Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim / Öğretim / Gelişim > Diğer
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - 7. sınıftalarda SBS ye katılacak
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konu7. sınıftalarda SBS ye katılacak

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
yasemin Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör


Kayıt Tarihi: 16 Oca 2007
Konum: zehraninvillasi
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 107177
Mesajın Direkt Linki Konu: 7. sınıftalarda SBS ye katılacak
    Gönderim Zamanı: 04 Ara 2010 Saat 14:34

Danıştay’ın son kararı: 6. sınıfta SBS’ye giren öğrenciler bu yıl halen okudukları 7. sınıfta SBS’ye katılacak, 8. sınıfta da SBS’ye girecek. 7. sınıf SBS 5 Haziran 2011’de yapılacak


(MEB), 3 yıla yayılan SBS’nin yalnızca 8. sınıfta gerçekleştirilmesi yönündeki düzenlemesinin yarattığı karmaşa, itirazlar üzerine alınan yargı kararlarıyla hem öğrencilerin hem de velilerin başını döndürdü. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, daha önce 8. Daire’nin iptal ettiği 7. sınıf SBS’nin yapılmasına vize verdi.

Yeni SBS sistemine göre, 2009 - 2010 öğretim yılında 6. sınıfta olup SBS’ye katılanların 7 ve 8. sınıfta da sınava girecekleri açıklandı, bir öğrenci velisi de itiraz ederek Danıştay 8. Daire’de dava açtı. Daire, 6. sınıfta okuyanların kapsam dışında bırakılmasını anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bularak, bu yıl yapılacak 7. sınıf SBS’nin yürütmesini durdurdu. Karar üzerine MEB, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz etti. MEB’in yaptığı itirazı kabul eden kurul, 7. sınıf SBS’nin yapılmasına vize verdi. Buna göre, 6. sınıfta SBS’ye giren öğrenciler bu yıl halen okudukları 7. sınıfta ve gelecek yıl 8. sınıfta SBS’ye katılacak. 7. sınıf SBS 5 Haziran 2011’de yapılacak.

Karara tepkiler farklı

-  Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Daha büyük kargaşaya yol açacağını düşünüyorum. MEB’in itirazının kabul edilmesini doğru buluyorum. Eğer sınav yapılmazsa ciddi kaos olacaktı. Çocukların sınava girecek olması sevindirici değil ama 6. sınıftaki SBS’den çok yüksek puan alan çocukların puanlarının sıfırlanması ihtimali vardı.
-  Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç: Karar kaos yaratacak. Mahkeme kararı esastan görüşüp yeni bir karar alabilir, MEB yine itiraz edebilir ve Kurul itirazı yeniden değerlendirebilir. Bu süreç sınav yapılana kadar devam edebilir. Bu durum hem öğrenci, hem veli psikolojisini bozacaktır.
-  Eğitim İş Genel Başkanı Yüksek Adıbelli: 8. Daire’nin kararının ardından 7. sınıflar için SBS yapılmayacak diye hazırlık yapıldı. Bakanın, veliler ve öğrencilerin aklındaki soru işaretlerini giderecek bir açıklama yapması lazım.
-  Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan: Bazı ailelerin SBS için yaptığı harcamanın sınırı yok. Çok ciddi anlamda kafayı sınava takan aileler çocuğunu 15 bin liraya kadar olan butik dershanelere gönderiyor. Haftada 20 saat özel ders aldıran aileler var. Son karar üzerine bir grup veli Danıştay’a dava açarsa ne olacak? Kısır döngü içine girilecek.
-  Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel: Sağlıklı bir karar. Maçın tam ortasında kurallar değişmemeli. Nasıl bir başlangıç yapıldıysa o şekilde devam etmeli.

 

Sevinelim mi üzülelim mi?

-  Merve Sena Taşçı: Geçen yıl SBS’den 475 puan aldım. Bu yıl için de dersaneye başladım. Sonra 7’lerde SBS’nin olmayacağı söylendi. Ben de dersaneyi bıraktım. Şimdi ‘olacak’ deniyor. Yarım dönemim boşa gitti. Buna mı üzüleyim yoksa geçen yıl aldığım puan boşa gitmeyecek buna mı sevineyim, şaşırdım.
-  Çağla Sipahi: Geçen yıl SBS’den 496 puan aldım. Bizimle kobay gibi oynamasınlar. Geçen yıl iyi puan almama rağmen bu yıl sınav yapılmayacağını öğrenince en azından stres yaşamayacağım diye kendimi rahatlattım. Sınav hazırlığını boşladım. Şimdi ‘sınav var’ diyorlar. Ve ben de kendi kendime soruyorum, acaba tökezler miyim?
-  Sena Öğrünç: Sağ olsunlar, büyüklerimiz bize güven duymamayı öğretti. Bu sınavın yapılacağını biliyordum. Öyle denir böyle denir sonuçta yine sınav yapılır diye düşündüm. Yapılsın daha iyi. Artık sınavlarla derdimiz kalmadı. Bizim sıkıntımız sürekli sistemlerle oynamaları, sürekli kararsızlık yapmaları.

Yap-boz tahtası

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, hükümetin sınav sayısını artırarak eğitimi yap-boz tahtasına çevirdiğini belirterek, “Eğitim sistemi içinden çıkılamaz hale geldi. Bazı veliler haklı olarak bu durumu yargıya taşıdı. Kimsenin çocuklarımızla ve onların psikolojisiyle oynamaya hakkı yok. Eğitimin niteliğinin sınavla ölçülemeyeceği açıktır” diye konuştu.

 

16 milyarlık sektör

TED tarafından hazırlanan raporda, 2010’da 3 bin 357 genel liseye karşılık dershane sayısı 4 bin 193 olarak belirlendi. İlköğretimde dershaneye giden öğrenci sayısı 1 milyon 891 bin 648, özel ders alan öğrenci sayısı 287 bin 118, etüt ya da kursa giden öğrenci sayısı 826 bin 111. Lise öğrencilerinin 1 milyon 88 bin 84’ü dershaneye, 9 bin 356’sı özel derse, 289 bin 360’ı kursa gidiyor. Ailelerin üniversite kapısına gelinceye kadar her yıl sınava hazırlık için yaptığı harcama; ortaöğretime geçiş sınavları için 8 milyar 82 milyon 838 bin 965 TL, üniversiteye giriş sınavları için 8 milyar 626 milyon 472 bin 774 TL, toplam 16 milyar 709 milyon 311 bin 739 TL. Bu rakam, 2009 yükseköğretim bütçesi olan 8 milyar 772 milyon 719 bin 225 TL’nin iki katı.



Düzenleyen yasemin - 04 Ara 2010 Saat 14:36

Yukarı Dön
nurdan Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 23 Kas 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1897
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Ara 2010 Saat 19:55
oyuncak ettiler milletiConfused
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.