Bebek Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır ?
Bebeğinizi yıkamadan önce bebeğinizdeki göbek bağının kurumasını veya düşmesini ve tamami ile iyileşmesini beklemek zorunda değilsiniz. Bebeğinizdeki vücut ısının düşmemesine dikkat etmeniz çok daha önemlidir!! Dolayısı ile oda sıcaklığının ve bebeğinizi yıkadığınız sudaki derecenin uygun olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir.
Bebeğiniz çok küçük olduğu müddetçe mutfak lavabosunda veya küçük bir bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Bazı çocuklar rahatlatıcı olduğundan sıcak su ile yıkanmayı çok severler. Bazı bebekler ise yıkandıkları süre boyunca veya küvete sokuldukları veya çıkarıldıkları zamanlarda ağlarlar. Gerçekte yeni doğan bebeklerin her gün yıkamaları gerekmez. Gözle görünen kirlilikleri temizlediğiniz müddetçe bebeğiniz o denli ve yeterince temiz sayılır.
Maalesef tüm kirlilikleri temizlemek için su her zaman yeterli gelmemektedir. Sadece bebeğiniz için uygun olan yumuşak temizleme losyon ve sabunları bebeğinizin cildini korumak için mümkün olduğunca az miktarda kullanın.
Bebek güvenliği için önemli banyo kuralları!
• Çocuğunuzu hiçbir zaman yalnız bırakmayın! Kapı zilinin veya telefonun çaldığı ve sizin de muhakkak açmanız gerektiği durumlarda dahi çocuğunuzu bir havluya sarın ve yanınıza alın! Bebekler 2,5 Santimetre derinliğindeki suda dahi 60 saniyeden az bir sürede boğulabilir.
• Küvete su doldurduğunuz müddetçe bebeğinizi küvete sokmamalısınız! Sebep: Su sıcaklığı aniden değişebilir veya su seviyesi gereğinden fazla yükselebilir.
• Su ısıtıcınsını en fazla 49 dereceye ayarlanmış olmasına dikkat edin. 60 derecelik bir ısıda dahi bebeklerde bir kaç dakika içerisinde yanıklar meydana gelebilir.
Bebeğiniz için doğru banyo önerileri:
1. Öncelikle ellerinizi yıkayın. Bebeğinizi yıkamak için gerekli olan her şeyi toparlayın ve tedbiren bir temiz havlu, bir bebek bezi ve kıyafet hazır edin.
2. Bebeğinizin omuzlarının da suyun içine girmiş olacağı şekilde küvete yaklaşık 12 cm derinliğinde su doldurun. 38 derecelik bir su sıcaklığı (sıcak ama hiçbir zaman (!) aşırı sıcak olmamalı) bebeğinizin kendi vücut ısısını muhafaza etmesine yardımcı olacaktır.
3. Bebeğinizi banyoya taşıyın ve üzerindeki kıyafetleri çıkarın.
4. Bebeğinizi yavaşça ve güvenli bir şekilde küvete yatırın: Öncelikle bebeğinizin ayakları suya girmelidir. Bir elinizle bebeğinizin başını ve boynunu destekleyin. Bebeğinizin üşümemesi için vücuduna düzenli olarak su dökün.
5. Bebeğinizin altı çok kirlenmişse, temizlemek için sadece su genellikle yeterli olmadığından, yumuşak bir sabun türü kullanın. Daha iyisi: Banyo suyunun kirlenmemesi için bebeğin poposunu banyodan önce biraz yağ ile temizleyin.
6. Bebeğinizin altını elinizle, yumuşak bir süngerle veya bir havlu parçası ile yukardan aşağıya ve önden arkaya doğru yıkayın. Bebeğinizin başını temizlemek için ıslak ve yumuşak bir bez ve uygun banyo losyonu kullanın. Bebeğinizin gözlerini ve yüzünü temizlemek için nemli pamuk yumakları uygundur. Burun delikleri kirliliklerini veya göz kenarlarındaki çapakları temizlemek için nemli bir pamuk kullanın, böylelikle kirlilik ve çapaklar yumuşar ve temizlenmeleri daha kolay olur. Bebeğinizin vajinasını veya penisini normal bir şekilde yıkayabilirsiniz.
7. Bebeğinizi küvetten çıkarmadan önce iyice durulayın. Bunu yaparken bir elinizle bebeğinizin boynunu ve başını, diğer elinizle poposunu destekleyin ve ayrıca bu arada uyluk kısmını başparmağınız ve işaret parmağınız ile tutunuz. Vücudu ıslanmış bebekler ellerinizin arasından rahatlıkla kayıt gidebileceğinden, bebeğinizi dikkatli ve itinalı bir şekilde tutun.
8. Bebeğinizi bir havluya sarın ve derhal kurulayın. Daha sonra temiz bir bebek bezi temin edin. Bebeğinizin cildi çabuk kurumuşsa yumuşak bir losyon veya krem kullanmanızda fayda vardır. Tüm bu işlemlerden sonra bebeğinizi giydirin ve bir battaniyeye (v.b.) sarın. Ve son olarak bebeğinizin o güzel kokulu göbeciğine kocaman bir öpücük kondurun!
Yazının Kaynağı: babycentre.co.uk