Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Annelerin sıkça sorduğu sorular ve cevapları

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Benal Büyükgebiz
Forum Tanımlaması: (ARŞİV) Sorularınız ve cevapları... (ARŞİV)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=4115
Tarih: 04 Oca 2025 Saat 11:22


Konu: Annelerin sıkça sorduğu sorular ve cevapları
Mesajı Yazan: Siddartha
Konu: Annelerin sıkça sorduğu sorular ve cevapları
Mesaj Tarihi: 07 Oca 2008 Saat 11:53

Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

 

1.Pnömokok Aşısı

Pnömokok zatürrie, menenjit, orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi çocukluk yaş grubunda sık görülen enfeksiyon hastalıklarına neden olur. Pnömokok hastalıkları sıklıkla iki yaş altındaki çocuklarda görülür. Mikroorganizma damlacık yoluyla havadan alınır. Pnömokok hastalıklarına karşı geliştirilmiş olan aşı “Amerikan Pediatri Akademisi” ve “Dünya Sağlık Örgütü” tarafından tavsiye edilmektedir.

 

İki çeşit pnömokok aşısı vardır. Bunlardan “konjuge pnömokok aşısı” iki yaş altındaki çocuklara da yapılabilirken, “polisakkarit pnömokok aşısı” ise iki yaşından büyük çocuklara yapılabilmektedir.

-         Normal koşullarda aşı 2-4 ve 6. aylarda olmak üzere 4-8 hafta aralıklarla yapılır. Aşının 12-15. aylarda 4. dozu yapılmalıdır.

-         Eğer bebek bu şemaya göre aşılanmamış ve ilk aşı 7-11 aylar arasında yapılacak ise 3 doz olarak uygulanır. İlk iki aşı arasında 4-8 hafta ara olmalıdır.  Üçüncü doz ise bir yaşından sonra yapılmalı ikinci aşıdan sonra  8 hafta geçmesi sağlanmalıdır.

-         Eğer aşılama 12-23 aylar arasında yapılacak ise 2 doz yeterlidir. Aşılar arasında en az iki ay geçmiş olmalıdır.

-         İki yaşından büyük çocuklara pnömokok aşısı sadece bir doz olarak uygulanır.

 

2. Konak

Konak bebeğin saçlı derisinde görülen bir deri hastalığıdır. Saç diplerinde beyaz-sarı renkli az veya çok ince veya kalın bir tabaka oluşur. Bu yaygın olabileceği gibi bıngıldak etrafında yoğunlaşabilir. Zaman zaman dahaa ince tabaka kaşlarında da gelişebilir. Temizlikle pislikle ilgili değildir.

 

1.      Bebeğiniz için kullandığınız şampuanı değiştirin.

2.      Saçını yıkarken çok az miktarda şampuan kullanın.

3.      Saçını çok iyi durulayın.

4.      Eğer konak tabakası gelişmiş ise, öncelikle mevcut tabakanın temizlenmesi gerekir. Bu amaçla, banyodan bir saat önce zeytinyağı veya sıvı parafin ile saçlı deriyi masaj yaparak yağlayın.Yumuşaması için bir saat kadar bekleyin. Daha sonra sık dişli bir tarakla konak tabakasının kalkmasını sağlayacak şekilde hafifçe bastırarak tersine doğru tarayın. Daha sonra da saçlı deriyi yıkayın. Bir defa uygulama ile tüm tabakanın kalkmasını sağlamak mümkün olmayabilir. Bu uygulama haftada 3 defa yapılmalı tüm sebore tabakasının temizlenmesi sağlanmalıdır. 

 

Herşeye rağmen konak temizlenmiyor ise, bu durumda bir hekimin görmesinde ve tedavi etmesinde yarar vardır.

 

3. Uyku Düzeni ve Düzensizliği

Sık sorulan sorulardan biri de uyku düzensizlikleridir. Normal koşullarda ilk iki ay bebeğin uyku düzeni çok değişkenlik gösterir. Bebeğin beslenmesinde karşılaşılan güçlükler  ve özellikle de “infantil kolik” dediğimiz gaz sancıları uyku düzenini çok bozar. Bu dönemde sabırlı olunmalıdır. Sonraki dönemde her bebek kendi düzenini kurar. Genellikle ilk 6-9 aylık dönemde bebekler günde iki defa 2-3 saatlik dönemlerde uyurlar.  Bebek büyüdükçe uyku süresi azalır. Bazı bebekler günde iki defa değil bir defa uyumaya başlarlar.

Akşam bebeğin ne zaman uyuyacağı ise yine değişkenlik gösterir. Bazı bebekler son öğünden sonra sabaha kadar uyanmadan uyurlar. Ancak bu daha az sayıda bebeğin başarabildiği bir durumdur. Genellikle gece saatlerinde de bebekler 2-4 saat aralıklarla uyanıp emmek isteyebilirler. Büyümeleri için bu normal bir durumdur.

Dokuzuncu aydan sonra ise bebek sabaha karşı uyanıp oynamak ister. Bu özellikle çalışan anne çocuklarında görülse de her bebek bu eğilimi yaşayabilir. Yine özellikle anneden ayrı odada uyuyan bebeklerde daha sık görülür. Bu durumda ne yapılacağı anne-babalık ile ilgilidir. Kimi bebeği ile aynı odada uyumaya devam ederek bu sorunu aşar. Kimi de bebeğini odasına ve hatta yatağına alarak uyumasını sağlar. Doğal olarak istenilen bebeğin kendi odasında uyumasına devam etmesi olsa da bu eğilim atlatılıncaya kadar bebeğin anne ile aynı odayı ve yatağı paylaşmasında da sakınca yoktur. Burada ne yapılacağı ile ilgili karar anne-babalık ile ilişkilidir.

 

4. Kabızlık

Yaş grubu ve kullanılan besinin özellikleri günlük dışkı sayısını değiştirir. Bebekler anne sütü aldıkları dönemde günde 6–8 defa yumuşak dışkı yapabilirler. Bu durum ishal olarak algılanmamalıdır. Önemli olan bebeğin bu koşullarda büyümesini uygun ölçülerde sürdürmesidir. Ancak yine anne sütü alan bebeklerin günde bir defa veya iki günde bir defa dışkıladıklarını da biliyoruz. Bu nedenle kabızlık tanımında da dikkatli olmak gerekir. Bebeğin alışılmıştan daha sert ve/veya ağrılı ve/veya seyrek dışkılaması kabızlık olarak düşünülebilir.

Bebekler büyüdükçe tükettikleri besinler de değişkenlik göstererek artar. Genellikle günde bir veya iki günde bir dışkılamaları beklenir. Günde üç defaya kadar dışkılaması normal karşılanmalıdır. Haftada üçten daha az dışkılaması, dışkılarken zorlanması, ağrı çekmesi ve sert dışkılaması durumunda kabızlık söz konusu olur.

Eğer kabızlık iki haftadan daha uzun sürecek olursa bu durumda kronik (uzun süreli) kabızlıktan söz edilir.

  1. Erken süt çocukluğu döneminde kabızlık görüldüğünde inek sütüne bağlı kabızlık öncelikle hatırlanmalı ve inek sütü proteini allerjisi araştırılmalıdır.
  2. Bazı çocuklar ise daha önce dışkı yaparken zorlandıkları durumda canlarının yandığını veya rahatsız olduklarını bilerek bekletirler. Sıklıkla bebeklerde bu durum çok görülür. Bu durumda dışkı daha da su kaybederek sertleşir ve çıkarılmaları sırasında daha çok sıkıntı yaratırlar
  3. Süt çocuklarında kabızlığın en önemli nedeni yeterli sıvı ve lifli besin tüketmemeleridir. Tükettiği besinlerin liften zengin olması önemlidir. Sebze ve meyveler liften zengin besin gruplarıdır. Ancak çocuklar genellikle bunları sevmezler. Günde iki porsiyon meyve, üç porsiyon sebze yenilmesi ideal uygulamadır. Ancak çocuklarda bu miktarlarda sebze-meyve tüketimini sağlamak gerçekten çok zordur. Makul ölçülerde ve baskı yaratmadan tüketmeleri için gayret edilmelidir. Bol su içmelidir. Kuru erik veya kayısı  kompostosu veya marmelatı da kabızlıkta mutlaka denenmeli ilaçtan önce doğal lifli besinlerden yararlanılmalıdır. Kabız olan bebeklere sıklıkla zeytinyağı içirilir. Ancak zeytinyağı ince bağırsaklardan geçerken emildiği için kalın bağırsaklardaki dışkıyı yumuşatamaz.
  4. Diğer bir önemli neden de dışkı yapmak için tuvalete gitmemeleri ve dışkılamayı ertelemeleridir. Çocuklar, sıklıkla kaka yapma ihtiyaçları geldiğinde oyuna ara vermemek veya ailenin birlikte bulunduğu ortamdan ayrılmamak için kakalarını tutarlar ve bu dışkılama hissinin geçmesini beklerler.
  5. Eğer kabızlık tuvalet eğitimi sırasında başlarsa bunun çocuğun yaşadığı baskı ve strese tepki olarak geliştiği düşünülür.
  6. Erken yaş gruplarında eğitim kurumlarında tüm gün vakit geçiren çocuklarda kabızlık daha sık görülebilir. Bu durum, tuvaletin fizik koşullarından kaynaklanabilir. Temiz olmaması, tuvalet kâğıdının olmaması gibi nedenler çok sık olarak dile gelir.

Daha sonraki dönemlerde kabızlığın önlenmesinde ve tedavisinde tuvalet disiplininin geliştirilmesi önemli bir başlangıçtır. Dışkılama duygusu olsun ya da olmasın çocuk mutlaka günde iki defa aynı saatlerde tuvalete oturmalı ve en az on dakika gibi makul bir süre dışkılama için gayret etmelidir. Çocuklarda tuvalet eğitimi için en uygun zaman çocuktan çocuğa farklılık gösterir. İki yaşından önce söz konusu olmamalıdır. Üç yaşından sonra nörolojik olarak dışkıyı tutmayı öğrenebilecek hale gelirler. Bu durum dört yaşına kadar gecikebilir. Acele edilmesi ve baskı yapılması kabızlıkla sonuçlanabilir.

Fitille veya anüsün derece veya değişik yöntemlerle uyarılması ve bebeğin dışkı yapmasının sağlanması çok tercih edilmez. Çok çaresiz kalındığında kullanılabilirse de sık sık uygulanmamalıdır.

Ayrıca kabızlığa neden olan hastalıkların varlığı da akıldan çıkarılmamalı, uzun süreli kabızlık durumunda hekime bu nedenle danışılmalıdır. Bu önerilerin işe yaramadığı sorunun bir hekim tarafından değerlendirilmesi çok yerinde olur.




Cevaplar:
Mesajı Yazan: süheyla
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2008 Saat 23:37
pnömokok aşısını devlet karşılıyormu bunu öğrenmek istiyorum


Mesajı Yazan: hülya
Mesaj Tarihi: 15 Oca 2008 Saat 09:49
çok teşekkür ederim paylaşım için


Mesajı Yazan: ismigul
Mesaj Tarihi: 15 Oca 2008 Saat 12:25
Sağlık Bakanlığı'nın sitesine girdim ancak "pnömokok"a hiç rastlamadım.. Devletin karşılamaya başladığı aşı (ki ben dün 3.yaptırdım) özelde tek doz olarak yapılan 5'li karma aşı.. sanırım pnömokok halen özelde yapılıyor.. ben de 25/01'de 2.dozunu yaptırıcam bebeğime.. Eğer elinizde kesin bir bilgi varsa, ulaştırırsanız sevinirim..

-------------
Özgül'ün annesi


Mesajı Yazan: Siddartha
Mesaj Tarihi: 16 Oca 2008 Saat 14:47
Orjinalini yazan: ismigul ismigul Yazdı:

Sağlık Bakanlığı'nın sitesine girdim ancak "pnömokok"a hiç rastlamadım.. Devletin karşılamaya başladığı aşı (ki ben dün 3.yaptırdım) özelde tek doz olarak yapılan 5'li karma aşı.. sanırım pnömokok halen özelde yapılıyor.. ben de 25/01'de 2.dozunu yaptırıcam bebeğime.. Eğer elinizde kesin bir bilgi varsa, ulaştırırsanız sevinirim..
 
Karşılamıyormuş, ama karşılaması için çalışmalar sürüyormuş. 5'li aşıyı devlet bu ay karşılamaya başlamış. Difteri, boğmaca, tetanoz, inaktif çocuk felci ve Hemofilüs İnfluenza tib b (Hib) (menenjit) aşılarının yer aldığı 5'li aşı bu ay başından beri devlet tarafından karşılanıyor.


Mesajı Yazan: melek uslu
Mesaj Tarihi: 30 Oca 2008 Saat 12:09
selam
pnömokok aşısını devlet karşılamıyor ama aşıyı dışarıdan yanı eczaneden alıp sağlık ocağında yaptırtabılıyorsunuz ama doktorunuzdan aşı olabilir yazısıyla birlikte .Aşı eczaneden 30.00 ytl  alınabılıyor: benim doktorum aşıyı getır ben yaparım dedı sizde bir sorun doktorunuza
Çünkü hastanelerde minumum 130.00 ytl ye yapılıyor bu aşı arkadaşlar


-------------
Asya Liva http://lilypie.com">
Yasam Kaynagim
Annemi ve anne olmayi anlama sebebim ben


Mesajı Yazan: berrenaz
Mesaj Tarihi: 30 Oca 2008 Saat 19:18
merhaba benim yaptırdığım ve eczaneden aldığım pnemakok aşısı 130 milyon sizin ki nasıl 30 milyon şaşaırdım acaba ilaç firmsımı farklı acaba sevgilerle


Mesajı Yazan: fatoş
Mesaj Tarihi: 30 Oca 2008 Saat 19:33
Orjinalini yazan: berrenaz berrenaz Yazdı:

merhaba benim yaptırdığım ve eczaneden aldığım pnemakok aşısı 130 milyon sizin ki nasıl 30 milyon şaşaırdım acaba ilaç firmsımı farklı acaba sevgilerle
Evet o aşının fiyatı 130 YTL, ben bu ay en son dozunu vurdurdum ama sanırım iki tür aşı var, hastanede yapılan aşının kutusunu zaten eline veriyorlar, üstünde de fiyatı yazıyor Smile


-------------
http://www.glitterfy.com/">


Mesajı Yazan: nilay
Mesaj Tarihi: 30 Oca 2008 Saat 22:57
arkadaşlar karma aşıyı sağlık ocağı vurmaya başlamış ben bu ay eczaneden almaya gittim ve sağlık ocağına götürdüm,neden getirdiniz artık biz vuruyoruz dediler paramız cebimize kaldı,sevinmedim değil doğrusu...

-------------
http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: melek uslu
Mesaj Tarihi: 31 Oca 2008 Saat 22:09
Orjinalini yazan: berrenaz berrenaz Yazdı:

merhaba benim yaptırdığım ve eczaneden aldığım pnemakok aşısı 130 milyon sizin ki nasıl 30 milyon şaşaırdım acaba ilaç firmsımı farklı acaba sevgilerle
ya ben üsküdarda bir eczaneden fiyat aldım ama yarın tekrar arayıp soracağım bu aşının çeşitlerimi var ya da firma farkı fiyatı etkilermi diye
ama tanıdık eczane sanmıyorum söylerdı
bende merak ettim şimdi


-------------
Asya Liva http://lilypie.com">
Yasam Kaynagim
Annemi ve anne olmayi anlama sebebim ben


Mesajı Yazan: fatoş
Mesaj Tarihi: 31 Oca 2008 Saat 23:06
Orjinalini yazan: melek uslu melek uslu Yazdı:

Orjinalini yazan: berrenaz berrenaz Yazdı:

merhaba benim yaptırdığım ve eczaneden aldığım pnemakok aşısı 130 milyon sizin ki nasıl 30 milyon şaşaırdım acaba ilaç firmsımı farklı acaba sevgilerle
ya ben üsküdarda bir eczaneden fiyat aldım ama yarın tekrar arayıp soracağım bu aşının çeşitlerimi var ya da firma farkı fiyatı etkilermi diye
ama tanıdık eczane sanmıyorum söylerdı
bende merak ettim şimdi
Melek iki çeşit aşı var canım, yalnız aralarındaki farkı ben de bilmiyorum ama biri senin dediğin gibi 30 ytl, diğeri ise 130 ytl, yani senin anlayacağın aralarında bayağı bir fark var, bir doktoruna sor istersen canım 


-------------
http://www.glitterfy.com/">


Mesajı Yazan: melek uslu
Mesaj Tarihi: 01 Şub 2008 Saat 11:23
arkadaslar ben doktorumuz la konustum asılar arasındakı fark nedır ben hangıısını alacagım dıye bana asının ismını verdı n eczaneyle tekrar konustum o asının fıyatını 115 ytl olarak dogruladı indirimli imiş galıba  teşekkurler


-------------
Asya Liva http://lilypie.com">
Yasam Kaynagim
Annemi ve anne olmayi anlama sebebim ben


Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 19 Şub 2008 Saat 15:02
ARKADAŞLAR O AŞI 4 DOZ OLUNCA 30*4=120 OLUYOR BENDE SORMUŞTUM ECZANEYE AMA 4 DOZ OLACAĞINI SOYLEMİYOLAR 30 DİYORLAR

-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!


Mesajı Yazan: piar
Mesaj Tarihi: 19 Şub 2008 Saat 17:18
evet arkadaşlar 2 çeşit aşı var ve bende aralarındaki farkı duyunca şaşırmıştım.Hem nette araştırdım hemde doktoruma sordum.120 ytl olan 2 aylıktan itibaren 1er ay arayla 3 doz vuruluyor.Diğeri pnömo 23 adlı aşı 2 yaşın üzerindeki çocuklara ve kronik rahatsızlığı olanlara vuruluyor.


Mesajı Yazan: nisanaz
Mesaj Tarihi: 26 Şub 2008 Saat 18:34
arkadaşlar pnömokok aşısı nı vurdurduğunuzda bebeğinizdeateş yada ağrı oldu mu bende perşembe vurduracam ama kızımdan çok ben korkuyorum ya.....Star

-------------
07/08/2007 12:05


Mesajı Yazan: fatoş
Mesaj Tarihi: 26 Şub 2008 Saat 20:52
Orjinalini yazan: nisanaz nisanaz Yazdı:

arkadaşlar pnömokok aşısı nı vurdurduğunuzda bebeğinizdeateş yada ağrı oldu mu bende perşembe vurduracam ama kızımdan çok ben korkuyorum ya.....Star
Bende ilk iki dozu biraz ateş yaptı ama en son dozunda hiç ateşi olmadı, bence her bebek aynı tepkiyi vermeyebilir canım Smile


-------------
http://www.glitterfy.com/">


Mesajı Yazan: nisanaz
Mesaj Tarihi: 27 Şub 2008 Saat 06:51

SAOL FATOŞ CANIM TEDBİRİMİ ALAYIM BEN YİNEDE O ZAMAN

:d


-------------
07/08/2007 12:05


Mesajı Yazan: derrifo
Mesaj Tarihi: 04 Mar 2008 Saat 22:24
Bende yaptırdim Fiyatı 130 farklı fiyatlar olacağini hiç zannetmem. Ayrıca eczaneden alınan karma aşılar ateş yapmıyor. Fakat sağlık ocağında vurulanlar biraz sarsıyor bebekleri.


Mesajı Yazan: derrifo
Mesaj Tarihi: 04 Mar 2008 Saat 22:27
aşının 4 dozu ofiyat değil Tek dozu 130 YTL. Ayrıca ateş yapmıyor. ayrıca rota virus aşısınıda tavsiye ederim.


Mesajı Yazan: duru
Mesaj Tarihi: 15 Mar 2008 Saat 17:12
Orjinalini yazan: fatoş fatoş Yazdı:

Orjinalini yazan: berrenaz berrenaz Yazdı:

merhaba benim yaptırdığım ve eczaneden aldığım pnemakok aşısı 130 milyon sizin ki nasıl 30 milyon şaşaırdım acaba ilaç firmsımı farklı acaba sevgilerle
Evet o aşının fiyatı 130 YTL, ben bu ay en son dozunu vurdurdum ama sanırım iki tür aşı var, hastanede yapılan aşının kutusunu zaten eline veriyorlar, üstünde de fiyatı yazıyor Smile
 
30 ytl'yi okuyunca bende şaşırdımConfusedbizim sağlık güvencemiz emekli sandığı ama reçeteye yazılsa dahi ödemiyor..bizde eczaneden alıp fakülteda yaptırıyoruz,geçen ay oldu Yiğit 130 ytl idi pnömokok aşısı 2 ay sonra bir daha vurulacak


-------------





Mesajı Yazan: duru
Mesaj Tarihi: 15 Mar 2008 Saat 17:16
Orjinalini yazan: ifakat ifakat Yazdı:

ARKADAŞLAR O AŞI 4 DOZ OLUNCA 30*4=120 OLUYOR BENDE SORMUŞTUM ECZANEYE AMA 4 DOZ OLACAĞINI SOYLEMİYOLAR 30 DİYORLAR
 
 canım tek dozu o fiyat değildir aşının, ben 1.yaşından sonra başladığım için 2 doz yaptıracağız.ilkini geçen ay oldu bir doz 120-130 ytl arası eczaneden eczaneye değişiyor.ama kesinlikle 30 ytl değil


-------------





Mesajı Yazan: burcu
Mesaj Tarihi: 01 Nis 2008 Saat 22:19
arkadaşlar ben pnömokok aşısını ilk 3. ayda yaptırdım. 3-5-7. aylarda 1'er doz yapıldı. her birinin fiyatı 129 ytl idi. bundan sonra galiba 13 veya 14. aylada yapılacak..
karma aşıyı da özel yaptırdım onun da 1 dozun fiyatı 50küsürlü bir rakamdı..


-------------
http://www.glitterfy.com/"> ömrüm, bebeğim, Çınar'ım



Mesajı Yazan: yamama
Mesaj Tarihi: 07 Nis 2008 Saat 19:49
Açıklamalarınız için teşekkürler.

-------------
http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: rüyabebek
Mesaj Tarihi: 08 Nis 2008 Saat 22:27
valla bu konuyu o kadar çok merak ediyordumki ama benim kızım bir yaşında şimdi yaptırcak olsam galiba iki doz yaptırmam gerekiyormuş anladıgım kadarıyla hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar ve haluk bey böyle önemli bi konuda beni aydınlattıgınız içinClownClown


Mesajı Yazan: ozlem79
Mesaj Tarihi: 07 May 2008 Saat 20:59
iyi akşamlar arkadaşlar benim bebeğimde 7 aylık bende dün pnömokok aşısının en sonunu dün yaptırdım üç doz vuruluyor 3 5 ve 7 . aylarda yaptı bizim dr umuz özelde yaptırıyorum ve 120 ytl veriyorum karma aşısını da özelde yaptırıyorum onada 45 veriyorum şimdilik bizim aşılarımız tamamlandı istanbulda neden 130 anlamadım ank eczanelerde de 120 bilginiz olsun iyi akşamlar

-------------
http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: diloş
Mesaj Tarihi: 18 Oca 2009 Saat 17:18

merhaba arkadaşım pnömokok artık devlet tarafından yapılıyor ben kızıma özel yaptırdım sonra devlet yapmaya başladı ben sağlık ocağından öğrendim.arkadaşım bebeğine sağlık ocağında yaptırıyor

 



Mesajı Yazan: heryilmaz
Mesaj Tarihi: 18 Oca 2009 Saat 20:14
evet kızlar bir aksilik olmazsa bizde yarın ilk dozu yaptıracağızWink

-------------
http://lilypie.com"> http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: Ziyaretçi
Mesaj Tarihi: 18 Oca 2009 Saat 21:38
elif, dora'ya 2. ayda sağlık ocağında 5li karma, verem, pnomokok hepsini birden vurdular. bu aşı çizelgesini kim belirliyo hangisi doğru anlamadımConfused


Mesajı Yazan: Elif Hansa
Mesaj Tarihi: 19 Oca 2009 Saat 12:02

Tevhid Eymen'e de 2. ayinda verem, 5 li karma, pnomokok vurdular. haftaya pnomokok 2 vurulacak...

bu ay asi konusunda bu saglik ocagi kafami baya karistirdi. asi yaptirdigim yer tarih yanlis diyor, doktor su tarihte geleceksin diyor, eve gelen saglik ocagi ebesine soruyorum boyle boyle dediler diyorum, onun da kafasi karisiyor sen en iyisi bu tarihte gel diyor...
 
Elif siz biraz gec kalmadiniz mi? Ama farketmiyor sanirim, gec de baslansa ona gore aylara bolup veriyorlar pnomokok tarihlerini filan...


-------------
Sofra'ya buyurun...!

http://www.kucuksofra.blogspot.com/ - http://www.kucuksofra.blogspot.com/


Mesajı Yazan: ilal
Mesaj Tarihi: 19 Oca 2009 Saat 23:42
bende pönomokok için girmiştim siteye..sevindim devletin karşılıyor olmasına..yarın ben de bir öğreneyim sağlık ocağından

-------------
Empatinin olmadığı ilişkiler yüzeyseldir. Bu tür ilişkiler insana doyum vermez. En derin sohbetler geyik muhabbetinin ötesine geçemez.


Mesajı Yazan: DİLEK08
Mesaj Tarihi: 22 Oca 2009 Saat 17:19
mrh benim kızım 10 aylık.pnömokok aşısının ilk dozunu özelde yaptırdım.şimdi sağlık bakanlığına girdi.2.dozu sağlık ocağında yaptılar.

-------------
http://lilypie.com"> http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: sozererden
Mesaj Tarihi: 17 Şub 2009 Saat 18:32
arkadaşlar merhaba pnömokok aşısı artık sağlık ocaklarında ücretsiz yapılıyor. ancak mayıs 2008 tarihinden sonra doğanlara ücretsiz. alo 184 sağlık bakanlığı iletişim merkezinin telefon numarası ben bu numarayı arayarak bu bilgiye ulaştım.


Mesajı Yazan: münevver
Mesaj Tarihi: 05 Mar 2009 Saat 15:58
arkadaşlar aşı kadar önemli diğer konu aşının aldığımız eczanelerde ''soğuk zincir kuralı''na uygulup uyulmadığı..belli aşılar belli soğukluklarda saklanıyor..eczaneler buna ne kadar dikkat ediyor acaba?..dikkat edilmediğinde aşı etkinliğini kaybedebiliyor.. pnomokok aşısını sağlık bakanlığının aşı takvimine eklemesine çok sevindim,sağlık bakanlığı aşı ve saklanması konusunda çok tedbirli davranıyor..ben bütün aşılarımı sağlık ocağında yaptırıyorum..etkin bir bağışıklama için ''soğuk zincir kuralı''na çok dikkat etmek lazımThumbs%20Up

-------------
haya'T' ile haya'L' arasındaki tek fark 'TL' dir...



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat