İKİZ ANNELERİ TÜKENMİŞLİK DUYGUSUNA KAPILABİLİYOR
Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: İkiz Anneleri
Forum Tanımlaması: (Çoğul Gebelikler ve Doğumlarla İlgili Tüm Konular)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=14915
Tarih: 21 Nis 2025 Saat 14:18
Konu: İKİZ ANNELERİ TÜKENMİŞLİK DUYGUSUNA KAPILABİLİYOR
Mesajı Yazan: yeşim
Konu: İKİZ ANNELERİ TÜKENMİŞLİK DUYGUSUNA KAPILABİLİYOR
Mesaj Tarihi: 09 Nis 2009 Saat 14:00
Yeni çocuğu olmuş anneler bazı tedirginlikler yaşıyor. Hele de ilk çocuğu ise bu tedirginlik daha da artıyor.En büyük tedirginlik, çocuğunu en iyi şekilde nasıl yetiştireceği konusunda ortaya çıkıyor. Tek çocuk bir annenin bütün gününü alabiliyor. Peki ya bebekler ikiz, üçüz veya dördüz olursa? Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi uzmanı Çocuk Ergen Psikiyatrı Dr. Serdar Alparslan, aynı gelişim dönemlerindeki iki, üç ya da 4 çocuğun bakımının dünyanın en zor işlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. Geniş ailelerde ve köylerde birden fazla çocuk sahibi olan annelere çevresindekilerin yardım ettiğini hatırlatan psikiyatr Dr. Alparslan, böylece çocukların geniş ailenin veya köyün bir parçası olarak daha kolay büyüyebildiğini kaydediyor. Kent toplumunda ise annenin genellikle yalnız kaldığını ve çocuğun bakımıyla ilgili tüm sorumluluğun anneye yüklendiğini anlatıyor. Çalışan annelerin durumunun daha da zorlaştığını söyleyen psikiyatr Dr. Alparslan, "Bu durumda baba aktif olarak çocuk sorumluluğuna muhakkak katılmalıdır. Annenin ruhsal durumuyla yakından ilgilenip anlayışlı olmalı ve destek vermelidir." diyor. Eşinden ve çevresinden destek görmeyen ikiz veya üçüz çocuk annelerinin gitgide yıpranmaya başladığını vurgulayan Alparslan, "Destek verilmeyen ikiz ve üçüz annelerinde ağır şartlarda çalışan kişilerde görülen 'tükenmişlik sendromu' belirtileri görülebilir. Baş ağrısı, huzursuzluk, umutsuzluk, bıkkınlık meydana gelebilir." diye uyarıyor. Anne depresyona girebilir Toplumun anneler üzerine, 'anne çocuğuna bakmaktan bıkamaz' gibi model düşünceler yüklediğini söyleyen Dr. Alparslan, şunları kaydediyor: "Annenin aklına çocuktan bıkma, sıkılma, çocuğuna öfkelenme, keşke olmasaydı gibi düşünceler geldiğinde kendini suçlamaya başlar. Kendine 'ben iyi anne değilim' diyerek vicdan azabı hissetmeye başlar. Kimseye de bu duygularını söyleyemeyen anne giderek depresyona girer. Bu da hem çocuk bakımına hem eşi ile olan ilişkisine zarar vermeye başlar." Eşinin ruh sağlığı için bazı günler çocuklara babanın bakabileceğini kaydeden Alparslan, annenin de bu sırada dost ve akrabalarını ziyaret edebileceğini söylüyor. Annenin rahatlaması için eskiden yaptığı hobileriyle ilgilenmesi de sağlanabilir. Bazı işleri baba üzerine alabilir. Çocuklar bazen başkasına bırakılıp, eşler beraber vakit geçirebilir. Dışarıda bazı etkinliklere katılabilirler. Annenin rûhi durumunun gelecekte çocuğun nasıl bir kişilik geliştireceğinde doğrudan etkili olduğunu kaydeden Alparslan, depresyondaki bir annenin çocuğunun da depresyona meyilli olacağına işaret ediyor. İkiz ve üçüz annelerinin ruhsal yönden daha hızlı yorulduklarının altını çizen Alparslan, çiftlerin tıkandıkları noktalarda hekime danışmaktan çekinmemeleri gerektiğini söylüyor. Dördüz sahibi anne: Tek başına üstesinden gelmek çok zor Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşayan Adem ve Rabia Orak çifti, yedi yıl bebek hasreti çektikten sonra tüp bebek yöntemiyle bir anda dördüz sahibi oldu. Diğer anneler bir tane bebekle baş etmekte zorlanırken Rabia Orak, şu anda dört yaşında olan Şamil, Şeyma, Semih ve Sena'ya aynı anda bakıyor. Dört yılda çok yıprandığını anlatan Rabia Orak, tek bebek sahibi annelerden dört kat fazla uykusuzluk yaşadığını, bunun da aşırı sinirlilik olarak kendi gösterdiğini dile getiriyor. Bebekleri taşımaktan kaynaklanan yırtılma nedeniyle fıtık ameliyatı olduğunu aktaran Rabia Orak, "Dördüzleri büyütmemde babam ve annemin çok yardımını gördüm. Babam emekli olduğu için gününün büyük bir kısmını torunlarıyla ilgilenerek geçiriyor. Annem-babam maddi ve manevi destekleriyle yükümün önemli bir kısmını alıyor. Eşim çalıştığı için evde olduğu zaman yardım ediyor. Üçüz veya dördüz bebek sahibi olmak, tek başına üstesinden gelinecek bir durum değil." diye konuşuyor.
Zaman
------------- İkizlerim Azra ve Arda
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: zemrank
Mesaj Tarihi: 14 Nis 2009 Saat 23:10
ewet ya gerçekten doğru...
|
Mesajı Yazan: SevgiYumaklarım
Mesaj Tarihi: 15 Nis 2009 Saat 08:49
çok doğru tespitler.insan bazen çıldıracakmış gibi oluyor..
|
Mesajı Yazan: zemrank
Mesaj Tarihi: 15 Nis 2009 Saat 11:49
heleki bazen camdan atasın geliyor resmen delirtiyolar
|
Mesajı Yazan: SevgiYumaklarım
Mesaj Tarihi: 15 Nis 2009 Saat 13:59
ben bebeleri değilde kendimi atasım geliyor camdan
|
Mesajı Yazan: Elif Hansa
Mesaj Tarihi: 15 Nis 2009 Saat 14:10
Bende yasiyorum yazilanlari... Ikizim yok ama bazen yetisememek cok yoruyor.
------------- Sofra'ya buyurun...!
http://www.kucuksofra.blogspot.com/ - http://www.kucuksofra.blogspot.com/
|
Mesajı Yazan: focus
Mesaj Tarihi: 19 Nis 2009 Saat 19:35

------------- http://lilypie.com"> www.leziznimetler.blogcu.com
|
Mesajı Yazan: filizz
Mesaj Tarihi: 11 Ağu 2009 Saat 10:16
ne kadar zorr
|
Mesajı Yazan: yeşim
Mesaj Tarihi: 20 Ağu 2009 Saat 14:17
Yaww ben attık tükendim....Önceleri çocuklar durduk yere ağladıklarında hiç oralı olmaz dinlerdim.Şimdi afakanlar basıyor beni. sesleri aslında sesi demeliyim çünkü azra bu konuda çok üzüyor beni...delleniyorum ya,müthiş bir ateş basıyor beni...baş ağrısı,baş dönmesi...ahhhhhhhhh yandım allahhhhhhhh diye bağırmak istiyorum.çok inat çokkk az evvel bu konuda özlem hanıma sorunumu bildirecektim ki sayfa birkaç defa yenilendi gitti yazdıklarım.yeniden yazdım bu seferde azra uyanmıştı kucağıma aldım sayesinde silindi.bende sabır taşı değilim ya....vazgeçtim...
------------- İkizlerim Azra ve Arda
|
Mesajı Yazan: focus
Mesaj Tarihi: 01 Eyl 2009 Saat 16:59
yeşim hanım bende çocukların gerekli gereksiz ağlamalarını kafam uyuşmuş bir şekilde melodi dinler gibi dinlerim.tepki vermksizin hatta bazen sadece tv açar hiç bişey anlamadan bakar kör gibi izlerdim.şimdi çok şükür tam 3 buçuk yaşındalar...hala ağlıyorlar ama bebeklikte ki gibi değil kavgalar ve istekler yüzünden.imkanınız var sa zaman zaman yalnız kalın kendinize zaman ayırın ve bugünlerin geçeceğini düşünün.hatta bu yaşadıklarınızı unutacağınızı düşünün bana derlerdi inanmazdım...video görüntülerine bakıp ağlıyorum şimdii ne çabuk büyüdüler diye bi yandanda iyiki büyümüşler diyorum..el hasıl ömür bir sermayedir gidiyor meyvesi bulunmazsa zail olur.ömrümüzü meyveli yapmak istersek çocuklarımıza hoş görülü ve sabırlı yaklaşmaya çalışalım sabır kuvvetimizi başkalarına harcamayalım vesselam..
------------- http://lilypie.com"> www.leziznimetler.blogcu.com
|
Mesajı Yazan: nurtenboz
Mesaj Tarihi: 09 Eyl 2009 Saat 12:24
yeşimcim bir çocukla insan baş etmekte zorlanırken iki bebekle baş etmek daha da zor.hele ikizlerden başka çocuğada sahibiyseniz yani benim gibi:) depresyona girmemek elde değil.allah bize kat kat sabır versin çocuklarımızı büyütmek için.....
------------- selinim, yaşam kaynağım....
|
Mesajı Yazan: men&gök
Mesaj Tarihi: 29 Ara 2009 Saat 22:53
aynen bızım evde de kızın sesı cok cıkıyor.bazen bunalıyorum.gercı oglum da cok sıkıstırıyor kızı ..sureklı bı dıdısme hakım bızım evde.beraber oynadıgımız zaman sorun yok.ama ben yanlarından ayrılınca.kızımın sesı cıkmaya baslıyor.ya sabır
------------- kuzularım
H.RANA&Ö.FARUK
09.02.2007
|
Mesajı Yazan: nevegon
Mesaj Tarihi: 16 Haz 2010 Saat 17:27
Bu yazdıklarınızı okuduktan sonra zaten kafam karısıktı ıyıce karıstı 6 aylık bır oglum var gene hamileyim ıkız buyutmek gibi bir şey diyor herkez ,gerçekten ıyıce sasırdım bazen ınsana bır tanede bile afakanlar basarken ıkısı aynı anda
bana biraz akıl veririmisiiz deneyimlerinizden 
------------- Neval_Ege_Onur
|
Mesajı Yazan: 2ışık
Mesaj Tarihi: 17 Haz 2010 Saat 09:14
neval ikiz gibi olmaz hiçbirzaman
cünkü byük olanın ihtiyacları daha farklı olacak en azından yürüyor ve herşeyi yiyor olacak zaman gectikçe de derdini anlatabilecek
ama küçüğün ihtiyaçları daha farklı olacak
ikisi de aynı anda aynı şeyyi istemiycek merak etme biri emmek isterken diğeri ilgi ister veya başka birşey
ikizler daha farklı aynı anda aynı ihtiyac aynı anda ağlama vs gibi ..
en azından tek başına bile olsan ikisine aynı anda bakabilrsin
------------- http://lilypie.com">
|
Mesajı Yazan: şefo
Mesaj Tarihi: 14 Tem 2010 Saat 20:54
ev hanımıysan bence dert değil ikisi bir büyür ne güzel canı sıkılmaz iyi taraflarıda çok
büyüdümmü tam rahat edersin 
-------------
|
Mesajı Yazan: MaRaL
Mesaj Tarihi: 14 Tem 2010 Saat 22:22
bu kadar korkma canim ben çocukalrimi yalniz buyutuyorum , birak ana baciyi e$im bile yanimda olamio i$inden dolayi
aralarinda 19 ay var $imdilik problem yok , mesela $u an iksiide uyyor gece uyksuna transfer odlular :)
en buyuk sorun kuçuk buyugun yemek saatinde acikinca ortaya çikiyor,buyugun yemek uyku saat gelmi$ oluo vs , açliga dayanamio bebeler malum kiyamet kopuyo, biraz dikkatle ayarlayabilirsin bu duzenide
ba$kada sorunumuz yok, iksini yalniz birakmiyorum oglum da gaz kolik uykusuzluk aç kalma vs bi problem yok $ukur kizimda saati geldiginde uyur , biraz nazlada olsa yemegini yer yemegini guzel yiyip uykusunu sorunsuz uyyan 3-5 çocuga bile bakabilirsin inan hiç zor deil :)))
ama çcoukalrdan biri gazli olursa , digeri sabaha kadar oturup oyun isterse onu bileemem ben kendi çocukalrimda zorlanmiyorum $ukur , maa$allahhhh yavrularima ...
------------- ">
http://lilypie.com">
|
Mesajı Yazan: MaRaL
Mesaj Tarihi: 14 Tem 2010 Saat 22:24
nevegon sen i$e ilk çcouguna yatagina koyunca uyumayi ogretmekle ba$la ( yataga koyup çikaacksin oda uyyacak :) )
------------- ">
http://lilypie.com">
|
|