Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Hamilelik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Hamilelikte diş bakımı
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuHamilelikte diş bakımı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
hilal Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi

Kayıt Tarihi: 28 Eki 2007
Konum: Diyarbakır
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 24972
Mesajın Direkt Linki Konu: Hamilelikte diş bakımı
    Gönderim Zamanı: 15 Ara 2007 Saat 23:36
Gebelikte Diş Bakımı

Hormonal değişimlerle birlikte fiziksel ve ruhsal değişimlerin birlikte görüldüğü bu dönemde, ağız sağlığı da önem kazanır. Normal zamanda dişetinin tolere edebildiği plak miktarı hamilelik döneminde ciddi dişeti rahatsızlıklarına yol açabilir. Östrojen hormonunun dişetinin hastalık yapıcı ajanlara karşı cevabını arttırıcı bir özelliği vardır. Bunun sonucunda da hamilelikte dişeti hastalıklarında ve dişeti büyümelerinde artış gözlenmektedir. Gebelik hiperplazisi dediğimiz hamilelik döneminde görülen dişeti büyümeleri hamilelikten sonra hormon seviyesinin düzelmesiyle birlikte geriler, çoğunlukla da tamamen düzelir.

Hamilelikte diş çürükleri de artış gösterir. Hamilelikte özellikle sabahları ilk aylarda görülen kusama, bulantı, aşermeye bağlı olarak hamileler genellikle diş fırçalama alışkanlıklarından uzaklaşırlar. Kusma ve mideden ( özellikle ileri ki aylarda) özsuyun ağza gelmesi, ağız içi kimyasını değiştirerek asit bir ortam yaratır. Asit ortamda dişlerin çürümesi kolaylaşır.

Yine hamilelikte beslenme düzenindeki değişiklikler ve tatlı yiyeceklere olan düşkünlük ve bu tip besinlerin öğün aralarında ve sık sık tüketilmesi de diş çürüklerindeki artışın nedenlerindendir. Dişlerinize her zaman gösterdiğinizden daha fazla özen göstermeli diş fırçası yanında diş ipi, günlük ağız gargaraları gibi doktorunuzun tavsiye edeceği temizlik yöntemlerini de günlük ağız temizliğinize katmalısınız.

Hamilelik öncesi mutlaka dişhekiminizi ziyaret etmeli gerekli tedavileri yaptırmalısınız. Böylece hamilelik boyunca karşılaşabileceğiniz diş problemlerini en aza indirmiş olursunuz. Eğer buna fırsatınız olmadıysa, diş tedavisi de gerekiyorsa, kadın doğum uzmanınıza danışarak, 2. üç aylar adı verilen 4- 6 aylar arası tedavilerinizi yaptırabilirsiniz. Bu dönemde zorunlu kalınmadıkça radyografi(x ışını) almaktan kaçınılır. Durumunuz film alınmasını gerekli kılıyorsa mutlaka kurşun önlük kullanılmalıdır. Gebeliğin ilerleyen aylarında diş hekimi koltuğunda uzun süre ve dik pozisyonda oturmaktan kaçınılmalıdır.

Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
Yukarı Dön
duygu07 Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 03 Eki 2007
Konum: Antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7483
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16 Ara 2007 Saat 01:41
Ay ellerine sağlık hiloşum benim.Clown
 
Bu arada hamiş arkadaşlarıma bir cahilce olayın yanlışlığını anlatmak isterim
"Her gebelikte bir diş gider" sözü tamamen yalandır. Bunu duyduğumda çok korkmuştum ama böyle bir saçmalık yok inanın bu olay sadece yazılanlar gibi dişlerinizi iyi bakımıyla gerçekleşiyor. Yani ne ekersen onu biçersin. Dişçim hamileyken benden korkularımdan beni uzaklaştırdı. Her 6 ayda bir giderdim hamişken 3 ayda bir gitmeye başlamıştım. Maşallah birşeyi çıkmadı dişlerimin. O lafı söyleyene de çok ama çok kızıyorum. Siz sakın inanmayın.Clown
Yukarı Dön
hilal Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi

Kayıt Tarihi: 28 Eki 2007
Konum: Diyarbakır
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 24972
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16 Ara 2007 Saat 01:53
bendede bi problem çıkmadı Thumbs%20Upama bende bu sözü çok duydum
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
Yukarı Dön
ifakat Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör
Simge
"Yağmurun annesi... Çıtır pare mod"

Kayıt Tarihi: 10 Nis 2007
Konum: istanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 11323
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16 Ara 2007 Saat 20:06
bede duydum ama ole birşey yaşamadım
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!
Yukarı Dön
botag Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 31 Eki 2007
Konum: Antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 691
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Ara 2007 Saat 17:50

ben de duymuştum.Ekstra hamilelikte birşey yapmadım.dişlerim şu an gayet sağlıklı..

Yukarı Dön
bıdık Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 29 Oca 2008
Konum: İstanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 589
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Nis 2008 Saat 18:26
Anne adayları, hamilelik döneminde, eğer iyi bir beslenme ile beraber yeterli ağız diş bakımı yaparsa normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşmaz. Uzmanlar, “anne adaylarının her hamilelikte bir diş kaybettiğine” dair düşüncenin doğru olmadığını söylüyor.

Diş Hekimi Protez Doktoru Çağdaş Kışlaoğlu, ağız ve diş sağlığının sürekliliğini sağlamak için ömür boyu etkili ve yeterli bakımın şart olduğunu söyleyen Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, ancak kadınlarda ağız diş bakımının, yaşamlarının belli dönemlerinde (puberte, hamilelik, bebek emzirme, mensturasyon ve menapoz gibi) ayrıcalık gösterdiğine dikkat çekti. 

Hamilelik döneminde anne adayının dişlerinde kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel veri yok. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, “Halk arasında ‘Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu sebepten ötürü anne adaylarının diş kaybına uğradığı’ şeklindeki düşünce bilimsel bir gerçeği yansıtmıyor” dedi. Fakat, elbette hamilelikte ağız sağlığında bazı değişikliklerin olacağını hatırlatan Dr. Kışlaoğlu, “En önemli değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artıştır. Bu durum, dişler üzerindeki plak birikiminin artması ile bağlantılıdır.” dedi.

HAMİLELİKTE DİŞLERDEN KALSİYUM ÇÖZÜNMESİ OLMAZ

Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için anne adayının, günlük olarak 1200 ilâ 1500 mg kalsiyuma alması gerektiğini söyleyen Dr. Kışlaoğlu, bebek bekleyen kadınların bu dönemde süt ve süt ürünleriyle yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum bakımından zengin gıdalar tüketmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Çağdaş Kışlaoğlu’na göre, anne adayı eğer kalsiyum ihtiyacını gıdalardan karşılayamazsa, bebeğin gelişimi için gerekli olan kalsiyumun annenin kemiklerinden karşılanır. Ancak anne adayı, hamilelik döneminde, iyi beslenir yeterli ağız diş bakımı yaparsa bu dönem, normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşmaz.

HAMİLEYKEN ŞEKERDEN UZAK DURUN!

Hamileler diş sağlığı için ne yemeli?
Hamilelik sırasında beslenme, hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemli olduğunu söyleyen Dr. Kışlaoğlu, anne adaylarının hamilelik döneminde nasıl beslenmesi gerektiğini şöyle anlattı:
“Anne adayları, hamilelik süresince A,C ve D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyum yönünden zengin temel besinler, meyveler ve sebzeler almaya dikkat etmeli. Hamileyken ayrıca tahıl, süt ve süt ürünleriyle, balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır.  Anne adayları, -özellikle yemek aralarında- şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmalı. Kurutulmuş meyve ve karamel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.”

Hamileyken dişler neden daha çabuk çürür?
Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması, dişlerin normal dönemden daha çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. Hamilelikte dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri şunlardır:

  • Bu dönemde tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir.
  • Hamileliğin ilk aylarında görülen kusmalardan sonra anne adayı ağız bakımına yeterince özen göstermeyebilir.
  • Gebelik hormonlarının etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne adayı, dişlerini fırçalamaktan kaçınır. Bu saydığımız sebeplerden dolayı anne adayları, hamilelik döneminde diş sağlığına daha fazla özen göstermelidir.

HAMİLEYKEN DİŞ TEDAVİSİ YAPILABİLİR Mİ?

İlk üç ayda dental tedaviden kaçınılmalı

Diş Hekimi Protez Doktoru Çağdaş Kışlaoğlu, hamileyken diş tedavisi yapılıp yapılmayacağı konusunda şunları söyledi:

  • Bebeğin organ gelişim evresi olan hamileliğin ilk üç ayında etkili dental tedaviden kaçınılması gerekiyor.
  • Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini dental tedavinin olumsuzluklarından daha fazla etkileyebileceği düşüncesi ön plana alınmalı ve bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda dental tedavi yapılmalıdır. 
  • Son üç ayda tedavi için gerekli olan pozisyonları rahat alalaması ve koltukta uzun süre oturamaması nedeni ile diş tedavisi yaparken anne rahatsız olabilmektedir.

Hamilelikte ekstra bir ağız-diş bakımı şart!
 
Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, anne adaylarının hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına normal dönemden daha fazla özen göstermesi gerektiğini söyleyerek, şu hatırlatmalarda bulundu:

  • Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı, ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassa yapar. Bunun için günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır.
  • Plak birikimi ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt bir ilişki vardır. Bu nedenle anne adayları, hamilelik öncesinde tam bir ağız muayenesinden geçerek optimal ağız hijyenine kavuşmalı ve bunu sürdürme alışkanlığını kazanmalıdır.
  • Anne adayları hamilelikte günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapmalı, plak birikimine engel olmalıdır.
    - Hamilelikte ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır.
Yukarı Dön
oğuzkağan Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 10 Oca 2008
Konum: Sinop
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2960
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 19 Nis 2008 Saat 20:01
teşekkürler canımClown
[
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.