merhaba,
size bebeklerde diş çıkarma dönemine ilişkin yazdığım bir makaleyi yolluyorum.Yardımcı olacaktır.
sevgiler...
Bebeğim Diş Çıkarıyor…
Bebeğiniz yaklaşık 5-6 ay civarında.Siz ona alıştınız ,o size. Geceleri tam da birkaç saat uyuyabilir hale gelmiştiniz ki bir anda durum değişti. Bebeğinizde bir huzursuzluk hali, uykusunda azalma, iştahında azalma, salyasında artış ve eline ne geçerse ağzına götürme isteği başladı. Tebrikler nur topu gibi bir süt dişi geliyor…
Bu ilk süreç, yine ilk dişleri çıkana kadar devam eder.'İlk' diyorum çünkü dişlerin çıkması birbiri ardından devam edeceği için, dönem dönem bu tip şeyler yaşamanız normal. Fakat güzel haber şu ki bebek büyüdükçe, bu ağrı ve huzursuzlukla başetme düzeyi de artıyor, dolayısıyla ilki kadar sıkıntılı geçmiyor çoğu zaman diğer dişlerin çıkması.
Bu süreçte yapabileceğiniz şeyler diş kaşıyıcıları, eğer onu kullanmayı tercih etmiyorsa temiz bir bez parçası, ya da sevdiği orta sertlikte bir oyuncağı, sizin gözetiminizde sert meyveler(elma,havuç gibi) ile diş etlerini kaşımasını sağlayarak rahatlatmanız. Özellikle bunları soğuk olarak kullandırılması ağrı hissinin azalmasına yardımcı olur. Bunun yanında papatya,rezene gibi rahatlatıcı çaylar,dişeti üzerine sürülen jeller de ağrı hissini azaltma amaçlı kullanılabilir.
Genel bilinen bir yanlış diş çıkarma döneminde yüksek ateş olduğudur. Normalde 36,5-37 olan vücut ısısı en fazla 38 dereceye kadar çıkar diş çıkarırken. Bebek her bulduğu şeyi ağzına aldığı için enfeksiyona açık bir haldedir, ki zaten yemesindeki azalma nedeniyle de vücut direnci düştüğü için özellikle vücudu enfeksiyonlara açık bir haldedir.Yani yüksek ateşin nedeni, çıkan dişten ziyade beraberindeki enfeksiyonlardandır. Bebeğinizin kullandığı eşyaların temizliğine dikkat ederek enfeksiyon ve yüksek ateş riskini azaltabilir, bebeğinize de sıkıntılarının artmaması adına yardımcı olursunuz.
Diş Hekimi Özlem Özhan Yatar