Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - bebeğimin gaz sorunu
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konubebeğimin gaz sorunu

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123 10>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
rabia narin Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 28 Nis 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1067
Mesajın Direkt Linki Konu: bebeğimin gaz sorunu
    Gönderim Zamanı: 02 Eyl 2007 Saat 10:29





1) Bebeklerde gaz problemi neden olur?

  Bebeklerin yaklaşık %20 sinde, 3 hafta-4 ay arasında görülen, sıklıkla akşamları, durdurulamayan ağlama nöbetleri şeklinde kendini gösteren ve kolik diye adlandırılan durumun esas nedeni çok iyi bilinmemektedir. Bazı teoriler vardır:

Davranışsal: Bebeği beslerken doğru pozisyonda tutamamak ve böylece çok hava yutmasına sebep olmak, besledikten sonra gazını iyi çıkaramamak 
Organik: Karbonhidrat sindirimindeki yetersizlikler, barsak hareketlerini sağlayan sinir sisteminin henüz yeteri kadar gelişmemiş olması, mideden yemek borusuna kaçaklar 
Psikolojik: Anne ve babanın acemiliği ve buna bağlı huzursuzluğu, annenin doğum sonrası depresyonu, stres, bebeğin dışarıdan gelen ses, görüntü, hislerle baş etmeyi becerememesi gibi etkenler sorumlu tutulmaktadır.
Ancak genel eğilim, bunun kendiliğinden 3-4 aylıkken geçecek bir gelişim süreci olduğunu kabullenmek yönündedir.
2) Anne sütü ile beslenen çocuklarda mı yoksa mama alan bebeklerde mi daha çok görülür?

- Gaz görülme sıklığı anne sütü veya mama alan bebekler arasında fark göstermemektedir.


3) Kaç aylık olana kadar bebekler gaz probleminden şikayetçidir?

- Bebeklerin gaz problemleri genellikle 3-4 aylıkken kendiliğinden geçer.


4) Anne ve babaların ilk etapta yapmaları gerekenler nelerdir?

- Anne ve babaların gaz için alabilecekleri bazı önlemler var, fakat gaz, bazı bebeklerde ne yaparsanız yapın oluyor ve 3-4 aylıkken kendiliğinden geçiyor. Bunu bir gelişim süreci olduğunu bilmek ve paniğe ve ümitsizliğe kapılmamak en önemli noktadır. Alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır:

Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır. Bazı alerjik bünyeli ( özellikle alerjik deri döküntüsü, egzama, saman nezlesi ve astımı olan) anneler, inek sütü içeren yiyecekleri (süt, yoğurt, peynir, hatta tereyağı) aldığı takdirde bebekte hem fazla gaz, hem de ishal,deri döküntüsü, burun akıntısı, öksürük gibi alerjik belirtiler olabilir. Emziren anneler bebeklerinde aşırı gaz olduğunda, kendi diyetlerindeki bu maddeleri gözden geçirmeli ve bir süre için bunları kesmelidir (özellikle bebek 4 aylık olup, gaz problemi geçene kadar).   
Eğer bebek mama ile besleniyorsa, inek sütü bazlı mamalar gaz yapıyor olabilir. Bu durumda, bebeğin doktoru ile görüşüp, mama değişikliği tartışılabilir.   
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur.   
Bazen emzik vermek işe yarayabilir.   
Beslenme sırasında, her 5-10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.   
Gaz sanc ıları tuttuğunda, anne-baba sakin olmalı, bebeği kucağına alıp, ninniler mırıldanıp, kucağında gezdirmeli. Ritmik hareketler ve devamlı sesler ( elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesinin sesi gibi) sakinleştirici olabilir. Evde çılgınlar gibi bağıran bebek, doktora gitmek için arabaya biner binmez susar, yani araba ile gezdirmek de iyi bir fikirdir.   
Bebeğin karnını, sırtını ovmak, anne-baba yanındayken onu yüzüstü yatırmak (Dikkat! Uyurken mutlaka sırt üstü yatıyor olmalıdır!), veya anne-babanın bebeği kendi göğsü üzerine yatırması da işe yarayabilir.   
Bebeğin, ayakların ve karnına sıcak havlu veya havlu içinde yakmayacak sıcaklıkta su torbası konulabilir.   
Ilık bir banyo, özellikle de en çok sancının olduğu akşam saatlerinin hemen öncesinde, bebeği sakinleştirip, sancıları önleyebilir.   
Anne sütü alan ve 6 aylıktan küçük bebeklerde, anne sütü dışında bir şey verilmesi önerilmese de bazen papatya, rezene çayları işe yarar. 
5) Gaz sancısı geçmeyen çocuklar için yapılması gerekenler nelerdir? Doktora götürmek gerekir mi?

- Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri ilk başladığı zaman, doktora götürüp tüm tablonun gaza bağlı olduğuna, başka bir problemi olmadığına emin olduktan sonra yukarıda sayılan yöntemler denenebilir. Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa, bunun geçici bir olay olduğunu, bebeğin iyi olduğunu düşünerek onu biraz yalnız bırakmak veya başkalarından yardım isteyip, biraz bebeğin olduğu ortamdan uzaklaşmak anne-baba için yapılabilecek en iyi iştir.

6) Gaza karşı ilaç vermek doğru mudur?

- Gaza karşı kullanılabilecek çeşitli ilaçlar vardır. Bir kısmı ciddi yan etkilere sebep olabilir. İlaç kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.


o ğ l u m   o l m a d a n   a s l a . . .
Yukarı Dön
fatoş Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye


Kayıt Tarihi: 18 Tem 2007
Konum: İSTANBUL
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 16849
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Eyl 2007 Saat 16:43
malesef bizim de en büyük sorunumuz hala devam eden gaz problemi, dr. bazı bebeklerin dokuz ay sürebilir dedi Cry
Yukarı Dön
nilay Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

"Maviboncuk'un Annesi..."

Kayıt Tarihi: 10 Nis 2007
Konum: İzmir
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 10862
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Eyl 2007 Saat 16:47
allah o miniklere huzur anneye sabır versin....
Yukarı Dön
annayake Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 27 Eyl 2007
Konum: İstanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 39
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Kas 2007 Saat 03:06
arkadaşlar 27 günlük oğlumla hep sabaha kadar ayaktayız, çok gaz  sancısı oluyor siz neler yaptınız  bişeyler söylermisiniz.çok ağlıyor, uyumak istiyo ama bir anda basıyo feryadı, hem ıkınıyo hem ağlıyo, sizin bebeklerinizde de oldumu böle şeyler
Yukarı Dön
fatoş Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye


Kayıt Tarihi: 18 Tem 2007
Konum: İSTANBUL
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 16849
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Kas 2007 Saat 13:13
aaaah aaah CryCryCry bana gaz deme, benim kızım 8,5 aylık hala çekiyoruz, gece gündüz ama bizim kızın mide gazı rahatsız ediyor, sen 4 ayına kadar sabret, bizde bir anormallik var çünkü, genelde 4. ayından sonra bu tür sıkıntılar yaşanmaz pek fazla, gözünü korkutmak istemem, biz istisnayız sadece, eğer gaz barsaktan ise, bacaklarını karnına doğru çek, bir elinle de hafifçe karnına bastır, bazen o şekilde rahat gaz çıkarabiliyorlar Wink
Yukarı Dön
DENİZKIZI Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 04 Eki 2007
Konum: İzmir
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5319
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Kas 2007 Saat 11:52
canım malesef hepimiz aynı yollardan geçtikDisapprove karnına daire masajı yapabilirsin ayaklarını karnına doğru bisiklet çevirir gibi yavaş yavaş ileri geri çekebilirsin ,birde iki dizini birleştirip karnına doğru çekip  uzat çok güzel gaz çıkıyor o zaman kakasını yapamadığında da yapabiliyor bu masajla Winkpapatya çayı ,rezene çayı da verebilirsin
ılık havluda koyabilirsin karnına ütüyle ısıtıp kanına koyduğunda da rahatlıyor bebekler dr önermişti bize deWinkbirde emzirirken bir meme bitip diğer memeye geçmeden önce mutkalaka gazını  çıkar kusmada önlenmiş olur . birde eczacımız önermişti bana kaynamış yarım çay bardağı suya çay kaşığının ucuyla çok az kimyon koyup dibe çöktüğünde bu sudan içir demişti gerçektende işe yaradı pat pat çıktı gazlarıLOLaklıma gelen bunlar damlaları söylememe gerek yok sanırım içmediğimiz kalmadıDisapprove
Yukarı Dön
aybilgem Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 07 Kas 2007
Konum: Rize
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 14
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Kas 2007 Saat 18:35
benim kızım da 15 günlük olduktan sonra başladı gaz sancıları.ilaç vermemek için dirndim başta ama fazla dayanamadık yavrum uykusunda bile çırpınıyordu,.... damla kullanmaya başladım faydasını gördük.bir de bebeği yüzüstü yatırıp sırtını ovalamak da işe yarıyor,benim kızım gazını bu pisyonda çok rahat çıkarıyor

Düzenleyen zehra - 15 Kas 2007 Saat 17:30
Yukarı Dön
incimercan Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 03 Eyl 2007
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 125
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Kas 2007 Saat 15:39
sağol rabiacım  çok faydalı bilgiler vermişsin. bende gaza karşı kullandığım silahlardan bahsedeyim size:))

belki çok şaşıracaksınız ama gaza bire bir iyi gelen 1. silahım KİMYON.. ama bildiğimiz toz kimyon kullanmıyorum çekilmemiş diri kimyon kullanıyorum. malum toz baharatların içine istenmeyen farklı şeyler de karıştırabiliyorlar.

bir çay kaşığı kimyonu cezveye koyup üzerine 1 bardak kaynar su döküyorum. 5 dk dinlendikten sonra ocakta bir taşım kaynatıyorum ve süzüp, soğutup oğluma veriyorum.ne gaz kalıyo ne bişey.. bunu kayınvalidem söylediğinde çok şaşırdım onlar hep yaparmış. hiç gaz problemi de çekmemiş çocuklar torunlar.. internetten araştırdım. kimyon gaza iyi geliği gibi kemikleri de geliştiriyormuş.

ilk haftadan itibaren yavaş yavaş çoğaltarak verilmeli. önce 1 çay kaşığı ile başladım. şimdi oğlum 2.5 aylık ve her gün 60 ml veriyorum.


gaza karşı 2. silahım da çörekotu, nöbet şekeri ve muskatı
(aktarlarda bulabilirsiniz)
(100 gr çörekotu, 3 muskat, 50 gr nöbet şekeri)  iyice havanda dövüp tülbentten geçirerek toz haline getiriyorum ve emziği bu karışıma batırıp veriyorum günde 1-2 kere.. bunu da annemden öğrendim ve ilk 1 ay uyku nedir bilmeyen komşumuz bunu uygulayınca rahat yüzü gördü. çocuğumuza bir zararı da yok. yalnız bunu balla karıştıranlar varmış. kesinlikle 1 yaşına kadar hatta 3 diyen uzmanlar bile var bal vermeyin. çocuğun midesi için çok ağır. kabızlık ve daha sonrasında önemli hastalıklara yol açabiliyor.




Düzenleyen incimercan - 08 Kas 2007 Saat 15:41
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123 10>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.