Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Çok Ayıp!
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuÇok Ayıp!

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
yeşim Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Süper Anne

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3664
Mesajın Direkt Linki Konu: Çok Ayıp!
    Gönderim Zamanı: 20 Haz 2008 Saat 19:20
                                 ÇOK AYIP

Çocuklara bir şeyi yaptırmamak için söylenen şu “çok ayıp” sözüne acaip gıcık olmaya başladım. Öyle yapma çocuğum çok ayıp, şunu bırak yavrum çok ayıp, teyzeler amcalar ne ayıp diyecekler bak…

Herkes çok tutarlı, çok etkili, çok makul, çok mantıklı konuştuğunu düşünüyor “çok ayıp” derken. Kendisi ayıplanmaktan çok korkuyor ya, çocuğa mükemmel altın bir ilaç sunduğunu düşünüyor yaramazlığından vazgeçmesi için.

Peki çocuk ne yapıyor, kendisini bezdirmiş olan büyüklerin söylediği bu mantıksız laf karşısında? O laf hiç söylenmemiş gibi işine devam ediyor, belki de daha şevklenerek. İşte beni en dumur eden an tam bu an oluyor. Neden mi dumur oluyorum. Bizler bu “çok ayıp” bütününü dünyanın en caydırıcı sözü edasıyla söylediğimiz halde, çocukların bu lafı hiç mi hiç takmadıklarını ANLAMIYORUZ ya, işte o an dumur oluyorum..

ANLAMIYORUZ, ANLAYAMIYORUZ, ANLAMAK İSTEMİYORUZ, ANLAMAYA ÇALIŞMIYORUZ.

Yahu insan, sen insanların ayıplamasından korkuyorsun, şu ne diyecek bu ne düşünecek diye çekiniyorsun diye, küçük masum çocuğun da öyle düşünmek zorunda mı? O da başkalarının ayıplamasından korkmak zorunda mı?

Çocuğunuza bir bakın. Kendi özel, masum, saf , kimseye yaranma endişesi olmayan, koşullanmamış duygularıyla ve davranışlarıyla hayatın içinde yol alıyor ne güzel. Böyle bir çocuğa bir şeylerin ayıp olduğunu öğretmeye çalışmak ne kadar da sonuçsuz kalıyor fark edin lütfen. Ve düşünün.

İnsanlar ne der diye düşünmek, hep çok mu ayıp kaygısına sahip olmak; insanı stres yapan, düşünmesine mani olan garip ve hastalıklı bir hal. Zararlı ve insan fıtratını rahatsız eden bir şey. Küçücük özgür ruhlu çocuk o yaşta bu stresi, bu garip tasavvuru kabullenmek ister mi, istemez mi bir sorun kendinize.

Misafirlikte olanca gücüyle yatakların üstünde zıplayan çocuğa anne “çok ayıp” diyor, mutfakta çekmeceleri karıştıran başka bir çocuğa başka bir misafir “aa ne ayıp, bak herkes ne yaramaz çocuk diyecek” diyor. Herhalde bu laftan bezmiş olan çocuklara, hiçbir etki yapmıyor söylenenler.

Çocukların nerdeyse hepsinin bu “çok ayıp” lafını nasıl da hiç kale almadıklarını, durup şöyle bir inceleyelim lütfen. Ve o lafın ne kadar etkisiz, boş, kulak tırmalayan bir laf haline geldiğini ölçelim.

Anlıyorum, hepimiz çocuğumuza bir şeylerin yanlış olduğunu öğretmeye çalışıyoruz. Ama bizzat o şeyin neden yanlış olduğunu öğretmeye çalışalım, o şeyden vazgeçmesi için. İnsanlar ayıpladığı için yanlış olduğu vurgusunu kaldıralım. Çünkü insanlar bazen yanlış olmayan şeyleri de ayıplayabiliyorlar. İster misiniz çocuğunuz ileride, doğrulara rağmen insanlar ayıplıyor diye yanlışa kaysın, doğruyla yanlışı karıştırsın? İnsanların ayıplamadığı, takdir ettiği her şeyi doğru, ayıpladığı her şeyi de yanlış olarak algılamaya başlasın? Toplumumuzdaki bir çok insanın ve maalesef bizlerin de içine düştüğümüz bu acıklı ve trajik algılama zincirine takılsın?

İstemiyorsak çocuğumuza neyin neden yanlış olduğunu anlatalım. Bak çocuğum, yatağın üstünde zıplarsan yatağın yayları eskiyebilir, çıkan gürültüden teyzeler rahatsız olabilir, yatak bozulacak diye ev sahibi rahatsız olabilir, vs vs. Anlatın anlatın. Ancak anlattınız diye çocuğun hemen davranışından vazgeçmesini de beklemeyin. Amacınız çocuğunuzun düşünmesini sağlamak olsun, düşündüğüne dair sinyalleri işaretleri almaya çalışın yüzünden gözlerinden.

Davranışından vazgeçmek istemese de düşünmesi çok şey demektir. Düşünmeyi öğrete öğrete, yanlıştan neden vazgeçmesi gerektiğini belletmiş oluruz. Üst üste söylediğimiz cümleler etkisiz gibi görünebilir, ama çocukta bir birikim oluşturur mutlaka. O davranışı bırakmak istemese de, niçin yanlış olduğunu bilerek yaşar. Yeterli olgunluğa geldiğinde de, aklını kullanmanın ve düşünmenin gereğini yapar, istenmeyen davranışı bırakır inşallah. Çünkü her insanda bulunan akıl, fonksiyonunu mükemmel bir şekilde yerine getirecektir. Eğer engel olunmazsa tabi.

Anne baba olmanın kolay bir iş olmadığını hepimiz biliyoruz, ama bazı yanlışları yapmamaya özellikle dikkat edersek, işimizi oldukça kolaylaştırmış olacağımız da bir gerçek. Hepimize kolay gelsin, Allah yardımcımız olsun..
(Alıntıdır...)

İkizlerim Azra ve Arda
Yukarı Dön
HaYaL Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Gece Bekçisi

Puanlar: 3414
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 Haz 2008 Saat 19:49
gerçekten çok faydalı bir paylaşım canımClapClap. itiraf etmek gerekirse bu cümleyi kullananlardan biriyim ben bu açıdan hiç düşünmemiştim ama... bundan sonra bu iki kelime ağzımdan hiç çıkmayacak
Yukarı Dön
zeyno18 Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge
Sebebi Hayatım Canım Kızım

Puanlar: 3178
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 Haz 2008 Saat 20:02
eveet ya okuyunca farkettim ki bende şimdiden kullanmışım bu kelimeleri bende demicem artıkEmbarrassed
Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Haz 2008 Saat 22:44
çocuk yetiştirmek ne zor..Allah kolaylıklar versin bize..

bizde su sebili var,her su aldığımda parmağını sokuyoConfusedher seferinde yapma tehlikeli hayır diyorum ama anlamıyokiLOLdaha doğrusu anlıyoda hoşuna gidiyoConfusedbugün sıcak su aldım hemen gitti çeşmesine bişiy demedim,sonra kalan su damlasından eli yandıLOLeh bi daha dokunmazLOL

yeşimcim eline sağlık canımClapgüzel biliglerSmile
Yukarı Dön
belma Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Puanlar: 4440
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Haz 2008 Saat 14:39
Ellerine sağlık Yeşimcim çok  dikkat    etmek  lazım  konuşurkenEmbarrassed
Kamil insan toprak tutsa altın olur,eksik insan altın tutsa toprak olur.
Yukarı Dön
haticeirmak Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Puanlar: 506
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Haz 2008 Saat 14:58
teşekkürler yeşim, anlamlar çıkarabileceğimiz hoş ve yapıcı bir paylaşım olmuş, ah işte bizim oralarda da "elalem ne der?" kaygısı çok baskındır, çocukluğumu hatırladım birdenWink
Yukarı Dön
botag Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye

Puanlar: 687
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Haz 2008 Saat 18:01
TeşekkürlerClap
Yukarı Dön
rüyabebek Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Puanlar: 1033
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Haz 2008 Saat 14:10
CryCryay okurken hissetimde bzen daha şimdiden kullanıyorum o lafı bidaha asla kullanmayacagım kelimeler arasına kaldırıyorumTongueTongueTongue
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.