İleri yaşlarda nefes darlıgının üç temel nedeni vardır. İlk olarak hastanızın kalp yetmezliği olabilir, bu genellikle gece cok yastıkla yatmak, oturur pozisyonda rahat edip sırt üstü düz yatamamak bacaklarda şişme çarpıntı, efor ile nefes darlığı şeklindedir. Kişi oturduğu anda şikayetlerinin düzeldiğini belirtir. koah dediğimiz halk arasında kronik bronşit olarak bilinen hastalığın sigara içme veya türkiyede özellikle kömür sobası, odun sobası ,tezek kullanımı , tandır, fırıncılık, gibi nedenleri vardır. Genellikle ortaileri yaşta nefes darlığı şeklinde bulgu verir. Nefes darlığı zaman azaman atalar halindedir. Bnda da eforla nefes darlığı olur. ancak otururkende şikayetler devam eder. Bazende ileri yaşlarda ortaya cıkan astım hastalığı görülebilir. Burada kokularla tozlarla farklı mevsimlerde ataklar görülür. Ataklar sonrasında hasta tamamen normal hale gelir. eğer bunlara uymuyorsa bir diğer neden piskolojik olabilir. Size daha fazla yardımcı olmak isterdim ama Belirttiğiniz şikayetlerden ancak bu kadar yorum yapabiliyorum.
Klinik çalışmalarım nedeni ile geç yanıtım için özürdiliyorum
Saygılarımla