Kıyafet Seçimi:
Çoğul bebekleriniz birbirlerinden ayrı bireylerdir. Günlük yaşamın her adımı bu gerçek üzerine kurulmalıdır. Her ne kadar sevimli durduğu düşünülse de, bebekler bir örnek giydirilmemelidir. Hediye edilen aynı kıyafetler farklı zamanda giydirilebilir.
Bireysel İlgi:
Bebeklerle bireysel ilgilenilerek zaman geçirmek çok önemlidir. Koşulların elverdiği ölçüde babanın veya çevrenin desteği alınarak farklı ortamlarda farklı aktiviteler yapmak, bebeklerin bireysel kimliklerinin farkına varmalarına ve sosyalleşmelerine büyük katkı sağlar.
Oyun:
Birçok uzmanın dediği gibi oyun çocuğun işidir. Oyunun çocuklarımıza, öğrenme, fiziksel-zihinsel gelişim, beceri gibi kazanımları vardır. Yapılan araştırmalar çocuğun dönemine uygun oyuncaklarla oynamasının akademik başarıyı çok etkilediğini göstermiştir.
Oyunun toplumsal faydaları da vardır. Sosyalleşme yaşı geldiğinde oyunlar sayesinde çocuk dış dünyayı öğrenir. Farklı türlerdeki oyunlar işbirliği yapmayı, toplum kurallarını, cinsel kimliği öğretir. Dış dünyanın rol modeli oyun sayesinde içselleşir
Ayrıca kuşaktan kuşağa aktarılan oyunlar çocuğa o kültürün bir parçası olmayı öğretir. Evde çocuğun gün içerisinde oynadığı oyunları paylaşımı ve ebeveynlerin buna dahil olması çocuktaki kimlik ve aidiyet duygusunu geliştirmektedir.
Çoğul bebeklere oyun için birbirinin aynısı oyuncaklar verilmemelidir. Sadece talep etmeleri durumda aynı oyuncaklar verilebilir. Mümkün olduğunca ayrı oyuncaklar verilmeli fakat önlerine konulan oyuncağın miktarsal eşitliğine dikkat edilmelidir. Bebeklerden her şeyi paylaşmaları beklenmemelidir. Özellikle sosyalleşme dönemine kadar “Bu benim” sahiplenmelerinin olması ve oyuncakların paylaşılmaması çok normaldir. Bu bebeğin “Ben” kimliğinin oluştuğunu gösterir ki bu durum sağlıklıdır.
Sağlık Problemleri:
İkizlerde hastalıklar çok daha uzun ve sıkıntılı geçebilir. Özellikle erken çocukluk döneminde bebekler çok sık enfeksiyon geçirir. Bu mikropların birçoğu solunum ve ağız yolu ile alınır. İkisi de aynı ortamı paylaşıp aynı kişiler tarafından bakıldığı için riskler artar.
Artan hastalık riskine karşı aşı takvimine mutlaka uyulması, ev temizliği ve hijyenine dikkat edilmesi özellikle ilk 6 ay çok daha fazla önem kazanmaktadır. Mekanların koşullar elveriyorsa kısa süreli ayrılması bu tarz enfeksiyonlarda çözüm olabilir.
Kaynak:
Twins/Katrina Boqman and Louise Ryan
İkizler ve Üçüzler Psikolojisi/Audrey C. Sandbank