolun içim rahatladI $ahsen...

-------------
E$e v kIzI eLa


Mesajı Yazan: begümtekin
Mesaj Tarihi: 18 Şub 2010 Saat 13:37
Rica ederim Embarrassed Yardımcı olabildiysem ne mutlu



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat