Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > İdrar & Kaka Sorunları ve Tuvalet Eğitimi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - idrar yolu reflüsü
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli Forumidrar yolu reflüsü

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
TUGRAM Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 24 Mar 2012
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 22
Mesajın Direkt Linki Konu: idrar yolu reflüsü
    Gönderim Zamanı: 23 Eki 2012 Saat 11:52
Kadir Bey Merhaba,
  Bir yakınımın 3 yaşındaki kızı, karın ağrısı idrar yaparken şiddetli ağrı ve ağlama gibi şikayetlerle dr.a gitti. Geçmişte de bir kaç kez ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçirmişti. Yapılan tahliller ve çekilen filmler sonucunda tek taraflı (sağ) idrar yolu reflüsü teşkisi kondu. Ancak dr.kendisi olmadığı için bilgiyi asistanından aldık ve tedaviye henüz başlamadık. Bayramdan sonraya kaldı. Biz internette araştırdığımızda hastalığın doğumsal olduğunu, böbrekler zarar verdiğini ve diyalize kadar uzanabileceğini anladık. Ve ameliyatla da tedavisi olabileceğini anladık. Ameliyat hangi aşamada gereklidir. 3 yaş teşhis için geç kalınmış sayılır mı?..  Tahlil sonuçları şu anda yanımda olmadığı için yazamıyorum. Gerekirse yazarım. Hastalık süreci ve tedavisi hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
  Kadir Bey, ben sizin sayenizde 3,5 yaşında olan ve dr.ve hastalıktan kurtulamayan oğlumu 1 yıldır 1 kez bile dr.a götürmeden sizin tedavilerinizle ilaçsız iyileştiriyorum çok şükür. Ve şimdi etrafımda şahit olduğum çocuk hastalıklarına kayıtsız kalamıyorum ve mutlaka sizin tecrübelerini onlarla da paylaşmak istiyorum. Ailesi de sabırsızlıkla cevabınızı bekliyor.
  Bu arada şimdiden bayramınızı kutluyorum. Sağlık ve başarılar diliyorum.


Düzenleyen Gamze - 30 Eki 2012 Saat 10:02
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 117982
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Eki 2012 Saat 21:26
Yapilan butun idrar tahlillerini ve diger tahlilleri okumam lazim. Cekilmis Rontgen filmi ( Voiding cystoutrethrogram) varsa onunda sonucunu yazin.
Yukarı Dön
TUGRAM Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 24 Mar 2012
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 22
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Eki 2012 Saat 12:20
Hocam Merhaba,
Tahlil ve röntgen sonuçlarını bayram dolayısıyla yeni alabildik. Ve elimizdeki tüm sonuçları olduğu gibi aşağıda size aktarıyorum. değerli vaktinizi bhize ayırdığınız için çok teşekkür ediyor, ve cevabınızı bekliyoruz.

TETKİK : SK-MIKSIO-SISTO-ÜRETROGRAFI

VOİDİNG SİSTOGRAFİ;

  Üretradan kontrast madde verilerek yapılan incelemede;

  Mesane sağ lateralinde üreter orifisi düzeyinde 1*2,5 cm’lik dolum fazlalığı izlenmektedir(üreterosel?, divertikül?).

  Miksiyon esnasında sağda minimal(grade 1) reflü izlenmektedir.  Pastmiksiyonel rezidü idrar saptanmamıştır.

 

ÜRİNER SİSTEM US İNCELEMESİNDE,

Her iki böbrek boyutları ve parankim kalınlıkları normal, konturları düzgündür. Parankim ve sinus ekojeniteleri nortmaldir. Kortikomedüller ayrım net olarak yapılabilmektedir. Bilateral kalkül veya pelvikaliektazi izlenmedi.

 

Sağ böbrek üst polü lokalizasyonunda 13*11mm boyutlu anekoik kistik oluşum izlenmiştir. (Sağ böbrek kisti?sağ sürrenal adenoma?(

 

Mesane lümeninde 28*27mm boyutlu periferi hiperekojen santrali mesane lümeni ile benzer ekojenitede görünüm izlenmiş olup sağ distal üreter dilate görünümdedir. (Üreterosel ile usumlu US bulguları)

 

Batın içi serbest sıvı saptanmadı.

 

TETKİK : BÖBREK SİNTİGRAFİSİ,DİNAMİK (MAG-3)

 

  1 mCi Tc99m-MAG-3 i.v. verilerek 40 dakikalık dinamik görüntüler alınmış, görüntülemenin 20.dakikasında 1mg/kg (maks 40mg) forosemid enjeksiyonu yapılmıştır. Dinamik görüntülemenin ardından miksiyon sonrası statik görüntü alınmıştır. Alınan dinamik ve static görüntüler değerlendirildiğinde,

  Haraket nedeniyle zaman aktivite eğrisi subobtimal olarak çizdirilmiştir.

  Görüntüler vizüel olarak değerlendirildiğinde,

  Her iki böbrek normal anotomik lokalizasyonunda ve normal boyutlardadır.

  Her iki böbrek aorta ile eş zamanlı ve yeterli düzeyde perfüzyon göstermektedir.

  Her iki böbrek aktiviteyi zamanında ve yeterli düzeyde konsantre etmektedir.

  Solda belirgin olmak üzere her iki böbrek pelvikalikseal sisteminde izlenen aktivite retansiyonu yapılan iv diüretiğe cevap vererek kaybolmakta ve her iki böbrek yeterli düzeyde ekskresyon göstermektedir.

   YORUM: Non-obstruktif fonksiyonel staz ile normal sınırlarda renal fonksiyon gösteren sağ ve sol böbrek.

Left Peak= 3.63min

Right Peak=5.10 min

Left T1/2= 6.37 min

Right T1/2= 2.55 min

Left 20 Minutes (%) = 23.5 %

Right 20 Minutes (%) = 5.92 %

Left Uptake = 59.8 %

Right Uptake = 40.2 %

 



Düzenleyen Gamze - 30 Eki 2012 Saat 10:02
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 117982
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 30 Eki 2012 Saat 04:16
Bunlarda onemli bir sey yok. Butun bu isleri basiniza acan; idrar tahlillerine bir bakin, eger hepsinde NITRIT; negatif ise, gecmis olsun, cocugunuzda hicbir vakit IYE yoktu, yapilanlarin hepsi bosuna idi demektir.
Yukarı Dön
TUGRAM Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 24 Mar 2012
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 22
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 30 Eki 2012 Saat 08:37
Çok teşekkür ediyoruz, bir kez daha içimizi rahatlattınınız. Çocuğa verilecek tedavi ve ilaçları size bildiricem. Fikrinizi almadan tedaviye başlamak istemiyoruz. Hoşçakalın...

Düzenleyen Gamze - 30 Eki 2012 Saat 10:02
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 117982
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 30 Eki 2012 Saat 21:53
Idrar tahlillerindeki; NITRIT degerlerine bakabildinizmi?
Yukarı Dön
TUGRAM Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 24 Mar 2012
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 22
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31 Eki 2012 Saat 09:46
< ="" ="text/" ="/B1D671CF-E532-4481-99AA-19F420D90332etdefender/huidhui.js?0=0&0=0&0=0"> Kadir Bey Tekrar Merhaba,
İdrar tahlil sonucunda NITRIT negatif. Bir çok kez idrar kültürü de yapılmış ve sonuçlar normal çıkmış. Size aktardığım sonuçları dün dr.una göstermişler. Dr. böbreklerle ilgili bir sorun olmadığını, idrar torbasında dolum fazlalığı olduğunu ve bunun için yine idrar kültürü yapılıp, idrar yollarına ışıklı bir cihazla bakılması (aneztezi uygulayarak) gerektiğini söylemiş. Kadir Bey çocuk şu anda araştırma hastanesinde takip ediliyor. Siz daha önce yapılan her şeyin boşuna olduğunu söylemiştiniz. Ki sonuçta dediğiniz gibi oldu. Şimdi 3 yaşındaki çocuğa aneztezi uygulayıp bu işlemi yaptırmak gerçekten gerekli mi?... Çocuk şimdiye kadar yapılan ve aylar süren tahlil ve filmlerle zaten perişan olmuş durumda. Lütfen bize bir yol gösterin. Şu anda da çocukta herhangi bir sıkıntı bir şikayet yok.
  Size ne kadar teşekkür etsek azdır. Sizden bahsettiğim insanlar bu devirde hala böyle insanlar var mı?.. diye şaşkınlık içerisindeler. Ve ben sizinle tanıştığım için kendimi çok şanslı hissediyor ve herkeze tavsiye ediyorum. Lütfen kendinize iyi bakın. Biz bir siz daha bulamayız çünkü...
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 117982
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31 Eki 2012 Saat 18:42
Kacin oradan.... Basindan beri soyluyorum, sizin cocugunuzda ( en azindan tedavi gerektirecek)  bir sey yok.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.