Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Yenidoğan
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Yenidoğan

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
ceynrose Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 554
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı ceynrose Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Yenidoğan
    Gönderim Zamanı: 07 Eyl 2020 Saat 23:51
Hocam bugün öğlen sorduğum soruyu silmisler.neden anlamadım tekrar soruyorum.4 günlük kız bebeğim 37+4 te doğdu sütüm var ama bebeğin gece boyu uyuyor en uyandirip emzirmek istesem uyumak için çığlık çığlığa ağlıyor emmiyor ama doktor beni taburcu edrken 2 saatte  bir emzir yoksa sarilık olur demişti ve dünden beri gözlerinin beyazı sarardı farkediyorum.emmede sorun yok  kendi uyanıp emmek isterse ama.gece emmedigi uyuduğu için goguslerimde süt doluyor ve canım yanıyor napicam bilemedim.hastaneyebgidip değer olcturmek istemiyorum çünkü malum Ankara'da covit çoğaldı.evde sarılığı nasıl kontrol altına alırım.yada hastaneye gitmem gerektiğini nasıl anlarim
batuhanım herşeyim.
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 118660
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Eyl 2020 Saat 08:20
Böyle; " 2 saatte bir emzir" diye bir saçmalık yok.
Erken doğan bebeklerde en fazla,  günlük olarak: kilo başına 100 ml anne sütü gerekir.
Misal: (doğum kilosunu yazmamışşınız) 2.7kg doğan bir bebek, günde en fazla 270ml beslenir.
2 saatte bir beslenme diye bir şey yoktur.
En az 3saat aralarla beslenme; o da, erken bebeklerde geçerlidir.

İyi beslenen bir bebeğin gece uyandırılması gerekmez..
İyi beslenip-beslenmediği; kaksından belli olur.. Bir bebeğin kaka görünümü, doktorlardan daha iyi
bilgi verir..
Normal kaka: Altın sarısı renkte ve hardal kıvamındadır.
Aç kalırsa; kaka sert ve top-top çıkar.
Aşırı beslenenlerde kaka, YEŞİL renk alır.
Size kasten aşırı beslenme tavsiye edilir, zira kaka rengi yeşil oldu diye,  Türk doktorlarının hemen
çok meşhur; "süt allerjisi" teshisi konur ve ailelerin canına okunur.
Kaka rengi normal olduğu sürece, bebeği uyandırmanız gerekmez..
Bir bebekte hakikaten bir enzim eksikliği olsa, bebek yeşil kaka yaparken beraberinde kilo KAYBI
vardır.
( Not: bebeklerde Laktoz entoleransı olmaz.. Bu tamamen Türk doktorlarının uydurmasıdır)

Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 08 Eyl 2020 Saat 08:24
Yukarı Dön
ceynrose Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı ceynrose Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Eyl 2020 Saat 09:12
Hocam gözleri sarardı ama emmesi iyi doğum kilosu 3200 5gun sonra sağlık ocağına topuk kanı için goturucem orda. Tekrar tartarlar kilo almışım anlarım .hocam  iki sorum olacak 
1- benim kan grubum arh+ eşim 0rh+ bebek arh- nasi oldu oldu hocam bı sorun olurmu biz pozitif o nasi negatif oldu
2- bugün 5. Günü gözleri sarardı sarılık olmaması için ne yapmalıyım  değer olcurtmeden hastaneye götürmek gerektigini nasıl anliycam sarılığın fazlalastigini nasıl bilicem.
batuhanım herşeyim.
Yukarı Dön
ceynrose Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı ceynrose Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Eyl 2020 Saat 09:14
Birde son sorum dvit daha 5 günlükken baslayacakmiyim bana bebek için bı vitamin  söylemediler.dvit hangi cesitini nasıl vermeli
batuhanım herşeyim.
Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (1) Teşekkürler(1)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Eyl 2020 Saat 14:16
1- Bebek sarılığı için illaki "Kan uyuşmazlığı" olacak diye bir şey yok.
Bebek sarılığının pek çok sebepleri vardır.
a) Anne karnındaki bebek kanı; HgbF tipidir.  HgbF, bebek karaciğerinde imal edilir ve  normal HgbA'dan
 çok daha kuvvetli oksijen bağlar ve bu sayede anneden, yeterli oksijen almaya yarar. Doğumdan sonra
 bu HgbF, hızla yıkılır verine kemik iliğinde yapılan HgbA gelir. Bu yıkım sonucunda da; Bilirubin açığa çıkar.
Eğer bu yıkım hızlı olursa, sarılık bariz olur.
b)- Rh uyuşmazlığı: Anne Rh(-), bebek Rh(+) olduğu durumlarda olur. İlk gebelikde Rh bu şekilde olmasına
 rağmen, bir uyuşmazlık olmaz, fakat anne hassaslaşır ve anti-Rh imal eder. İkinci bebek Rh(+) olursa
o zaman Rh uyuşmazlığı görülür. Bunun olmaması için, Anne Rh(-), bebek Rh(+) doğduğunda anneye
"Rhogam" denilen ilaç verilerek, hassas olması önlenir.
c)- ABO uyuşmazlığı. Anne "O grubu" bebek, A,B veya AB olduğu durumlarda görülür.
Nadiren; anne: A ve B olup, bebegin farklı kan gruplarından olduğunda da olur.
d)- Toksoplasma gibi enfeksiyonlara bağlı sarılıklar.

2- Sarılıklarda; tehlikeli sınır, her geçen gün daha yukarı seviyelere çıkar.
İlk gün 17'nin üstü, 3. gün; 22 olur.
Evde, cam arkasından, çıplak olarak güneş ışığına tutmanız yeterlidir.
10 dakika, ön, 10 dakika sırtı olmak üzere, günde 3 defa uygulayabilirsiniz.

3- D vitamini; damla şeklinde( Aile hekimlerinin dağıttığı bile olur),  günde 1000 ünite olacak şekilde
verilir.

Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 08 Eyl 2020 Saat 14:22
Yukarı Dön
ceynrose Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı ceynrose Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Eyl 2020 Saat 23:24
Hocam bizim ev kuzey cephe bugün tüm gün güneş kovaladim evin neresine gelir diye gelmiyor😭 hastaneye götürmek istemiyorum covit ten dolayı .sanki burnu sarı gibi bide gözlerinin beyazı teni pembe ama parmağımı basınca iz çıkıyor sarımı bilemedim yani beklenen sarı  nekadar bilmiyorumki.bide çok uyuyor  yani 3-4 saat aralıksız uyuyor süt için uyanıyor emiyor geri uyuyor.napicam bilemedim
batuhanım herşeyim.
Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (1) Teşekkürler(1)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Eyl 2020 Saat 14:54
3 günden sonra, sarılık bir zarar veremez.. Boşverin.
Uyanıp, ağladıkca besleyin.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.