Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

İYE Teşhisi - Acil

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Testler & Tahliller & Teşhisler
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=52542
Tarih: 29 Nis 2025 Saat 12:41

Konu: İYE Teşhisi - Acil
Mesajı Yazan: okguven
Konu: İYE Teşhisi - Acil
Mesaj Tarihi: 26 Şub 2016 Saat 11:23

Hocam Merhaba,

8 Yaşında kızımın gece ve gündüz idrar kaçırma sorunu yüzünden Özel bir üniversite hastanesinde üroloji profesörüne götürdük.  Doktor idrar tahlili ve kültürü ile birlikte UROdinami testi yaptı.

Bize aktardığı bilgi ;

mesanede idrar kaldığını belirtti. Ancak idrar kültüründe üreme olduğu için. UROdinami testin tam anlaşılamayacağını bu yüzden önce idrar enfeksiyonunu temizlemek gerektiğini söyledi.

Önce SUPRAX 100 MG 100 ML SUSPANSIYON verdi bir hafta kullanın dedi. Sonrada PIYELOSEPTYL 25 MG/5 ML 100 ML SUSPANSIYON verdi. Bu ilacı 7 gün üç öğün sonra iki öğüne düşürün dedi.  Belki 3 ay kullanması gerekecek dedi.

Ancak geçen hafta öksürük ve kulak ağrısı şikayeti ile aynı hastanenin acil servisine gittik. Ordada idrar kültürü ve testi yapıldı.  Test sonucunu görünce adeta şok oldum.

Test sonucu

Referans Değeri

Birim

Berraklık

BULANIK

Renk

SARI

Dansite

1021

1005 - 1025

Normal

pH

5,5

5 - 8,5

Normal

Protein

10

0 - 25

mg/dL

Normal

Glukoz(İdrar)

Negatif

Negatif

mg/dL

Normal

Keton (İdrar)

0

0 - 15

mg/dL

Normal

Bilirubin

0

0 - 1

mg/dL

Normal

Urobilinojen

0

0 - 2

mg/dL

Normal

Nitrit

pozitif

Negatif

Normal Dışı

Eritrosit.

1

0 - 8

Her Sahada

Normal

Lökosit(İdrar)

4

0 - 5

Her Sahada

Normal

Bakteri

BOL

Bugüne kadar hiç nitrit pozitif olmamıştı. Ama o kadar suprax ve piyeloseptil kullanılmasına rağmen

Nitrit neden pozitif çıktı. Kızımda Ateşlenme de yok. Ayrıca kültürde de  Kültür: 100.000 koloni/ml Enterobacter species üredi. Yazıyor.

Hocam lütfen bize yardımcı olun. Bir yıldır süren bu gece ve gündüz idrar kaçırma sorununu çözemedik. Sizin önerdiğiniz minirin sprey de çok kullandık ama sonuç alamadık.

Bu durumda ne yapmalıyız. Nitrit pozitif çıktığı için acaba böbreklere hasar vermişmidir.  Bir çok antibiyotiğede dirençli olduğunu biliyorum. 

Ankara da özellikle önerebileceğiniz bir doktor varmı. ?

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 26 Şub 2016 Saat 22:17
O Idrar Tahlilini, BASKA bir laboratuvarda tekrarlatin. Sonucu bana yazin.

Mesaj Tarihi: 27 Şub 2016 Saat 20:26
hocam Merhaba,

Bugün ankarada özel bir labaratuvarda tam idrar tahlili yaptırdım. idrar kültürüde yarın sonuçlanacak.
yukarda ki idrar tahlilinde bactrime dirançli olduğu için doktor suprax verdi. 10. gün tekrar kontorole gelmemizi istedi.
sonuçlar;

Kabul Tarihi: 27.02.2016,15:39 Numune Tarihi: 27.02.2016,15:39 Rapor Tarihi:27.02.2016 18:40
İDRAR TAHLİLİ SONUÇ  BiRiM  REFERANS ARALIĞI
Renk :  AÇIK SARI
 SARI
Koku :  ÖZEL
OZEL
Berraklık :  BERRAK
BERRAK
Tortu : YOK YOK

YOK
Dansite : 1015
 1010 1030
pH :  6.0 
5.0 8.5
Protein :  NEGATIF  g/L  <0.14
Glukoz :  NEGATIF  mmol/L  NEGATIF
Keton :  NEGATIF  mmol/L  <0.5
Bilirubin :  NEGATIF  mmol/L  NEGATIF
Ürobilinojen :  NORMAL  μmol/L  <16
Kan :  25 (ESER)  Ery/Μl  NEGATIF
Lökosit Esteraz :  NEGATIF  Leu/μL  NEGATIF
Nitrit :  POZITIF
 NEGATIF
İdrarın boyalı sedimentinde her büyük büyültme sahasında;
Eritrosit :  NADİR

Lökosit : 2-4

Squamoz Epitel  1-2

Bakteri :  ÇOK SAYIDA

Not : Enfeksiyon teyidi kültür ile yapılmalıdır.

Hocam daha önceki mesajlarınızı okudum. faydalı olur diye. solgar cranbery aldım. ama kapsül olarak nasıl vereceğimide bilmiyorum
bir kapsulde 400mg cranbery 80mg c vitamini var. kızım 40 kg. ağırlığında. nasıl verebilirim ?

birde kızım 10 gündür grip. sürekli öksürüyor. özellikle geceleri. burnu akıyor. ve tıkanıyor.  ama iştahı yerinde ateşi yok. genel aktvitesi yerinde
grip konusuna sizin önerilerinizi yerine getiriyorum( illiadin,coldmix,bal-limon) hatta bazı geceler kahve kokusu pamuga uygulayıp gogsune koyuyorum.
ama ne öksürüğü kesebildim nede işeme sorununu... Unhappy

bundan sonra suprax devam etmelimiyim. nasıl bir tedavi öneriyorsunuz.
yardımlarınız için şimdideden teşekkür ederim.

Mesaj Tarihi: 27 Şub 2016 Saat 21:36
Cranberry'i gunde 1 tane verin...
Antibiyotik gerekiyor.

Mesaj Tarihi: 27 Şub 2016 Saat 21:41
Hocam Teşekkür ederim. ilgilizden ötürü.
supraxa başlıyoruz o halde. iye hastalığının riskleri nedir. iyeden dolayı böbrek yetmezliği yapar deniyor.
bunun bir doğruluğu varmı ? tekrar  teşekkür ederim.

Mesaj Tarihi: 28 Şub 2016 Saat 06:34
Turkiye'de duyduklariniza asla inanmayin. Hepsi sonucta, sizleri korkutup, kendilerine is saglamak icin,
yazilmis asiri abartili yazilardir.
Idrar Yollari Enfeksiyonlari:
1- Once; Uretrit seklinde sadece, mesane alt ucunda hastalik yaparlar. Bu sekilde olan durumda, Idrarda,
bol Lokosit goruldugu halde, Nitrit:(-) dir. idrar yaparken yanma hissi vardir. Cogu bu safhada, idrarin
temizleyici etkisi ile de duzelirler.. Sadece, alt bolgenin sabunlu sicak su ile yikanmasi yeterlidir.
2- Tedavi edilmediginde, mikroplar yukariya, mesaneye erisirler. Bu duruma: Sistit, yani mesane iltihabi
denir. Sik idrar yapma, idrar yaparken yanma, idrar kacirma gibi sikayetler vardir. Ates her zaman olmaz.
Kronik vak'alar da, bulanti bazen kusma olur. Nitrit:(+)dir. Antibiyotiklerle iyilesir
3- Tedavi edilmediginde, bilhassa yatalak hastalarda, mikroplar , mesaneden yukari idrar yollarina ve
bobreklere erisebilirler.  Bu duruma; "Pyelonefrit" denir. Titremelerle gelen inatci, yuksek atesler olur.
Bulanti ve kusmalar on plandadir. Nitrit(+)dir. Antibiyotik tedavisi ile hicbir iz kalmadan duzelirler.

Kadinlarda bulasma; asagidan yukariya olur.
Erkeklerde, kadinlardaki gibi IYE olmaz.. Ya Sepsis denilen, kanda mikop olmasi hali gibi agir hastalik
durumu olacak, ondan sonra kandaki mikroplar, bobreklerden suzulerek, -yukaridan asagiya- bulasma
seklinde IYE olacak..
Veya; kirli sonda ile mesaneye mikrop bulastirilacak.
En nadir sekli, erkek genital organlarinda, anomaliler olacak, ve bu acikliklardan iceriye mikrop bulasacak.

Idrar'in mikroskopik incelenmesinde; daima Eritrosit ve Lokositler gorulebilir.  Idrarda Lokosit gorulmesi,
Turk doktorlarinin sandigi gibi; herzaman  IYE oldugunu gostermez. Beraberinde; Nitrit:(+) olmalidir.
Idrar Yolu enfeksiyonlarinda;  Idrar ile atilan Antibiyotikler tercih edilmelidir. Buyuk bir kismi;
Karacigerden atilan, Penisilin grubu ilaclar ve Rocephin gibi cok kuvvetli antibiyotiklerin buyuk kismi
karacigerden atildigindan, idarla atilan kisimlari tedavi icin yeterli olmayabilir.
Laboratuvarda, Antibiyotik ile IYE yapan bakterinin yan yana getirilmesi cok kolaydir, ama vucutta
durum farklidir. Karacigerden atilan Antibiyotiklerin etkisi, idrar yollarinda, o kadar etkili olmayabilir.

Laboratuvarlarda yapilan bir onemli hata da: Lokosit sayisini belirlemek icin hazirlanan idrarlarin;
SANTRIFUJ edilmesidir. Bu durumda, idrardaki Lokositler dibe cokeceginden, idrardaki Lokosit sayisi
abartili olacaktir. Santrfuj edilmis idrar sadece; Idrardaki Kristal yapisini incelemek icin uygulanmalidir.
Ben senelerdir, artik Turkiye'deki Laboratuvarlarin Idrar Tahlillerinde, Kristal yapisi hakkinda en ufak bir
yorumlarina dahi rastlamiyorum. Zira Kristalleri taniyabilecek, Laboratuvar elemeni yetistirilmiyor.

NOT: Bu yazinin Alt Forum'a konulmasinda fayda vardir.  

Mesajı Yazan: imbatela
Mesaj Tarihi: 29 Şub 2016 Saat 16:37
HOCAM AFFINIZA SIĞINARAK YAZIYORUM. NİTRİT POZİTİFSE VE GRÇEK BİR İYE VARSA PROTEİNİNDE +++ OLMASI GEREKMİYORMU?

Mesaj Tarihi: 29 Şub 2016 Saat 22:30
Dogru....AMA, eksik!...  Proteini (+) yapan; Lokosit ve Eritrositlerdir. Nitrit degil.
 Zaten sahtekarlik oldugunda bu noktadan yakaliyorum..

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat