merhaba hocam.
benim takvim yaşına göre 72 günlük, düzeltilmiş yaşına göre 11 günlük prematüre bir bebeğim var.
preeklampsi nedeniyle 30+6 haftalıkken erken doğum yaptım. bebeğim 1170 gr dünyaya geldi. solunum problemi yoktu. 30 günü kuvözde olmak üzere 38 gün hastanede kaldı. bu süre içinde 2 kere apneye girdi. 20 sn kadar sürdü. doktorlar bunun küçük bebeklerde çok sık görüldüğünü ve refleksleri kuvvetlendikçe geçeceğini söylediler.
hastaneden çıktıktan 1 hafta sonra öksürük ve kusma şikayetimiz başladı. çığlık atarcasına bir öksürük ve arkasından kusma geliyordu. aralarda da bebeğimin apneye girdiğini düşünüyordum. götürdüğümüz doktorlar birşeyi olmadığını söylediler her seferinde. hastaneye götürüp apneye girdiğini düşündüğümden monitörize etmek istediğimde gerek yok dediler. bu sırada kilo alımı da kusmalar nedeniyle durmuştu.
en son gene kusarken kustuğunu aspire edemedi ve ciğerine geri kaçtı. mosmor oldu ve tüm hayati fonksiyonları durdu. bebeği ters çevirdim, parmağımı boğazına soktum; o an panikle elimden ne gelirse yapmaya çalıştım. bu yaklaşık 1 dk sürdü ve sonunda hırıltı şeklinde bir ses çıkardı.hemen hastaneye götürdük.
11 gün hastanede kaldı. gerçekten de sürekli apneye giriyordu. ventilatöre bağlandı ve 2 gün solunum desteği aldı. ilk gün %40, ikici gün %20. 10 gün ampisina+amikasin antibiyotik, 7 günde aminokardol aldı.
bronşit teşhisi kondu.
dün taburcu olduk ve öksürüğü azalmakla birlikte devam ediyor.
bu kadar uzun bir yazıdan sonra sormak istdiğim şu;
bizim bu apnelerimiz daha ne kadar devam edecek, çünkü sürekli diken üzerindeyim.
bir de yaklaşık 1 dk süren havale durumunun bebeğin üzerinde nörolojik bir etki bırakma olasılığı nedir?
teşekkür ederim..