Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Ek gıdayla ilgili yararlı bilgiler

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Ek Gıda & Beslenme & İştah
Forum Tanımlaması: Ek Gıda & Beslenme & İştah
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=30971
Tarih: 19 Oca 2025 Saat 05:05

Konu: Ek gıdayla ilgili yararlı bilgiler
Mesajı Yazan: Kevser
Konu: Ek gıdayla ilgili yararlı bilgiler
Mesaj Tarihi: 04 Tem 2011 Saat 18:41

Bir bebeğin sağlıklı beslenebilmesi için şu öneriler akılda tutulmalıdır.

- Anne sütüne doğumdan sonraki ilk bir saat içinde başlanmalıdır.

- Anne sütü tek başına altı ay devam etmelidir.

- Tamamlayıcı besinlere anne sütüyle birlikte altıncı aydan itibaren başlanılmalı ve anne sütü ile beslenmeye iki yıl devam edilmelidir.

- Tamamlayıcı beslenme zamanında, yeterli, güvenilir ve uygun olmalıdır.

Anne sütü ile beslenen bebeklere 6. ayda ek besinler verilmeye başlanır. Doğal beslenen bebekte ek besinlere 6. aydan daha erken başlanmamasının nedenleri şöyledir.

- Bebeğin daha az anne sütü almasına neden olabilir.

- Daha erken başlamanın büyüme açısından bir üstünlüğü yoktur.

- İlk aylarda bebeğin kaşıkla beslenmesi zordur.

- Çiğneme becerisi 4. aydan önce gelişmez.

- Baş kontrolü tam gelişmemiştir.

- Bebekler ek besin almaya isteksizdirler.

- Doğal beslenme alerjik hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korur.

- Küçük bebeklere verilen katı gıdalar solunum yollarına kaçabilir ve boğulmalara neden olabilir.

Ek besinler verilirken önce püre kıvamında, daha sonra ezilmiş, ardından ufak parçalara bölünmüş biçimde verilerek bebeğin farklı yapıdaki besinleri alması sağlanmalıdır. Uzun süre püre kıvamında besin alan bebeklerde, katı besinlere geçişte zorluk yaşanır.

Ek besinler verilirken şu ilkelere dikkat edilmelidir.

- Besinler, kaşıkla ya da fincanla, başlangıçta az miktarlarda verilir.

- Yeni besinler bebek aç iken ve öğle öğününde denenmelidir.

- Farklı besinler en az 3 günlük aralarla denenir ama 7 günlük aralar tercih edilir.

- İlk kez verilen yiyeceklerin alerjik belirtilere neden olup olmadığı kontrol edilir.

- Besinler taze pişmiş olmalıdır.

- Tuzlu, baharatlı, alerji yapma olasılığı yüksek olan besinler bebeklere verilmez.

- Katı besinler verilmeye başlandığında bebek dili ile itebilir. Bu durum besini reddetme olarak algılanmamalı, doğal bir tepki olarak karşılanmalıdır.

- Bebeğin hoşlanmadığı yiyecekler iki hafta ara ile tekrar denenir.

- Aşırı lifli besinler ilk 12 ayda önerilmez.

- Elma ve şeftali püresi, pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi, yoğurt, sebze püresi ilk başlanacak ek besinlerdir.

- Alerji yapma riski olan turunçgiller, yumurta, ekmek, balık ve et ilk verilecek besinler arasında yer almaz.

Yapay ya da karışık beslenen bebeklerde ek besinlerin genellikle 4. ayda başlatılması önerilir. Katı besinlere alıştırma ve bu besinlere ilişkin ilkeler, doğal beslenen bebeklerde olduğu gibidir.

Sebze püresi günlük pişirilir, sebzelere ilave olarak içine pirinç ve yağ da eklenerek, tat ve kalori yönünden zenginleştirilir. Bazen bir çay kaşığı irmik de konulabilir. Patates, maydanoz, ıspanak, havuç, kereviz, karnabahar sebze mamasına eklenebilir. Pırasa ve taze fasulye gibi uzun lifli sebzeler, püre şekline getirilmeleri zor olduğu için erken dönemde kullanılmaz. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin nitrat içerikleri bekletilmekle artacağından pişirildikten hemen sonra yenilmelidir. Bakla ve patlıcanın da yaşından sonra verilmesi uygundur.

Besinlerin demirden zengin olmasına dikkat edilmelidir. Bu besinler arasında sırasıyla karaciğer, kırmızı et, tavuk etinin beyaz olmayan kısımları ve demirden zenginleştirilmiş tahıllı bebek mamaları sayılabilir.

Demirden zengin, ancak biyoyararlılığı düşük olan besinler ise yumurta sarısı, baklagiller ve koyu yeşil renkli sebzelerdir. Bu grup yiyecekler C vitamininden zengin meyve ve sebzelerle tüketilirse demirin yararlılığı artacaktır. Baklagillerin protein içeriği yüksektir. Pişirilmeden önce bir süre suda bekletilirlerse, zararlı olabilecek fitat içerikleri kaybolacaktır.

İlk 12 ayda bağırsak geçirgenliğinin fazla olması nedeni ile inek sütü alerjisi daha sık görülür. Bu nedenle bir yaşına kadar inek sütü tüketilmemelidir.

Ek besinlere birer birer, birkaç gün aralarla başlanır ve günde 3 öğün verilir.

Özellikle besin alerjisi öyküsü olanlarda yumurta, fıstık, fındık, balık ilk bir yıl verilmez. Turunçgiller, çilek, kivi, çiğ domates, salça, tuz, şeker, bal, yumurta beyazı, soğan, sarımsak, lahana, pırasa da bir yaşına kadar verilmemelidir.

ALINTI....

Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 04 Tem 2011 Saat 18:45
Not: inek sütüyle ilgili kısmı ben uygulamadım LOL

Mesajı Yazan: yasemin
Mesaj Tarihi: 04 Tem 2011 Saat 20:30
sengul un acidigi topigi görmedin se bak kevser diye cagiryordu haberin olsunLOL

-------------

Mesajı Yazan: sengul
Mesaj Tarihi: 04 Tem 2011 Saat 22:21
Orjinalini yazan: Kevser Kevser Yazdı:

alerji yapmadı mı? peki balı denedin mi?
aynı  besini 3 öğün verdin mi?
ne çok soru sordumTongue

-------------
Kesinlikle çocuğuna “çocuk gibi” davranma.

Bu anneler olarak yaptığımız en büyük kabahat aslında.

Küçük olabilirler ama onlar da birey birey.

Mesaj Tarihi: 04 Tem 2011 Saat 22:52
Orjinalini yazan: sengul sengul Yazdı:

Orjinalini yazan: Kevser Kevser Yazdı:

alerji yapmadı mı? peki balı denedin mi?
aynı  besini 3 öğün verdin mi?
ne çok soru sordumTongue
İnek sütü alerji yapmadı ama zaten pek fazla da içmiyor, balı denemedim, denemeyi de düşünmüyorum henüz Smile ilk zamanlar aynı besini 3-4 gün veriyordum ama artık neredeyse her şeyden veriyorum. gün, saat beklemeden Big smile dur özele geleyim ben LOLLOLLOL

Mesaj Tarihi: 04 Tem 2011 Saat 22:55
Orjinalini yazan: yasemin yasemin Yazdı:

sengul un acidigi topigi görmedin se bak kevser diye cagiryordu haberin olsunLOL
şengülün topiğini gördüm de belki yardımcı olur diye bu yazıyı eklediydim LOLLOL orda sadece şengülün yazdığı ilk mesajı okudum diğerlerini daha okuyamadım Tongue LOL LOL
LOL

Mesaj Tarihi: 04 Tem 2011 Saat 22:57
gerisini de okuLOLanan gilde oldugunu bile yazdim ah ah ben bu gunler icin varim ama iste diyomLOLLOLLOLLOL

-------------

Mesaj Tarihi: 04 Tem 2011 Saat 23:21
Orjinalini yazan: yasemin yasemin Yazdı:

gerisini de okuLOLanan gilde oldugunu bile yazdim ah ah ben bu gunler icin varim ama iste diyomLOLLOLLOLLOL
hemen gidiyom oraya LOLLOLLOL Clown benim haberimi verdiğin için de kokulu öpücükler sana Clown Clown LOLLOL

Mesaj Tarihi: 04 Tem 2011 Saat 23:38
LOLgamzeye de yatmaya gidiyor hadi bende öptumLOL

-------------

Mesajı Yazan: saklibahce
Mesaj Tarihi: 24 Eyl 2011 Saat 01:16
Oğluma bende ek gıdaya başladım sayılır. Meyve puresi, ve yoğurt veriyorum az az. Yoğurdu iştahsız alıyor, nasıl sevdirebilirim. Sizce ne yapmalıyım. Miktar olarak 1 -2 tatlı kasigiyla başladım. Meyve olarak şeftali ve elma rendeleyip veriyorum. Bide ben hergün birinin tadına baktıriyorum. Üst üste 2 gün aynı şeyi yedirmedik hiç. Sizce dogrumu yapıyorum? Kızlar yardımcı olursanız çok sevinirim. Selamlar hepinizede

-------------
http://lilypie.com">

Mesajı Yazan: didemce
Mesaj Tarihi: 24 Eyl 2011 Saat 01:24

selam canım meyvelerini yoğurduna eklersen belki tadı hoşuna gider.

benim oğlumda başta yoğurt yemezdi.annem evde yapardı oda biraz ekşi olurdu.ilk başta pekmez koymuştum acemilik işte demir de alsın diye.sonra yoğurtla pekmezin olmayacağını duydum ve meyve ekledim.şimdi 2,5 yaşında ve yoğurdu çok sever.ekmek doğrar veririm hiç yok demez maşallah kendi oturur yer.

-------------
TEYZESİNİN PRENSESİ http://www.glitterfy.com/"> ANNESİNİN Bİ'TANESİ

Mesajı Yazan: Gülsen
Mesaj Tarihi: 24 Eyl 2011 Saat 11:12
Esra maşallah büyütmüşsün oğlanı Big smile Biz ek gıdaya başladığımız da doktorumuz bir gıdayı verdiğinde başka birşey verme bak bakalım alerjik bir durumu var mı bir gözlemle demişti gerçi bunu daha çok kahvaltıda ki yumurta ve çorbalardaki sebzeler için kullanmıştı sanırım ben de başlangıçta öyle yaptım çorbası iki sebzeli falan denedim 1 ay da alerjik durumu olup olmadığını anlamış oluyorsun. yoğurt olayına gelince işin gerçeği ben yoğurdu pek sevmem benim oğlanlarda çok sevmiyor ama 3 yaşına kadar düzenli yedirilmesi taraftarıyım ve hala Eren'e bir ara öğün yediriyorum. küçük aylarda içine tatlı meyvelerden rendeliyordum 6. ayı geçtimi az az bal katıyordum. Biliyorum bal 1 yaşından önce yasak deniliyor ama ben ikisinede 6. aydan sonra başladım bazen iki tane bebe bisküvisi eziyordum içine . Ama dediğim gibi hala sevmezler çok fazla Efe şu ara boyum uzasın kasım olsun diye yüzünü ekşilte ekşilte yiyor severek değil yani Eren de yoğurdu gördü mü çok sevmem diyor ama yiyor işte anneleri olarak ben ise kızartma üstü hariç hiç yemiyorum sanırım bana çekmişler  LOL Öpüyorum paşamı ve seniApprove

-------------
http://www.glitterfy.com/">

Mesajı Yazan: SELİN2
Mesaj Tarihi: 24 Eyl 2011 Saat 12:14
oy maaşallah paşa buyude de ek gıdaya bıle başlanmışş teşşekurle gulsen cım tecrubelerını  paylaştıgın içinn bal ve biskuı ıyı fıkırrThumbs Up

-------------

Mesaj Tarihi: 24 Eyl 2011 Saat 16:42
Şevvale ben de yediremedim hiç bişeyi... çok iştahsızdı..
reyyan da iştahlı sayılmaz ama yoğurdu seviyor Big smile ilk verdiğim şeyleri zaten sevmiyormuş gibi diliyle itiyordu. ama bebekler de haklı, ömründe ilk defa bişeyin tadına bakıyor LOL senin oğluşunda da öyledir mutlaka esracım. 6-7. aylarda dili o tatlara aşina olduğunda sevip sevmediği ortaya çıkıyor Smile
yoğurduna ilk 1 çay kaşığı, 1 tatlı kaşığı ve biraz fazlalaştırarak devam etmiştim. sevmez diye meyve püresi falan katıp yediriyordum. daha bu ay keşfettim ki benim kız yoğurdu sade seviyor LOL içine bişey katınca yemiyor LOL 

Mesaj Tarihi: 24 Eyl 2011 Saat 16:44
merhaba kızlar :) tavsiyelerin için tşk ederim didemcim, dikkate alacağım.

gülsencimm, canımm büyüttüm valla paşayı. bebeğin damak tadı annesine benzermiş ya, senin oğlanlarda yoğurt konusunda çekmişler demek ki sana :) benim oğlan bana çektiyse eğer yemek ayırmaz :) yoğurdu mutlaka yesin istiyorum. 4 gündür sütçü kovalıyorum pastörize sütten olmasın yoğurdu diye, sonunda yakaladım bugün :) inşallah yiyecek, yemezse burnunu ısıracağım :)  
kasımda işbaşı yapacağım, babaannesi bakacak. ek gıdalara şimdiden yavaş yavaş alışsın istiyorum. 

zekiyecimm paşam okula başlayacak nerdeyse :)))) 

tavsiyeleriniz için çok tşkler kızlar :)
menüsü şimdilijk yoğurt, şeftali bide elma rendesi :) bide biz ne meyve yiyorsak diline değdiriyorum ki tadına baksın :) kavuna bayılıyor. tadını aldığı an eliyle tutuyor verin diye :) 

-------------

Mesaj Tarihi: 24 Eyl 2011 Saat 19:51
canım bıldıgım kadarıyla şeftalı kabız yapıyo ıstersaen fazla yedırme şımdılıkk
ee tabı gunler çabuk gecıyoo benım prensesım bıle neredeyse 2 aylıkolduk
demek kavunu sevdı paşa maaşallah ona 
ay işe gıtmek senın için ne zor olacakk allah yardımcın olsunn Star
nasıl ozlersın yavrucagıUnhappy

-------------

Mesajı Yazan: sengul
Mesaj Tarihi: 24 Eyl 2011 Saat 23:24
Ben bugün ilk defa balık denedim...Karadeniz  somonu aldım..Önce az şuyla haşladım verdim   pek yemedi....Bende çorbasını yaptım onuda pek sevmedi Confusedama abisi karşısında  olunca istemeden azcık içti.Bidaha çorbasını    yapmam bende ilk defa yaptım pek sevmedim..Balık balık  .kokuyo

Ama yaptığım çorba çok işe yaradı.Kaynım bugün  bir küçük kedi almış dedemize getirmiş..Bahçede ne vereceğiz diye konuşurken acaba balık çorbası içer mi dedim denedik sevdi bi güzel içti. çORBADA ÇÖPE GİTMEMİŞ OLDU..Smile
 Şanslı yavru kedicik sütten sonra ilk yemeği karadeniz somonu oldu...Big smile .................

Balık nasıl yedireceğiz arkadaşlar şurupmu kullanıyonuz?

-------------
Kesinlikle çocuğuna “çocuk gibi” davranma.

Bu anneler olarak yaptığımız en büyük kabahat aslında.

Küçük olabilirler ama onlar da birey birey.

Mesaj Tarihi: 25 Eyl 2011 Saat 00:53
ben daha denemedim balık yedirmeyi Tongue
nasıl yiyecek diye düşünmedim henüz, mmmm bi düşüneyim WackoErmm Big smileLOL
ben fırında balık yapıcam, ona da parça parça vercem, olmaz mı? Big smile

Mesajı Yazan: Gülsen
Mesaj Tarihi: 25 Eyl 2011 Saat 01:08
Bende ya kızartıp ya da fırında veriyorum bence haşlamadan bizim yediğimiz usul dene Şengül Smile

-------------
http://www.glitterfy.com/">

Mesaj Tarihi: 25 Eyl 2011 Saat 18:04
Orjinalini yazan: SELİN2 SELİN2 Yazdı:

zekiyecim, çok az yedirdim ama ertesi gün birazcık kabız gibiydi ama yemesi de lazım. bitmeden bir iki daha yedircem :)

ay sen ne zaman doğurdun :)  hay maşallah senin prensese, 2 aylık olmuş bide. Allahım nazarlardan esirgesin kuzunu, sağlıkla sıhhatle büyütmeyi nasip etsin inşallah.

işe gitmek inanılmaz zor olacak, bilmiyorum nasıl dayanacağım, 1 saat bırakmaya dayanamıyorum, koşarak geliyorum eve. ama artık başlamam da lazım. kasıma kadar biraz daha büyümüş olacak. öğlenleri süt iznimi kullanacağım. 1,5 -2 saati oğlumla geçireceğim falan filan. işim zor anlayacağın. 

-------------

Mesaj Tarihi: 25 Eyl 2011 Saat 18:06
Orjinalini yazan: sengul sengul Yazdı:

Ben bugün ilk defa balık denedim...Karadeniz  somonu aldım..Önce az şuyla haşladım verdim   pek yemedi....Bende çorbasını yaptım onuda pek sevmedi Confusedama abisi karşısında  olunca istemeden azcık içti.Bidaha çorbasını    yapmam bende ilk defa yaptım pek sevmedim..Balık balık  .kokuyo

Ama yaptığım çorba çok işe yaradı.Kaynım bugün  bir küçük kedi almış dedemize getirmiş..Bahçede ne vereceğiz diye konuşurken acaba balık çorbası içer mi dedim denedik sevdi bi güzel içti. çORBADA ÇÖPE GİTMEMİŞ OLDU..Smile
 Şanslı yavru kedicik sütten sonra ilk yemeği karadeniz somonu oldu...Big smile .................

Balık nasıl yedireceğiz arkadaşlar şurupmu kullanıyonuz?

canım yaa bence kendin yemeyeceğin şeyi yedirme kuzuna. okurken bana hiç cazip gelmedi balık çorbası mı ıyyyyyyyy dedim LOL sen bence buğulama balık veya kızartma balığın etinden ver minik minik  

-------------

Mesaj Tarihi: 25 Eyl 2011 Saat 19:36
Orjinalini yazan: saklibahce saklibahce Yazdı:

Orjinalini yazan: SELİN2 SELİN2 Yazdı:

zekiyecim, çok az yedirdim ama ertesi gün birazcık kabız gibiydi ama yemesi de lazım. bitmeden bir iki daha yedircem :)

ay sen ne zaman doğurdun :)  hay maşallah senin prensese, 2 aylık olmuş bide. Allahım nazarlardan esirgesin kuzunu, sağlıkla sıhhatle büyütmeyi nasip etsin inşallah.

işe gitmek inanılmaz zor olacak, bilmiyorum nasıl dayanacağım, 1 saat bırakmaya dayanamıyorum, koşarak geliyorum eve. ama artık başlamam da lazım. kasıma kadar biraz daha büyümüş olacak. öğlenleri süt iznimi kullanacağım. 1,5 -2 saati oğlumla geçireceğim falan filan. işim zor anlayacağın. 

yedır aama yanında bagırsaklarını çalıştıracak bır şeyler ye yada yedır dıkkat et canım kabızlık çok zor Confused
amın canım ınş benım mınıgımde buyuyoo
allahtan sut ıznı var yoksa akşama kadar yavrucagı gormeden nasıl dayanılır yaww

-------------

Mesajı Yazan: srp_kmy82
Mesaj Tarihi: 12 Oca 2012 Saat 19:41
teşekürler

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat