Yazar |
Konu Arama Konu Seçenekleri
|
peperutka
Elmas Üye
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5835
|
Konu: . Toxoplasmosis (Toksoplazmozi) nedir? Gönderim Zamanı: 07 May 2011 Saat 00:33 |
1. Toxoplasmosis (Toksoplazmozi) nedir?
Toxoplasma gondii adı verilen tek hücreli bir parazitin (protozoon)
meydana getirdiği bir hastalıktır.
Son konak: Bu parazit, enfekte kedi ve kedigillerin (son konak) incebarsaklarında epitelyum hücrelerinde bulunur ve ookistler dışkı ile dışarı atılır.
Arakonak: İnsan ve sonkonak kedigiller dahil 300 kadar omurgalı hayvan. Enfeksiyonun başlangıç döneminde taşizoit (endozoit) denen formları, nöronlar, endotelyum, karaciğer parankim hücreleri, lökositler ve diğer pek çok hücrede bulunurlar. Daha sonra doku kistleri beyin, kalp kası, iskelet kasları, akciğerler ve diğer dokularda bulunur.
2. Nasıl bulaşır?
İnsana bulaşma daha çok enfekte kedi dışkısı ile kontamine yiyecekler, içecekler ve ellerle pişmemiş veya az pişmiş kistli etlerin yenmesi, çiğ yumurta ve çiğ süt içilmesi ile olduğu gibi kan transfüzyonu, organ transplantasyonu ve transplasental yolla da olmaktadır.
Bulaşmada rol oynayan diğer faktörler:
- Toprakla ya da bahçede çalıştıktan sonra elleri ağza götürmekle,
- Az pişmiş ya da çiğ et yemekle
- Çiğ ya da az pişmiş sebzelere ve ete dokunup ağza götürmekle
Alıntı
Ahhh Beria nerden soktun aklıma bunu yaktın beniii
Düzenleyen peperutka - 07 May 2011 Saat 00:33
|
 Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :)) <
|
 |
peperutka
Elmas Üye
|
Gönderim Zamanı: 07 May 2011 Saat 00:37 |
Hamilelikte sırasında anne adayında toksoplazma enfeskiyonu saptanması bebekte mutlaka bir sorun olacağı anlamına gelmez. Böyle bir durumda detaylı ultrasonografi ile enfeksiyonun bebekte zarar oluşturup oluşturmadığı aranır. 20. gebelik haftasından sonra ise bebeğin göbek kordonundan kan alınarak (kordosentez) kesin tanı konulabilir. Burada bebek kanında IgM varlığı bebekte enfeksiyon olduğunun kesin belirtisidir.
|
 Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :)) <
|
 |
Gamze
Kıdemli Moderatör
Dora'nın annesi
Puanlar: 9496
|
Gönderim Zamanı: 07 May 2011 Saat 01:41 |
aman bana demeyin hamileyken ne çektiysem hep bundan çektim... Toksoplazma geçirmemişim bağışıklığım yoktu o yüzden korktuğum için dışarıda yemek yiyemedim, eti kömür gibi yedim, kedi köpeğin yanından geçmedim bile bir de bütün sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletip iyice 6 su filan yıkadıktan sonra yedim tam takıntı haline gelmişti bende...
Hamileliğin başında yapılan testlerde belli oluyor bağışıklık olup olmadığı eğer bağışıklığınız yoksa o zaman sorun kendinizi ve bebeğinizi korumanız gerekiyor tabi benim gibi aşırıya kaçmadan...Allah korusun bebeklerde körlüğe bile sebep olabiliyor...
|
 <a href="http://evimizelimizde.blogspot.com.tr/">http://evimizelimizde.b
|
 |
beria
Katılımcı Üye
Puanlar: 706
|
Gönderim Zamanı: 07 May 2011 Saat 08:43 |
yangına körükle gitmeyin yahu...:)
canımcım, zeynepcim, hastalık taşıyanlar GENELDE, ilk üç ay içinde düşük yapıyor , bende 9. haftamda düşük yapınca gidip test yaptırmıştık, çıkmadı tabi şükür...
şimdiye kadar olan olurdu merak etmeeeeee....
yine de işin uzmanları daha iyi bilir...
|
hadd bildirmek değil haddimi bilmektir, amacım...
|
 |
fatoş
Pırlanta Üye
Puanlar: 16089
|
Gönderim Zamanı: 07 May 2011 Saat 09:22 |
Canım bu testin zaten sen iki aylık hamileyken falan sana yapılmış olması lazım, malesef bende pozitif çıkmıştı, ne üzülmüştüm, ne üzlümüştüm, doktorum bana şimdi çok iyi bir labratuara gidip, tekrar test yaptıracaksın dedi, (bu test ile hamileyken mi geçirmişim yoksa öncesinde mi geçirmişim diye bakılacaktı, öncesi ise sorun yok) ben oraya nasıl gittiğimi bilmiyorum, neyse test yapıldı, sonucu ise üç gün sonra alacaktım ama o üç gün sürekli ağladım  Neyse ki hamilelik öncesinde geçirmişim, bu parazit vucüda bir kere girermiş, bir zararı da yok ama hamileyken olsaydı çok kötü, ben mesela hayatta çiğ et (sucuk, salam, sosis vs) yemem, ee kedi köpek ile de hiç haşır neşir değildim ama çalıştığım dönemlerde iş yerimde, dışarıda salata yiyordum, muhtemelen öyle geçti  merak etme bir şey olmaz inşallah
Düzenleyen fatoş - 07 May 2011 Saat 09:24
|
|
 |
peperutka
Elmas Üye
|
Gönderim Zamanı: 07 May 2011 Saat 12:28 |
beria Yazdı:
yangına körükle gitmeyin yahu...:)
canımcım, zeynepcim, hastalık taşıyanlar GENELDE, ilk üç ay içinde düşük yapıyor , bende 9. haftamda düşük yapınca gidip test yaptırmıştık, çıkmadı tabi şükür...
şimdiye kadar olan olurdu merak etmeeeeee....
yine de işin uzmanları daha iyi bilir... |
Testin adı ne böle bir test yapmadılar bana hatırlamıyorum
|
|
 |
fatoş
Pırlanta Üye
Puanlar: 16089
|
Gönderim Zamanı: 07 May 2011 Saat 14:00 |
Yapılmıştır canım, ikinci yada üçüncü ayında kan alınınca bir kaç test isteniyor ve ona da bakıyorlar, demek ki hepsi normal çıkmış, eğer benimki de normal çıksaydı, benim de haberim olmazdı
Düzenleyen fatoş - 07 May 2011 Saat 14:02
|
|
 |
peperutka
Elmas Üye
|
Gönderim Zamanı: 07 May 2011 Saat 16:18 |
Kadir beye sordum kızlar sadece kediden geçiyormuş bu bakteri
Bide aşılı hayvanda olmazmış içim rahatladı ama bu parazitide ögrenmış olduk 
|
|
 |