KANSERİN DOSTU ŞEKER, DÜŞMANI LİMON
Besinler
doğru kullanıldığında meme kanserine karşı etkili silahlara
dönüşüyor. Şeker ve şekerden yapılan tüm gıdalar
kanseri tetikler ve kanserli hücreyi besler.
Memede
fibrokisti olan kişilerde kafein ve çikolata fibrokistlerin
çoğalmasına neden olabiliyor. Yapılan çalışmalarda ise
meme kanserinde yeşil çayın riski azalttığı, limon
içeriğindeki ellagic asit nedeniyle koruyucu, hastalığın
ilerlemesinde durdurucu etkiye sahip olduğu bazı deneylerde
görülmüştür.
KANSERE KARŞI SAVAŞAN BESİNLER
Ailenizde meme kanseri
varsa özellikle tüketmeniz gereken iki besin vardır ki, bu
besinler meme kanserinden sizi koruyacaktır. Soya yağı ve keten tohumu
meme kanserinden korunmada özellikle fibrokistik memelerde
kullanımı şiddetle önerilen iki besindir. Önemli nokta; meme
kanseri olmuş kişide keten tohumu ve soya yağı önerilmemektedir.
Limonu sadece
salatalarınıza katmayıp, kabuğuyla yemeye çalışın. Bahsettiğimiz
bu etken madde sadece limonda değil, özellikle yüksek oranda
böğürtlen yapraklarında da bulunmaktadır. Limon kabukları ve
böğürtlen yapraklarından yapacağınız bir bitki çayı
hem keyifle içmenize hem de sizi meme kanserinden korumaya
yardımcı olacaktır.
Yeşil çay
günümüzde yaygın olarak tüketilen mucize bir
bitkidir. Etkisi polifenollerinden kaynaklanmaktadır. Yapılan
çalışmalarda meme kanserinde yeşil çayın riski azalttığı
görülmüştür. Güçlü antioksidan
etkiye de sahip olan yeşil çayı günde en az dört
fincan tüketmeye özen gösterin.
Soğan ve sarımsak, yemeklerimizden eksik olmayan mucizevi iki besindir. Yüksek oranda selenyum ihtiva ederler.
Her gün mutlaka 2 adet portakal tüketin, semizotu, brokoli, marulu sofranızdan eksik etmeyin.
Balık ve tavuk
tüketimi önerilmektedir. Bitkisel kaynaklı protein grubunda
özellikle kuru baklagiller çok büyük önem
taşır. Haftada 2-3 kez bezelye, kuru fasulye, nohut ve mercimek
tüketilmelidir.
DOĞRU PİŞİRME TEKNİĞİ KANSERE KARŞI KORUYOR
Besinlerin
tütsülenmesi, tuzlanması gibi işlemler ve nitrit-nitrat gibi
maddelerin katılması ile besinlerde güçlü kanserojen
etki göstermektedirler.
Besinlerin aşırı
saflaştırılması, kanserden koruyan lifli kısmın yok olmasına neden
olmaktadır. Örneğin; buğdayın rafine edilişi ve unun değersiz
kısmının kalışı, yarardan çok zararlı bir etki
göstermektedir.
Hatalı pişirme
yöntemleri, özellikle kızartma, mangal, barbekü gibi
yöntemler besinlerde kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur.
Sebzelerin aşırı sıcaklıkta uzun süre pişirilmesi yararlı mineral
ve vitaminlerin kaybıyla sonuçlanmaktadır.
Sebzeleri ve meyveleri
doğradıktan sonra uzun süre bekletmek çok yararlı olan C, A
ve B vitaminlerinin kaybına neden olmaktadır.