Aynı Anda Emzirme Pozisyonu
İkiz bebekleri sırayla emzirmek anneyi çok yorar. İlk günlerde sırayla emzirmek tercih edilse de bebekler emme refleksini geliştirdikten sonra aynı anda emzirme pozisyonuna geçilebilir.
Evet şimdi artık ikzlerinizi birlikte kucaklayarak emzirebilirisiniz. Bu, güzel haber. Çünki emizrme için harcanan zamanyarıya düşecektir. Son yıllarda aynı anda emzirme pozisyonunu kolaylaştıran yastıklar görülmektedir.
Emzirme yastığının kullanışı oldukça basittir. Anne, emzirme yastığını kucağına yerleştirir. Bebeklerini bu yastığın her iki yanına, bebeklerin başı gögse gelecek şekilde yatırır. Yastığa yatırdığı bebeklerini koltuk altından geriye doğru yerleştirir. Gögüslerin her ikisiniden aynı anda emizrme böylece gerçekleştirilir. Bu poizsyonun başlangıç denemelerinde bebeğin başı el ile desteklenebilir. Bu pozisyondayken bebeklerinize bir şarkı mırıldanabilirsiniz, dilerseni onlari kucaklayabilir ve istedğiniz kadar dokunabilirsiniz. Bu yastık ve bu pozisyon sayesinde anne ile iki bebeği arasındaki bağın daha güçleneceği ve daha kaliteli bir emizrme seansi gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.
Emzirme yastğı
Futbol pozisyonu
Emzirme yastığının temin edilemediği durumda siz de buna benzer bir pozisyonu sağlayabilirsiniz. Rahat bir yere bağdaş pozisyonunda oturunuz. Dizlerinizin üzerine pamuklu yastıklar yerleştiriniz (Her iki dizinizin üzerinde bebeklerinizi yatıracağınız şekilde olmalıdır). Sırt ve diz altlarına sizi rahat tutacak destekler koymayı ihmal etmeyiniz. Bebeklerinizi dizlerinizdeki bu yastıklar üzerine başı gögüs bölgenizde ayakları sırt tarafınızda olacak şekilde yatırınız. Bebeklerin başlarını avuçlarınızla destekleyererek emzirmeye başlayabilirsiniz.
Emzirme Sonrası Yapılacaklar
İkiz bebeklerinizi emzirdikten sonra yuttuğu havalardan kaynaklanan gazın çıkarılması gerekmektedir. Bebeğinizi karın kısmı omuzununa gelecek şekilde yerleştirip sırt kısmına nazikce ritmik vuruşlar yapmalısınız. Tıpışlama benzeri bu hareket ile bebeğin emerken yuttuğu gazı kolayca çıkaracaktır. Bebek 3. ayını tamaladığında gazını ayaklarını yukarı çekme ve benzeri hareketlerle kendisi de çıkarabiliir hale gelecektir.
Bebeklerinizi sırayla emziriyorsanız gaz çıkarma işini yardımcınıza bırakmalı ve diğer bebeğinizi emzirmeye almalısınız. Aynı anda emizrme sonrasında bebeklerinizi karın üstü iki dizinize karnı aşağıya gelecek şekilde yatırıp iki elinizde ikisinin birden gazını çıkarabilirsiniz.
Gaz çıkarma işlemi en sık bebeğin karnı gögüs üzerine gelecek şekilde yapılır. Bu yöntemle, güvenli olarak, bir bebeğin gazını çıkarabilrsiniz.
Gaz çıkarma eylemi tamalandıktan sonra gögsünüzün bakımını yapmalısınız. Temiz, pamuklu, ılık ve ıslak bir bezle gögüs temizliğinizi yapmalı ve doktorunuzun tavsiye edeceği bir pomadı gögüs ucunuza sürmelisiniz. Bu pomad gögsün tahriş olmasını önleyecektir. Gögüs pedinizi de yerleştirip dinlenmeye çekilmelisiniz.
Bebekler genellikle emerken katı dışkısını yapar. Emzirme ve gaz çıkarma sona erdiğinde bebeğin bez bölgesini görerek kontrol ediniz. İkiz bebekler yeni doğan haliyle bezini kirlettiğinde koku vermeyebilir. Bu nedenle bezinin kenar kısmından açıp bakmalısınız.
Bebekleriniz emzirme sonrası uyursa siz de yatarak dinlenmeye çalışınız. Unutmayın ki anne sütü kolay hazmedilir bu nedenle kısa bir süre sonra maraton yine başlayacaktır. Bol bol dinlenmeye çalışmalısınız.
Alıntı
------------- İkizlerim Azra ve Arda
|