Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, genç anne ve babalar çocuklarının eğitiminde ortak karar vermek isterler. Ve bu konuda uzlaşmaya varacaklarından da son derece emin olurlar. Fakat daha sonra günlük hayat başlar ve düşünceleri gerçek yaşamda uygulamanın ne kadar zor olduğunun farkına varırlar. Bebek doğmadan önceki heyecan ve beklenti, doğduktan sonra coşku ve sevinç, daha sonraları anne baba çatışmasına dönebilir.
Eğitimde görüş ayrılığına varan anne ve babalar nasıl davranmalı?
1. Anne babaların ilişkilerindeki sloganları ‚saygı' ve ‚hoşgörü' olmalı.
2. Çocukların yaşları ne olursa olsun evde yaşanan olaylardan çok çabuk etkilenileceği unutulmamalı.
3. Disiplin kuralları çocuk tarafından değil, kararlı anne baba tarafından konulmalı.
4. Bebek doğmadan önce, bebeğin temel ihtiyaçları (yemek, uyku, tuvalet), bunların saatleri ve alışkanlık haline getirilmeleriyle ilgili kararlar alınarak özenle uygulanmalı.
5. Çocuğun eğitiminde birbirlerine ters düşen anne ve babalar, daha sonra yalnız başlarına kaldıklarında bu konuyu sakin bir şekilde tartışıp, olumlu ve olumsuz yönlerini birbirlerine anlatmalı.
6. Her anne baba, çocukla ilgili konularda karşısındakiyle empati kurmaya çalışmalı. Onun duygularını ve ne hissettiğini anlamaya gayret etmeli. Eşinin neden bu tavrı gösterdiğini anlarsa, elbette ki daha hoşgörülü olacaktır.
7. Ve en önemlisi de eğitimdeki görüş ayrılıklarını çocuklarının önünde tartışmamalı. Bu noktada gözler konuşmalı.