Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Hamilelik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Anne adaylarına öneri: Doğga çorbası
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuAnne adaylarına öneri: Doğga çorbası

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
duygu07 Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 03 Eki 2007
Konum: Antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7479
Mesajın Direkt Linki Konu: Anne adaylarına öneri: Doğga çorbası
    Gönderim Zamanı: 13 Tem 2010 Saat 21:10
Anne adaylarına, sıcaklara karşı kalsiyum, protein ve karbonhidrat içeren Anadolu'ya özgü doğga çorbası tüketmeleri öneriliyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, anne adaylarına, sıcak yaz günlerinde kalsiyum, protein, karbonhidrat ve yeterince yağ içeren Anadolu'ya özgü soğuk doğga çorbasından bol bol tüketmelerini önerdi.

Şatıroğlu, rahat bir yaz geçirmek isteyen anne adaylarını, bunaltıcı sıcaklarda dikkat etmeleri gereken konular hakkında uyardı. Beslenme ve giyimlerine özen gösteren anne adaylarının rahat ve keyifli bir yaz geçirebileceklerini ifade eden Şatıroğlu, ağır ve aşırı yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Hamileler için “Akdeniz Mutfağı”nın uygun besinler içerdiğini bildiren Şatıroğlu, günlük öğün miktarının bölünmesinin, şişkinlik şikayetinin önüne geçeceğini anlattı. Hakan Şatıroğlu, şunları söyledi:

“Özellikle yaz döneminde 3 öğünde tüketilenler ikiye bölünmeli, yarısı ana öğünde, kalan yarısı da 2'şer saat arayla ara öğün olarak tüketilmeli. Örneğin bir porsiyondaki 4 köftenin 2'si bir öğünde, geri kalan 2'si ara öğünde yenmelidir. Kısacası aynı miktar yiyecek ana ve ara öğünlerle azar azar alınmalıdır. Bu, mide yanmasını, aşırı kilo alınmasını ve kan şekerinde büyük değişimleri engeller.”

Doğga çorbası her zaman tüketilebilir

Yaz aylarında, her gruptan besinlerin dengeli bir biçimde tüketilmesinin gebelikte büyük önem taşıdığına işaret eden Şatıroğlu, “Haşlanmış buğday, mısır, pirinç ve nohut gibi besinlerin ayrana karıştırılarak yapıldığı, kalsiyum, protein, karbonhidrat ve yeterince yağ içeren, soğuk doğga çorbası, gebeler için mükemmel bir yaz yemeğidir” dedi.

Buzdolabında bekletilerek soğuk içilen bu çorbanın ana veya ara öğünde her zaman tüketilebileceğini kaydeden Şatıroğlu, haftada 3-4 öğün yağsız ton balığı, dana veya tavuk etiyle hazırlanan et yemekleri ile protein ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

AÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şatıroğlu, yazın sebze ve meyve tüketiminin artırılması, doğal sulu gıdaların tercih edilmesi, günlük su tüketiminin 2.5 litreden az olmaması önerisini de dile getirdi.
Gebelikte yaz aylarında kıyafet seçiminin de önem taşıdığını vurgulayan Şatıroğlu, şunları söyledi:

“Kolay yıkanan ve ter emen pamuklu kumaşlar sıcağı hissettirmez. Özellikle Şile ve Buldan bezinden yapılmış kıyafetler tercih edilmeli. Rahat, kolay değiştirilebilen ve yıkanan, ter emen pamuklu kumaşlar sıcağı hissettirmez. İç çamaşırlarının saf pamuklu olması da bedeni ve dokuları rahatlatır, hücrelerin nefes almasını sağlar.”

Anne adaylarına “bol bol yüzün ve güneşten yararlanın” tavsiyesinde de bulunan Şatıroğlu, “Temizliği kanıtlanmış sahillerden denize ya da yeterli bakım yapılan havuzlara girilebilir. Deniz ya da havuz, hem bebek hem de anne adayı için gerçek bir terapidir” ifadesini kullandı. Şatıroğlu, hamilelere güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaları için gölgede güneşlenmeleri ve yüksek faktörlü güneş kremi kullanmaları önerisinde de bulundu.

Doğga çorbası nasıl yapılıyor?

Malzemeler
1 adet yumurta
1/2 demet dereotu
15 çorba kaşığı un
tuz
2 çorba kaşığı pirinç
3 su bardağı yoğurt
6 su bardağı su
1 bardak haşlanmış nohut
1/2 demet ıspanak
1/2 demet nane

Yapılışı
Yumurta, un, pirinç, yoğurt bir tencerede iyice karıştırılır ve üzerine yavaş yavaş tüm su ilave edilir. Sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra ateş kısılır ve tam haşlanmış nohut, tuz eklenir ve pişmeye bırakılır. Pirinç piştikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri ilave edilip bir taşım daha kaynatılır. Soğutularak servis edilir. Bu çorba semizotu, ebegümeci gibi yeşillikler kullanarak da yapılabilir.

Anne adaylarına öneri: Doğga çorbası
 
Hürriyet
Yukarı Dön
KUZEY&MİRA Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Melek Anne :)

Kayıt Tarihi: 26 May 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2256
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14 Tem 2010 Saat 10:47
Biz de bunun bi değişiğini yapardık zaten.Süper olur.Hamile değilim ama bunu da hemen deniycem
DEVRİM KUZEY & ZEYNEP MİRA &TUNA DENİZ
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.