Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > Emzirme & Süt & Ek Gıda & Yemek
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - kızım çiğnemeyi bilmiyor...
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli Forumkızım çiğnemeyi bilmiyor...

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Linam Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 111
Mesajın Direkt Linki Konu: kızım çiğnemeyi bilmiyor...
    Gönderim Zamanı: 13 Ağu 2010 Saat 23:59
Merhaba Doktor Bey,

2 yaşındaki kızım 1 yaşına kadar ek gıdayı kesinlikle reddettiği için sadece anne sütüyle beslendi. Sonra zorlada olsa az miktarlarda robottan geçirilmiş olarak vermeye çalıştım besinleri ama içinde danino tarzı küp yoğurtlar olmadan hiçbirşeyi yediremez oldum (bu yöntemide deneme yanılma yoluyla buldum) Kızım şu anda içinde o küplerden olmadan mercimek çorbası bile içmiyor, ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Ağzına azıcık büyük bir parça gelsin hemen öğürüp kusuyor. Zaten bebekken de ağzına dişini kaşımak için bile hiçbir şey götürmeyen bir bebekti. Kısacası kızım çiğnemeyi bilmiyor, karşısına geçip defalarca nasıl çiğneyeceğini gösterdim, bizimle sofraya oturuyor ama yemiyor sadece bizi taklit ediyor. Ona çiğnemeyi nasıl öğreteceğim? Doktorlar aç bırak, acıktığında mecbur yiyecek diyor ama benimki aç kalsa da yine daninolu ve ezilmiş olmazsa yemiyor... Ne yapmalıyım acaba?
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 118542
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14 Ağu 2010 Saat 10:01
Çiğneme öğretilmez, boşuna uğraşıyorsunuz. Bunu zamanla kendisi becerecek. Koyun önüne "çubuk krakerleri" bak nasıl çiğneyecek...
Yukarı Dön
didemkız Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Puanlar: 129
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14 Ağu 2010 Saat 18:30
Katılmadan geçemedim çünki bizdede aynı sorun var.Kızım 2,5 yaşında ve hala çiğnemiyor taneli verince öğürüp kusuyo.Ama çubuk kraker yer, eline ekmek verince yer karpuzu küçük küçük kesince yer.Sadece kaşıkla verince çiğnemeden yutuyo.Bende bıraktım kendi haline nasıl istiyosa öyle yesin yapcak bişey yok.Ömür boyu böyle sürcek değilya eninde sonunda çiğneyecek.
Yukarı Dön
Linam Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Ağu 2010 Saat 16:31
Doktor Bey inanın benim kızım 1,5 yaşına kadar ağzına elinden başka hiçbir şey götürmedi (ne oyuncak ne yiyecek, dişlerini kaşımak için de sadece parmağını kullandı) biz aman yutar diye hiç derde düşmedik. Eline çubuk kraker verdiğimde ön dişleriyle ısırıyor ve ağzından atıyor, çiğneme olayı yok (buna çikolata, kek, meyve ve bilimum yiyecekler dahil) yoksa bazı yiyecekleri çiğnese içim gam yemeyecek kafaya takmayacağım. Ne yapacağımı bilemedim işte... Cins bir çocuk benimki... Umarım zamanla düzelir...
Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Ağu 2010 Saat 16:50
  "..Emmek, çiğnemek ve yutmak, birbirinden çok farklı 3 hadise olup, eğitimle olmuyor. Bunlar içgüdüsel olarak işleyen mekanizmalardır. Bebeklere, nasıl emeceklerini sizmi öğretiyorsunuzki, çiğnemeyide öğretesiniz... Bunlar cahil doktor laflarıdır.. Bazı bebekler anne karnında bile parmak emebiliyorlar.. Tabii şu da bir gerçekki, tabiat bebekleri 2 sene meme emecekler diye yaratmıştır. Ama insan oğlu çok hızlı tekamül edip, bebekler için de gıdalar imal edilmeye başlandığında, yeni duruma kolay uyum gösterenler erken çiğnemeye alıştılar, kimisi ise, hala eski sistemde gidip, yeniye uyum sağlayamadı.. Yoksa hiç bazı anneler; iddia ettikleri gibi , kendi kendinilerine güvey olup, "-çiğnemesini öğrettik-" gibi boş laflar etmesinler.. Bu her çocukta farklı zamanlarda kendiliğinden olan bir durumdur.. Kimisinde erken, kimisinde geç... Siz etki edemezsiniz..   

Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 24 Tem 2010 Saat 12:38
Yukarı Dön
Linam Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Ağu 2010 Saat 16:54
peki doktor bey yemekleri tuzlu olarak yememesi konusunda ne yapmalıyım? ezilmiş olmadan ve içine küp yoğurtlardan olmadan hiçbir şey yediremiyorum, aç olsa bile saatlerce ağzında bekletiyor, eskaza yutsa bile zehir vermişim gibi davranıyor (güzelim mercimek çorbasına bile) aç bırakıp hiçbirşey vermemek ve inatlaşmak çözümmü yoksa o da zamanla düzelirmi?
Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16 Ağu 2010 Saat 09:50
Anne sütünde bile tuz vardır, bu yaşta çocuk bizin yediğimiz her türlü gıdayı, (tuzlular dahil) yiyebilir. Tuzsuz veriyorsanız tabiiki yemeyecektir..
Yukarı Dön
Linam Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16 Ağu 2010 Saat 11:08
yok hocam yok bildiğiniz gibi değil ben neler çekiyorum... tuzsuz verirmiyim hiç, aynen bizim yediğimiz çorbadan veriyorum mis gibi, ona bakarsanız normal yoğurt da yemiyor, diğer hiçbir şeyide yemiyor işte.. neyse yapacak bişey yok demekki... teşekkür ederim cevaplarınız için..
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.