Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Epidural anestezi riski abartılmasın!

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Doğum
Forum Tanımlaması: (Doğum hakkında herşey)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=13551
Tarih: 17 Haz 2025 Saat 01:01

Konu: Epidural anestezi riski abartılmasın!
Mesajı Yazan: duygu07
Konu: Epidural anestezi riski abartılmasın!
Mesaj Tarihi: 15 Şub 2009 Saat 02:11

Epidural ve spinal anestezinin risklerinin abartıldığı ortaya çıktı.

İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırma, doğum ve ameliyat sırasında epidural ve spinal anestezi uygulanan kadın ve çocukların en düşük risk grubunda yer aldıklarını, bu anestezi türlerinin düşünüldüğünden çok daha güvenli olduğunu ve kalıcı hasar olasılığının, daha önce hesaplanandan 10 kat daha az, yani 23 bin ila 50 binde bir arasında değiştiğini gösterdi.

Epidural anestezi nedeniyle kalıcı hasar olasılığının kadınlarda en kötü ihtimalle 80 binde, daha iyi bir yaklaşımla ise 300 binde bir olduğu, çocuklar için de benzer rakamların geçerli olduğu belirtildi.

Royal United Hospital’da görevli bilim adamlarının, yılda 700 bin kişiye uygulanan epidural ve spinal anesteziden sonra oluşan komplikasyonlar üzerinde yaptığı araştırmada, en yüksek risk grubunda bulunan yaşlılar ve zayıf bünyeli kişilerde, kalıcı hasar olasılığının 6 binde bir ile 12 binde bir arasında değiştiği gözlendi.

İngiltere’de daha önce konuyla ilgili yapılan bir araştırma, epidural ve spinal anesteziden sonra kalıcı hasar olasılığının 675 kişide bir olduğunu göstermişti. ABD’de de benzer bir araştırma, bu olasılığı 800 kişide bir rakamıyla ortaya koymuştu.

Epidural anestezi, genellikle doğumda, bazı ameliyatlarda, ameliyat sonrasında ağrı kesici olarak ve kronik sırt ve siyatik ağrılarının tedavisinde kullanıyor.

alıntı

Cevaplar:
Mesajı Yazan: burcu
Mesaj Tarihi: 15 Şub 2009 Saat 13:19
teşekkürler dünürüm, ellerine sağlık.. ben de istemiştim ama saçma bir nedenden dolayı olmadı (hastanenin en iyi anestezisti ayrılmış işten doktorum da diğerlerine güvenemedi) ve çatır çatır doğurttu beniLOLLOL 
ancak şunu da belirteyim bundan 5-6 sene evvel bacağımdaki platini aldırırken spinal verilmişti.. tam 5 gün şiddetli baş ağrısı çektimDeadDeadDeadDead bunda da aynı sorun olmuyor mu acaba

-------------
http://www.glitterfy.com/"> ömrüm, bebeğim, Çınar'ım

Mesajı Yazan: yeliz
Mesaj Tarihi: 15 Şub 2009 Saat 14:35

burcucum bazılarında oluyor ben de epidural sezeryan oldum dikiş yeri falan hiç ağrımadı ama 6 gün baş ağrısından duramadım kalkamadım bile ayağa o bakımdan zor ama en azından bebeğim doğduğunda onu görebildim hemen o yüzden bence genel anesteziden dah  iyii

-------------
http://lilypie.com">

Mesajı Yazan: burcu
Mesaj Tarihi: 15 Şub 2009 Saat 14:40
evet orası öyle tabi genel anesteziden daha iyidir hepsi.. ben de görebilmiştim çınarı doğduğu an, çok güzel ve olması gereken bir duyguSmile

-------------
http://www.glitterfy.com/"> ömrüm, bebeğim, Çınar'ım

Mesajı Yazan: seyhann
Mesaj Tarihi: 15 Şub 2009 Saat 18:25
bende epiduralle normal doğum yaptım.iyiki yapmışım.hastaneye gezmeye gider gibi gittim yattım.hiç sancım yoktu.suni sancı verildi.o anı hiç unutamam galiba.kısada olsa çok acı çektim.bagıra bagıra normal doğum yapanlara hayret ediyorum.nasıl dayanıyorlar...Herkese tavsiye ediyorum epiduralsiz dogum yapmayın diye.epiduralden sonra hiç bir olumsuzluk yaşamadım Allah'a şükür.

Mesajı Yazan: küçük kanaryam
Mesaj Tarihi: 15 Şub 2009 Saat 21:50
teşekkürler canlarım Big%20smile

-------------
Kilometrelerce uzaklıklara gizlenmiş olsada dostluğumuz aynı gökyüzünü paylaştığımız sürece dostuz!
zeynepim ve pınarım iki gerçek dostlarım...

Mesajı Yazan: elcinim
Mesaj Tarihi: 16 Şub 2009 Saat 01:09
ellerıne saglık canım ClapClap 
bende doğum zamanı epıdural ıstemıstım ama kafamda da soru işaretlerı vardı netten araştırdıgımda işte bazı şeyler okumustum o yuzden ıstemedım ama keşke yapsaymısımTongueTongue etrafımda okadar cok oyle dogum yapan varmışki hepsıde cok memnun kalmışlar Smile 
o konuda cok pişmanım cokkTongue Big%20smile genel anestezıyle dogum yaptım Confused

Mesajı Yazan: superisi
Mesaj Tarihi: 16 Şub 2009 Saat 23:20
Bende epidural normal doğum yaptım çok memnun kaldım. Şu anda hamileyim inşallah bunuda yaptırırım. Ya arkadaşlar risk var ama anestezi uzmanının çok iyi olması  ve iğne yapma esnasında hastanın hiç hareket etmemesi halinde hiç bir risk olmaz. Tavsiye ederim.

-------------
ZÜLAL(Bookworm)

Mesajı Yazan: seyhann
Mesaj Tarihi: 18 Şub 2009 Saat 00:02
her türlü doğum şeklinde risk var.yaşanacak varsa yaşanıyor.ne iyi bir doktor ne hastane nede alınan tüm önlemler yaşanacak şeyin önüne geçemiyor.
olumlu düşünüp rahat olmak önemli bence.gördüğüm örnekler hep bunu gösterdi.rahat olursan (ki bunu herkes yapamıyor malesef başta bende olmak üzere) işler yolunda gidiyor.Cicek

Mesajı Yazan: MERTCİK
Mesaj Tarihi: 18 Şub 2009 Saat 04:46

ben de epidural sezeryan oldum dikiş yerim hiç ağrımadı ama yan etkisi olarak baş ağrısından duramadım başımı kaldırdım mı kafam ağrıyodu ama güzel olan yer bebeğimi doğduğu anda görmek baş ağrısının nedenide doğumdan sonra sağa sola çok bakmaktan kaynaklanıyomuş canımClown

-------------
http://www.tickershack.com">

Mesajı Yazan: münevver
Mesaj Tarihi: 04 Nis 2009 Saat 14:30
epıdural ve spınal anestezi sonrası bol sıvı almak baş ağrısını önlüyor arkadaşlar.ben 2.sinde spinal anestezi ile sezeryan oldum..serumlarım bittikten sonra bol su içtim.hemende ayağa kalktım..su içmemi anestezi uzmanım söylemişti...

-------------
haya'T' ile haya'L' arasındaki tek fark 'TL' dir...

Mesajı Yazan: zelos
Mesaj Tarihi: 04 Nis 2009 Saat 14:40
Orjinalini yazan: duygu07 duygu07 Yazdı:

Epidural ve spinal anestezinin risklerinin abartıldığı ortaya çıktı.

İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırma, doğum ve ameliyat sırasında epidural ve spinal anestezi uygulanan kadın ve çocukların en düşük risk grubunda yer aldıklarını, bu anestezi türlerinin düşünüldüğünden çok daha güvenli olduğunu ve kalıcı hasar olasılığının, daha önce hesaplanandan 10 kat daha az, yani 23 bin ila 50 binde bir arasında değiştiğini gösterdi.

Epidural anestezi nedeniyle kalıcı hasar olasılığının kadınlarda en kötü ihtimalle 80 binde, daha iyi bir yaklaşımla ise 300 binde bir olduğu, çocuklar için de benzer rakamların geçerli olduğu belirtildi.

Royal United Hospital’da görevli bilim adamlarının, yılda 700 bin kişiye uygulanan epidural ve spinal anesteziden sonra oluşan komplikasyonlar üzerinde yaptığı araştırmada, en yüksek risk grubunda bulunan yaşlılar ve zayıf bünyeli kişilerde, kalıcı hasar olasılığının 6 binde bir ile 12 binde bir arasında değiştiği gözlendi.

İngiltere’de daha önce konuyla ilgili yapılan bir araştırma, epidural ve spinal anesteziden sonra kalıcı hasar olasılığının 675 kişide bir olduğunu göstermişti. ABD’de de benzer bir araştırma, bu olasılığı 800 kişide bir rakamıyla ortaya koymuştu.

Epidural anestezi, genellikle doğumda, bazı ameliyatlarda, ameliyat sonrasında ağrı kesici olarak ve kronik sırt ve siyatik ağrılarının tedavisinde kullanıyor.

alıntı

bunları okuduguma sevındımBig smile

-------------
http://www.glitterfy.com/">

Mesaj Tarihi: 04 Nis 2009 Saat 14:42
Orjinalini yazan: sabrina sabrina Yazdı:

epıdural ve spınal anestezi sonrası bol sıvı almak baş ağrısını önlüyor arkadaşlar.ben 2.sinde spinal anestezi ile sezeryan oldum..serumlarım bittikten sonra bol su içtim.hemende ayağa kalktım..su içmemi anestezi uzmanım söylemişti...

baş agrısı cok mu olurmus ben dayanama basımın agrısına zaten mıgrenım var ama eger olursam aklımda bulunsun

-------------

Mesajı Yazan: zeynep
Mesaj Tarihi: 05 Nis 2009 Saat 14:30
bol sıvı almak ve kahve içmek çok işe yarıyor ayrıca bir hafta kadar başın yüksekte uyuyacaksın şükürler olsun hiç bir sıkıntım olmadı ama yanımda yatan hasta ağrıdan kıvrandıConfused

Mesaj Tarihi: 05 Nis 2009 Saat 14:59
Orjinalini yazan: zeynep zeynep Yazdı:

bol sıvı almak ve kahve içmek çok işe yarıyor ayrıca bir hafta kadar başın yüksekte uyuyacaksın şükürler olsun hiç bir sıkıntım olmadı ama yanımda yatan hasta ağrıdan kıvrandıConfused

dogumdan hemen sonra kahve ıcebılırmıyım bır zaraı olmazmı  hastanede ıcemesemde eve gelınce bır neskafe ıcebılırım sanırım demı

-------------

Mesajı Yazan: gul_gunes
Mesaj Tarihi: 05 Tem 2009 Saat 13:22
epidural bende yan etki yaratmadı...
normal bile olsa doğumun her şeklinde az da olsa risk vardır.
genel anestezi beni daha çok ürkütür mesela.

Mesajı Yazan: oğuzkağan
Mesaj Tarihi: 22 Tem 2009 Saat 18:52
bende epidural anestezi ile doğum yaptım.çok memnun kaldım.hiçbir yan etkisi olmadı.hemen ayağa kalktım.en önemliside oğlumu hemen kucağıma aldım.

Mesajı Yazan: AtaDenizim
Mesaj Tarihi: 23 Tem 2009 Saat 19:29
teşekkürler canım

-------------

Mesajı Yazan: ceylinim
Mesaj Tarihi: 28 Tem 2009 Saat 12:32
bende epiduralle doğum yaptım. Hiçbir sıkıntım olmadı. Nescafeyi hastanede de içebilirsin, doktor da öneriyor zaten ve red... marka enerji içeceği günde iki defa(3 gün) dedi doktorum, bol sıvı alımıyla bi sorun olmuyor.

-------------

Mesajı Yazan: türkiş
Mesaj Tarihi: 28 Tem 2009 Saat 13:53
Bende epidural oldum sezeryan...valla benim sadece bel ağrım varrr.Confused

-------------
iyiki varsınız aşkım ve dünya güzeli oğluşumm

Mesajı Yazan: hülya
Mesaj Tarihi: 03 Ağu 2009 Saat 20:20
ben doğumda cesaet edememiştim çünkü çevremde o kadar korkutmuşlardı ki beni
doğum sonrasında anal fisfürden ameliyat oldum. o zaman dr emzirdiğim için belden uyuşturma ile operasyon yaptırmamı tavsiye etti. bende bir casaretle yaptırdım hiç canım yanmadı ve ameliyat sonrasında hiç ağrı çekmedim. keşke doğumda da cesaretim olsa imiş

Mesajı Yazan: prenses_20
Mesaj Tarihi: 31 Eki 2009 Saat 00:23
bende 26 eylül de doğum yaptım spinal anestezi ile  sezeryan doğum yaptım banada doktorum tavsiye etti hatta eşi bile böyle doğum yapmış doğumdan sonra çok şiddetli bir baş ağrısı oluyor uyurken başın yüksek yerde duracak ve bol kahve içeceksin. Ama en güzel yanı bebişini görüyosun çok güzel

Mesajı Yazan: Lilav
Mesaj Tarihi: 14 Tem 2010 Saat 14:54

banada doktor tavsiye ettiginde riskli degilmi dedim,doktorda bana ona bakarsan dogum da riskli demisti:)

-------------
Cagimizin altin kalbini ariyoruz,Nerde cagimizin alti kalbi???

Mesajı Yazan: zarac
Mesaj Tarihi: 20 Tem 2010 Saat 02:00

mecburi normal dogum

galiba epidurali bende isteyecem...

-------------
Asmin'im canim kizim
39+

Mesajı Yazan: peperutka
Mesaj Tarihi: 08 Mar 2011 Saat 10:23

Pek çok anne adayının doğumdan korktuğunu belirten Arslan, “Bebek bekleyen anne adayları için artık korkmak, çekinmek ‘Ben nasıl doğum yapacağım diye!’ kara kara düşünmek sona erdi” diyor.

Günümüzde; bele yapılan ince bir iğneyle, (sancılar basınç şeklinde algılanıyor) anne adayının doğuma aktif olarak katıldığını belirten Arslan, “Böylece doğum rahat ve kolayca gerçekleşiyor. Anne sancı çekmediği, bitkinliği, yorgunluğu olmadığı için doğumdan hemen sonra bebeğini kucağına alıyor, seviyor ve besleyebiliyor. Bu yöntemle doğum sonrası ağrılar da tamamen ortadan kalkıyor” diye konuşuyor.

Sezeryan gerektiği durumlarda ise ilave hiçbir müdahaleye ve genel anesteziye (narkoza) gerek kalmadan aynı yolla biraz daha ilaç vererek rahat bir operasyon yapılabildiğini ifade eden Dr. Filiz Arslan, şunları kaydediyor: “Rahim (uterus) ve rahim ağzının kasılmaları, leğen kemiği (pelvis) ile apışarası (perine) dokularının gerilmesi doğumda ağrının kaynaklarıdır. Özellikle ilk doğumlarda ve menstruasyonu (adet) sıkıntılı geçen anne adaylarında bu doğum ağrısı daha da şiddetli olabilmektedir. Doğum eylemindeki bu ağrı; annede morali bozmakta, yorgunluk ve geriliminde etkisiyle doğum süresini de etkilemektedir. Bu nedenle ağrısız doğum son dönemlerde çoğunlukla tercih edilmektedir.”

İstanbul Me....ol Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Filiz Arslan, ağrısız doğum yöntemi konusunda sıklıkla merak edilen soruları yanıtladı:

Ağrısız doğum nedir?

Rahim kasılmalarıyla oluşan rahatsızlık ve ağrıyı ortadan kaldırmak için belden ilaç enjekte edilerek bu bölgedeki sinirlerin uyuşturulmasıdır.

Ağrısız doğumda bölgesel anestezi nasıl uygulanır?

Hasta genelde (sol) yan yatarak veya oturur pozisyonda iken uygulama yeri olan “bel omuru” cildi, enfeksiyon açısından antiseptik solüsyonla silinmekte ve bu bölge steril örtü ile kapatılmaktadır. Yapılacak girişimde ağrı duymamak için 1 cm. çaplı bölgenin derisi-cildi (ince ve kısa uçlu iğne) uyuşturulur. Kalınlığı yaklaşık 1 milimetre olan özel iğne ile, anestezi uzmanınca bel omur kemiği arasından geçilerek ciltten yaklaşık 4-6 cm. derinlikteki “ http://www.milliyet.com.tr/index/epidural - epidural ” mesafeye ulaşılır. Anestezi doktorunuz uygun bölgeye ulaştığında, iğnenin içinden 0.5 milimetre kadar kalınlıkta incecik bir kateteri (naylon, teflon) yerleştirir.
Artık bu yoldan yani kateterden gerek doğum eylemi ve ağrısız doğum için veya gereğinde “ http://www.milliyet.com.tr/index/sezaryen - sezaryen ” için gerekli olan anestezik maddeler verilebilecek, ağrı ortadan kalkacaktır.

Anne ne hisseder?

Belirgin olarak ağrılar azalacak, doğum ağrıları tamamen geçecek ancak, rahim kasılmaları hafif bir basınç şeklinde hissedilecektir. Bu da doğumun aşamalarından annenin ağrısız bir şekilde haberdar olmasını ve ıkınarak doğuma katılıp onu çabuklaştırmasını sağlayacaktır. 

Alıntıdır

-------------
http://lilypie.com" rel="nofollow">

Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<

Mesajı Yazan: nurcan
Mesaj Tarihi: 08 Mar 2011 Saat 14:22
walla bende epidural düsünüyordum fakat hastanein ebesii bile önermedii bana öyle bi durumda o riski göze alamıyor insan 

Mesajı Yazan: kerem-irem
Mesaj Tarihi: 08 Mar 2011 Saat 14:30
ilk doğumum sezeryan olmuştu ikinci doğumum spinal anestezi ile sezeryen oldum benim için çok rahattı o meşhur baş ağrım bile olmadı hiç.
 bebeğinizi ilk an için ağrısız kucağa almak süper
birşey

Mesajı Yazan: nurcan
Mesaj Tarihi: 08 Mar 2011 Saat 14:56
bence genel antestesiylee sezeryan kesinlikle yapmayınn benim bebeğim dogdu iilk günn bebekden bi haberdim resmenn agrılardannn kendi derdine düsüyosun bebeğini kucagına bile alamıyorsun dogru düzgünn emzirmek bile cok zor oluyor normal dogum en güzeliiiiiii 

Mesajı Yazan: _bilge_
Mesaj Tarihi: 08 Mar 2011 Saat 15:45
normal doğum yapılacaksa epidural yada spinale ne gerek var
ömrünüzde çekeceğiniz  en güzel ağrı bence onun bile tadını çıkarmak gerekli
bir daha çekip çekmeyeceğinizin garantisi yok o acı zaten bebeğinizi kucağınıza alınca bitiveriyor
ama eğer sezaryen doğum kararı alındı ise düşünülebilir ama ben asla düşünmem epidural vs.

-------------
bi gün herkes yaptıklarının bedelini ödeyecek !!!... Ödemeyi yaptıysanız bu mesajı dikkate almayınız

Mesajı Yazan: Egemen
Mesaj Tarihi: 21 Ağu 2011 Saat 04:02
Arkadaşlar valla ben sözde epidural oldum olmaz olaydım.Ne uyuşmam oldu ne bişey hala bel ağrısı çekiyorum.UnhappyBir daha doğum yapacak olsam kesinlikle Epidural olmam.

-------------

http://lilypie.com">

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat