Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Menenjit hak

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Tanımlaması: (Sorularınız ve cevapları)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=64294
Tarih: 18 Tem 2025 Saat 23:12

Konu: Menenjit hak
Mesajı Yazan: Tlnumy
Konu: Menenjit hak
Mesaj Tarihi: 24 Kas 2019 Saat 01:45
Hocam merhaba dün İstanbul da arkadaşımın komşunun 9 aylık bebeğini meningogok menenjiti teşhisiyle hastaneye yatırmışlar.az önce sosyal medyada bir Dr da 11 aylık bir hastasını aynı teşhisle hastaneye yönlendirmiş. Bu hafta çok duymaya başladık. 39 aylık kızım ve sizin bilgileriniz doğrultusunda ilerledik bu zamana kadar.Siz aşıya gerek olmadığını illa yaptırmak isterseniz kışın yaptırın demiştiniz.bexero ya da nimenrix her ikisi de her iki tip koruma için yapılmalıdır deniyor ama dediğiniz gibi hangi tip vakadan hastanelere yatırılıyor bilmiyoruz.Anlatımlarınızdan biliyorum bir gece de 10 larca hastaneye giden vaka olur salgında diye ama yine de ihtimal dahilinde de olsa ilk vakaya yakalananlardan olarak hastaneye gidenlerin içinde bulunmak kimse istemez. Eğer siz yaptırmanızda bir sakınca yok derseniz Bexero yaptıracağım ya da yaptırmayacağım

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 24 Kas 2019 Saat 02:23
Eger, hakikaten Meningokok menenjiti iseler; sadece; Bexsero asisi (iki doz) yaptirin, diger asilar bir ise yaramazlar. 

Mesajı Yazan: ozgecem34
Mesaj Tarihi: 24 Kas 2019 Saat 10:40
Olayı ben de duydum bir doktor sosyal medyada paylaştı teşhisi kendisi koyduğunu ama hangi tür olduğu yazmıyor. 

Mesajı Yazan: esra_s
Mesaj Tarihi: 24 Kas 2019 Saat 12:30
ali fuat serpen hoca paylaştı Instagram hesabında ben de okudum.biz 13 aylıkken doktora yaptırdık ama o zaman menactra yaptı ve tek doz yeterli dedi ama sonra öğrendim ki 1yas sonrası menactra 3ay ara ile 2doz olmalı, tek doz olan nimenrix imiş. canım iyice sıkıldı, boşuna aşı oldu oğlum.simdi bursada 3 kişi ve dün gece bunu okuyunca bexsero aşıyı yaptıysam mı diye düşünüyorum. doktorlara guvenememekten ne yapacağımızı şaşırdık herşey şahsi kâr üzerine memlekette 

Mesaj Tarihi: 24 Kas 2019 Saat 13:50
Orjinalini yazan: Dr.KadirTugcu Dr.KadirTugcu Yazdı:

Eger, hakikaten Meningokok menenjiti iseler; sadece; Bexsero asisi (iki doz) yaptirin, diger asilar bir ise yaramazlar. 

Teşekkürler hocam ayrı başlık açmadan 2 sorum daha olacak affınıza sığınarak
1. Bexeroyu yarın ilk dozunu yaptıracağım grip aşısını bexerodan ne kadar süre sonra yaptırmalıyım

2. Kızım 39 aylık grip aşısı Yazılarınızdan okuduğum kadarıyla dörtlü içerik olmuş ve doz miktarı sanırım değişmiş 39 aylık daha önce hiç grip aşısı olmamış kızıma ne dozda yaptırmalıyım teşekkür ederim

Mesaj Tarihi: 24 Kas 2019 Saat 18:45
1- YA ayni gun, ya da en az 30 gun sonra!! 
2- 2X Tam doz  (1 ay ara ile) yaptirin.. 3 yas oncesine; "yarim doz" yeterlidir. Kizinizin kilosu DUSUK ISE!! 
 (yasi sinirda oldugundan)  yarim doz size de uygundur. 

Mesaj Tarihi: 24 Kas 2019 Saat 22:19
Çok teşekkürler hocam kızım 103 cm 15 kg yarım doz mu tam doz mu önerirsiniz

Mesaj Tarihi: 25 Kas 2019 Saat 04:03
Kilo fazlasi var, tam doz yaptirin.

Mesajı Yazan: turbosenna
Mesaj Tarihi: 25 Kas 2019 Saat 14:27
Kadir  Bey merhaba,

Konu kirliliği olmaması için buradan yazmak istedim bende meningokok b ile ilgili soru soracaktım.(17 ocak 2017 doğumlu  18kg erkek çocuk için) 

Sizin söyledikleriniz bizim için önemli olmasından dolayı görüşlerinizi dikkatle okuyoruz.

bir iki gündür İstanbul'da görüldü vs gibi duyumlar bir yana farklı bir ilde bu hastaliktan dolayı kayıp yaşandığı belirtiliyor. Hatta yoğun bakıma alamadan vefat etmiş vs denildi.Buda ister istemez insanda şüphe uyandırıyor, ama ne olduğunu ne bittiğini bilemiyoruz tabii ki . 

Aynı zamanda gerçekten böyle bir durum varsa bunun zorunlu aşı takvimine alınması gerekmez mi ? Ciddi bir konu çünkü. 

eğer bexseroyu yaptırmak istersek dikkat etmemiz gereken bir şey var mı ? yeni bir aşı olması nedeniyle  daha doğrusu bize yeni bir aşı olması nedeniyle sizin cevaplarınız harici cevaplar pek tatmin etmiyor. önceki konularda bahsetmiş olduğunuz FDA nın aşı takvimine göre 10 yaş kısmı kafa karıştırıyor biraz. 

saygılar.

Mesajı Yazan: yagmurb
Mesaj Tarihi: 25 Kas 2019 Saat 18:59
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/tekirdagda-soke-eden-olum-sivrisinek-isirigi-sonrasi-41382266   bugun yine haberi cikti  bati nil virusu demissaglik bakanligindan cevap gormedim ama hastane aciklama yapmis hangi menenjit asisi koruyucu olur

Mesaj Tarihi: 25 Kas 2019 Saat 20:31
"Bati Nil Virusu" icin: Hicbir asi faydali olmaz!! 

Turkiye' de guvenilecek HICBIR SAGLIK KURULUSU olmadigi icinher Menenjit teshisini hep supheli yaklasiyorum..
Birde tabii: benim de isime gelir, kafadan; "Bexsero asisi yaptirin" demek ve mesuliyetten kurtulmak ama, 
bir de, asi yaptirma imkani olmayan milyonlarca aileyi de dusunuyorum.. 
O yuzden kesin emin olmadikca, mali kulfeti yuksek olan bir asiyi, bol keseden atip, "Yaptirin" diyemiyorum.. 

Butun dunya'da gecerli olan bir KAIDE vardir...
Hastaneye gelip, teshis konamadan ilk 24 saat icinde olen HER hastaya; Otopsi yapilmasi mecburidir AMA,
orasi; Turkiye!! Kim takar, prensipleri, kaideleri!! Sadece hangisi islerine geliyorsa, o sekilde bos-bos konusurlar. 
En azindan: "Mini-Otopsi" denilen, olenden: Kan kulturu, Omur ilik sivisi tetkiki,  Karaciger igne biosisi,
 Gaita kulturu yapilabilir. 

Mesaj Tarihi: 25 Kas 2019 Saat 21:21
Hocam fikirlerinize kesinlikle katiliyorum, boyle bir risk varsa asi takvimine alinmasi gerekli ama yinede insan suphe duyuyor korkuyor

Mesaj Tarihi: 26 Kas 2019 Saat 09:08
Kadir Bey, 

birde bir şey sormak istiyorum bu aşının yabancısı olduğumuz için, farklı farklı yan etkiler vs yazılmış kasılma bir kaç gün yürüyememe vs gibi bu şekilde yan etkileri olan bir aşı mı acaba bu? 

Mesajı Yazan: esra_s
Mesaj Tarihi: 26 Kas 2019 Saat 11:22
saçma sapan bir ülkede yaşıyoruz.asilar piyasada satılıyor ama bakanlık aşı takvimine almıyor sanki istirahatle geçecek basit bir hastalık!doktorlara da güven olmuyor.biz 13aylikken oğluma a,c,w tipi için olan aşıdan yaptırdık. doktor tek doz menactra yaptı,biz sorduk tek doz olan nimenrix değil mi diye fark etmez dedi.vakalari okuyunca herkes 1yas sonrası 2doz olmuş.uretici sanofi ilaç firmasına aradım onlar da 2doz olmalıydı, tek dozun da koruyuculuğu olmustur ama ne kadar bilemeyiz,bir doz daha gerekli tam koruma için dediler.simdi b tipi de ruhsat almış, oğlum 25aylik oldu.b tipi yaptirsam mı, diğeri boşa mı gitti kafam allak bullak oldu.bu kadar zor,karmaşık birşey değilken neden sağlık bakanlığı, doktorlar farklı farklı konuşuyor. kimseye güvenilmiyor onu anladım. artık reçete yazılınca eczanede tek tek açıp prospektüs okuyorum

Mesajı Yazan: Fatma010
Mesaj Tarihi: 26 Kas 2019 Saat 17:51
Hocam, menenjit salgini varmiş .. bebegim 15 aylik 11,5kg menenjit aşisini yaptirmak gerekirmi ? yaptirmak gerekirse hangi aşiyi yaptiralim ? ..

Mesaj Tarihi: 26 Kas 2019 Saat 18:04
Kadir bey, 

Bugun oglen 2 gibi yaptirdik bexseronun 1. Dozunu

35 aylik oglum bacagim agriyor diyor husursuz haliyle kas icine yapildigi zaman bu tarz seyler normalmi? 

Mesaj Tarihi: 26 Kas 2019 Saat 20:00
Hakikaten Salgin varsa!!  VE Meningokok Menenjiti ise, o zaman; sadece "Bexsero" asisi ise yarar.. 
1 ay ara ile iki doz olacak.
LUTFEN eski cevaplari okuyun.. 

Mesajı Yazan: Feyza13
Mesaj Tarihi: 27 Kas 2019 Saat 17:49
Salgin oldugunu nerden ogrendiniz

Mesaj Tarihi: 27 Kas 2019 Saat 20:23
1973-1975 yillari arasinda, ben Hacettepe'de asistan iken, Meningokok salgini olmustu!! Cocuk intaniye 
servisinde, her gun 10-15 cocuk yatiyordu!!

Ankara Tip dahil, cevredeki butun hastaneler, (TEDAVISINI BECEREMEDIKLERI ICIN) gelen hastalari bize
 sevk ediyorlardi!! 
Meningokok menenjitinde, KESINLIKLE, ciltte dokuntuler olur.. Bu dokuntuler sonra nekrozlasir ve buyuk
olanlarinin, ameliyat ile alinmasi gerekir. 
Bu hastaligin eski adi o yuzden:"Lekeli humma" idi. Tabii Osmanli'da (Turkce)hastalik isimleri atmasyon
 oldugundan, Tifo ve Tifus dokuntulerine de, "lekeli humma" dedikleri icin, kullanimdan kaldirilmistir. 
Ciltte sayisi dakikalar icinde artan "Visne rengi" kirmizi dokuntuler olmadan, Meningokok teshisi KONAMAZ.. 

Mesajı Yazan: racecaryaya
Mesaj Tarihi: 28 Kas 2019 Saat 14:43
hocam, bir arkadaşım istanbulda çalıştığı hastanede 4 kişinin meningokok ile yatışının yapıldığını söyledi. biraz korkmaya başladım açıkçası normalde bexsero yaptırmayacaktım. 7.5 aylık kızım sanırım 3 doz yaptırmam lazım ve en az 2 ay ara ile doğru mu? 3.doz R sanırım 2. yaşından sonra yapılmalı. 2-11 ay arasına da bacaklarda üst kısımdan sanırım vurulacak? hocam ne yapacağımı şaşırdım, doktor kalmadı memlekette. muayene bilmiyorlar, her şeyde kendilerini sağlama almak için tahlil, görüntüleme vs. istiyorlar minicik bebeklerden. aşıları bile doğru düzgün vuruyorlar mı muamma. aşı yapmayı bilmeyen, yapmak istemeyen kaç tane hemşire tanıyorum. 

Mesajı Yazan: Fatma010
Mesaj Tarihi: 29 Kas 2019 Saat 01:26
hocam salgin var ise vurdurun demisiniz yan etkisi fazla oldugu icinmi , sağlik ocagina sordum salgin haberi bize gelmedi dediler ? . igneyi onlem amcali vurduralimi , ne yapicagimizi şaşirdik ? insanlar var diyor napalim siz diyin hocam ? yan etkisi mi varda boyle dediniz

Mesajı Yazan: zelalim
Mesaj Tarihi: 29 Kas 2019 Saat 14:12

merhaba hocam,
diger uyelere de konu hakkinda bilgi vermek icin yaziyorum.saglik bakanligi gorusme talebimi 184(saglik bakanligi iletisim merkezi)'e yonlendirdi. 184 bu konuyla ilgili bakanliktan bize yapilan bir aciklama yok, ancak havaalanlarinda yurtdisina cikanlar asilaniyor dedi, salgin yok denilebilir mi peki dedim,konuyla ilgili bize yapilan bir aciklama yok, isterseniz il saglik mudurluguyle gorusebilirsiniz denildi.bakanligin internet sitesinde de bununla ilgili bir duyuru olmadigini, kendilerinden bir duyuru bir aciklama talebimiz oldugunu soyledim.
il saglik mudurlugu(istanbul)halk sagligi bulasici hastaliklar birimine de ulasmaya calisiyorum sabah saatlerinden beri,cevap verecek kimse bulunmamaktadir mesajiyla telefon kapaniyor.
bekledigimiz,kafa karisikligina yol acmayacak,net bir aciklama;ama ulasabilir miyiz bilmiyorum hocam.

Mesaj Tarihi: 29 Kas 2019 Saat 19:41
Bence; Salgin filan yok..
Ben Istanbul'da olsam, o "var oldugu" soylenen menenjitli hastalarin yattigi hastanelere gider sorardim.. 
Onceki yazimda belirttigim gibi, Meningokoksemi- Menenjit'i oldugunda, Ankara Tip fakultesi bile bu cocuk
 hastalarin  tedavilerini beceremeyip, hastalari Hacettepe'ye yonlendiriyordu!! 
Ozel hastanelerde, bunlarin yatirilmasi geken; "Salgin hastaliklar icin odalari" bile yoktur.. 
Bu hastalar icin; ozel tedavi protokolumuz vardi!!  Bu hastalikta, sadece antibiyotik tedavisi yeterli olmaz,
 birde, asiri tansiyon dusmesi oldugundan, tansiyonun ayarlanmasi da basli  basina, bir problemdir. 
Butun bunlar, sirf; asi satilsin diye firmalarin uydurmasi bile olabilir..
Soner Yalcin'in Kara Kutu kitabini okuyun.  
VE EN MUHIMI; Asla Turk cocuk doktorlarina inanmayin.. Hele Saglik bakanligi, en guvenilmez kurulustur.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat