merhaba Nilçin hanım
kızım 4 yaşında.2.5 yaşında iken surat çiz dediğimizde ters çizdiğini farkettim..yani çizerken kendine göre değil bize göre çiziyordu.kızımın karşısına oturduğumuzda surat çizdiğinde bize göre düz kendine göre ters çiziyordu.ben netten öğrenme zorluğu olabilir diye okumuştum.
ancak şimdilerde de A ve E harfini ters çiziyor.A harfini nerde görse tanıyor kendi kendine çiziyor ama E harfi için"anne bana e harfi çizermisin" diyordu.ben çiziyordum görmesine rağmen ters çiziyor.ayrıca yine bugünlerde çiçek çiziyor.daire yapıp yapraklarını yapıyor ama çiçeğin sapını aşağıya yapacağına yukarıya yapıyor.mesela A harfini V gibi yapıp ortasına çizgisini koyuyor.kreşe gidiyor öğretmeni ile paylaştım durumu.onlarda bi takip etmek için ismini yazdırmışlar.ELA adı.Orda da ilk ters yazmış.E nin çubuklarını sağa çizeceğine sola çizmiş falan.neyse öğretmeni göstermiş sonra düzgün çizmiş..sonra eve gelince benim yanımda da çizdi ve düzgün şekilde ela yazdı..ama akşam üstü ela yazmak istedi yine ama bu defa da LAE yazdı.ben ona yanlış yazdığını anlayacağı dilde anlattım ve doğrusnun nasıl olduğunu da anlatarak gösterdim.bugün hiç yanlış yazmadı.(bu arada ben yaz demiyorum kendi yazıp getirip bana gösteriyor)ama mesela şimdiöğrendi gibi görünüp yarın yine ters yapabiliyor.ya A harfini V şeklinde yapıyor ya E nin çubuklarını sola doğru yağıyor ya da ELA adı içindeki harflerin yerlerini değiştirerek yazıyor..
disleksi hastalarının ayakkabılarını bağlayamadıklarını falan öğrenince bi denedim kızımda yapamıyor.gerçi bugüne kadar hiç denemdi belki bağlamak içinde henüz yaşıda erken.
genelde araştırdığım kadarı ile okulda belli olurmuş.ama çok endişeliyim.ne yapmam lazım.kızım disleksi mi şimdi?her ne kadar albert einstein,leonardo da vinci,can dündar in de disleksi olduğu söylensede yine de istemem doğrusu bu durumla karşılaşmayı
Düzenleyen zehra_80 - 28 Şub 2011 Saat 16:56