Yazar |
Konu Arama Konu Seçenekleri
|
rabia narin
Kıdemli Üye
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1067
|
Konu: Domates Sebze midir Meyve midir?? Gönderim Zamanı: 16 Şub 2008 Saat 00:51 |
Domates sebze midir, yoksa meyve mi? Genellikle meyveler çiğ olarak (tabii yıkandıktan sonra), sebzeler ise pişirildikten sonra yenilir. Bu da bazı yiyeceklerin meyve mi, yoksa sebze mi olduklarına dair karışıklıklara yol açar. Örneğin domates salatada çiğ olarak yenilebilir, bunun yanında tencere yemeği olarak dolması da yapılır. Bu durumda domates meyve midir, yoksa sebze mi? Genel kanının ikincisi olmasına rağmen aslında domates bir meyvedir. Çarşıda, pazarda, marketlerde elma, çilek, üzüm ve muz meyve olarak kabul edilirlerken, taze fasulye, domates, kabak ve patates, sebze reyonlarında bulunur. Ancak bilim insanları, yani botanistler, sebze-meyve ayırımını böyle yapmıyorlar. Onlara göre meyve, içinde etli veya kuru, çoğunluğunu çekirdek diye adlandırdığımız, kendi tohumu veya tohumlan bulunan yiyecektir. Bu tanıma göre kayısı, şeftali, üzüm, taze fasulye, domates, salatalık (hıyar) ve benzeri gıda maddeleri teknik olarak meyvedir. Kısaca çekirdeği olan tüm yiyecekler meyvedir. Geriye kalanlar, yani patates, havuç, şalgam, soğan, sarımsak gibi bitki kökleri, lahana, marul gibi bitki yaprakları, hatta aslında bir çiçek olan karnabahar bile birer sebzedir. Bu arada belirtmekte fayda var; biz bitkilerin değişik kısımlarını yeriz. Örneğin, maydanoz yetiştiği bitkinin yaprak kısmı iken, karabiber ağacın meyvesi, tarçın kabuğu, susam ise bitkisinin tohumudur.
|
|
|
o ğ l u m o l m a d a n a s l a . . .
|
|
suzi
Pırlanta Üye
Puanlar: 12444
|
Gönderim Zamanı: 16 Şub 2008 Saat 00:54 |
Bilgiler için teşekkürler.Öğrenmiş oldum domates bir meyveymiş.
|
|
superisi
Altın Üye
Puanlar: 3392
|
Gönderim Zamanı: 16 Şub 2008 Saat 15:39 |
katılmıyorum canım domates bir sebze dir.sebzelerin illaki pişirilecek diye bir şart olamaz. ben genelde sebzeyi çiğ (karnıbahar,borokoli, vs...)yerim .Ama görüşüne saygım var farklı bir bakış açısı..
|
ZÜLAL(Bookworm)
|
|
rabia narin
Kıdemli Üye
|
Gönderim Zamanı: 16 Şub 2008 Saat 16:22 |
|
|
|
superisi
Altın Üye
Puanlar: 3392
|
Gönderim Zamanı: 16 Şub 2008 Saat 19:26 |
görende hiç bir şeye laf söyletmediğimi sanır neden böyle bir cevap yazma gereksinimi duydun anlayamadım. Ben sadece yorumumu söyledim.
|
ZÜLAL(Bookworm)
|
|
sengul
Pırlanta Üye
Puanlar: 10127
|
Gönderim Zamanı: 16 Şub 2008 Saat 21:00 |
canım teşekürler.
|
Kesinlikle çocuğuna “çocuk gibi” davranma.
Bu anneler olarak yaptığımız en büyük kabahat aslında.
Küçük olabilirler ama onlar da birey birey.
|
|
rabia narin
Kıdemli Üye
|
Gönderim Zamanı: 17 Şub 2008 Saat 19:22 |
superisi Yazdı:
görende hiç bir şeye laf söyletmediğimi sanır neden böyle bir cevap yazma gereksinimi duydun anlayamadım. Ben sadece yorumumu söyledim. |
zülalcim ben sana hiçbirşeye laf söyletmiyorsun gibi birşey ima etmedim, tabiiki söyliceksin yorumunu,yanlış anladın sanırım, sadece olaya espri katmak istemiştim.
|
|
|
duygu
Kıdemli Moderatör
Dedektifler Odası Başkanı :)
Puanlar: 9950
|
Gönderim Zamanı: 18 Şub 2008 Saat 11:13 |
Mevsiminde olursa o mis kokulu domatesleri meyve gibi yerim ben. Elma yer gibi Salatalık da aynı şekilde...
Ben kabul ediyorum bu ikisini meyve olarak
|
|