KARADENİZ PİDESİ
ben 2 kğ una el yakacak şekildeki sıcak suya bir kalıp yaş mayayı sulandırıp tuzunu da atıp mayalamaya bırakıyorum
hamur mayalanırken kıymamızı (çok yağlı olmasın bide mümkünse dana kıyma olsun) bir geniş tavaya koyup suyunu çekene kadar kavuruyoruz daha sonra içine soğan doğrayalım soğanların azcık iri olması iyi olur soğan ve kıyma altı kısık ateşte kapak kapalı kavurmaya bırakıyoruz bu ikili kavrulduktan sonra kenara hazır doğranmış yeşil biberimizi ekliyoruz tuzumuzu ekliyoruz azcıkta onunla kavruluyor en son altını kapatırken kıyılmış küçük boy bir yada iki domates ekliyoruz sıcakken eklemeyin domatesler suyunu bırakmasın...kıyma içimiz soğusun iyice
hamurumuz azcık fazla mayalanırsa ekşi olur pidenin lezzeti ordan gelir
sonra hamurumuzdan cevizden az büyük bir parça koparıp merdane yardımıyla enine oval açıyoruz dikkat kalın olmasın sonra enine açılmış hamurumuzun içine kıymamızı yine enine yayıyoruz sonra bir uçtan başlayıp üsttten iki tarafı birbirine incecik sıkıştırıp kapatıyoruz yırtılmasın delinmesin yoksa şişmez hazırlamış olduğumuz pidenin üzerine akı ve sarısı birlikte olacak şekilde çırpılmış yumurtamızı bolca sürüyoruz daha sonra alt üst ızgara olan fırında pişiriyoruz fan çalışmasın lütfen kurutuyor
en yüksek derece ne ise onda pişecek ve önceden ısınmış olsun fırınımız sonra pişicek üzeri kızarıcak alıcaz fırından ucu tırtıklı bıçakla kapağını kesip içine bol tereyapını sıcakken ekliyoruz isteğe bağlı olarak içine yumurta kırıp kağagını kapatıp pidemizi yumurta azcık pişecek kadar fırına sürüyoruz yine sonra çıkarıp afiyetle yiyoruz