Amerika’da yapılan bir araştırmada, düşük seviyede folat içeren diyetleri takip eden erkeklerin spermlerinde kromozomal anormalliklerin görülme riskinin çok yüksek olduğu belirlendi. Spermdeki kromozomal anormallikler, Down sendromu ve öğrenme ve gelişim bozuklukları gibi doğumsal anomalilere neden olabiliyor.
Folatın bebeğin sağlıklı gelişimini için gerekli olduğu, ve spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp bozukluklarını önlediğinin ortaya konduğu pek çok araştırma bulunuyor. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen kadınlara folat tüketimini artırmaları öneriliyor.
California Üniversitesi’nde Susanne Young başkanlığında yürütülen bu çalışmayla ilk kez erkeklerin de bebekleri için daha fazla folat tüketmeleri gerektiği ortaya konuyor.
Young, sperm sayısının ve hareketliliğinin, tüketilen yiyeceklerden etkilendiğini, ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için erkeklerin de yedikleri gıdalara dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Yumurtayı dölleyen spermde kromozomal anormallikler bulunması halinde, ya düşük meydana gelir veya çocukta genetik sendromlar ortaya çıkar.”
Yapılan çalışmada, sigara içmeyen ve herhangi bir kısırlık sorunu olmayan, yaşları 22 ile 80 arasında 97 erkeğe yer verildiği açıklandı. Yaş, alkol ve sağlık durumlarının da göz önünde bulundurulduğu araştımada, yüksek seviyede folat tüketiminin anormal sperm seviyesini %19 oranında düşürdüğü belirlendi.
B grubu vitaminlerinden olan ve suda çözünebilen folat, ciğer, lifli yeşil sebzeler, bezelye, fasulye, mercimek, turunçgiller gibi besin maddelerinde bulunuyor.
Araştırmacılar, folatın sağlıklı sperm için mutlaka gerekli olduğunu söylemenin henüz erken olduğunu, ve bu konuda daha fazla araştırma yapmak gerektiğini belirtiyorlar.
Human Reproduction’nın 19 Mart sayısında bu çalışmaya yer verilmiştir.