Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - ÇOCUĞUNUZU, AĞLATARAK UYUTMAYA ÇALIŞMAYIN
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuÇOCUĞUNUZU, AĞLATARAK UYUTMAYA ÇALIŞMAYIN

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
*naz* Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 4677
Mesajın Direkt Linki Konu: ÇOCUĞUNUZU, AĞLATARAK UYUTMAYA ÇALIŞMAYIN
    Gönderim Zamanı: 31 Oca 2009 Saat 10:54
ÇOCUĞUNUZU, AĞLATARAK UYUTMAYA ÇALIŞMAYIN

Küçük yaşta çocuğu olan annelerin en çok zorlandığı konulardan biri çocukların "uyku düzeni"dir.

Küçücük bedenleri, sevimli yüzleri ve masum görüntüleri ile her an sevilmeye hazır bekleyen bu şirin dünyalılar, misafir oldukları ailenin birçok alışkanlığına tesir ettikleri gibi, uyku ve istirahat düzenlerini de etkiler. Aile içindeki bu değişiklik de özellikle anneleri bir hayli zorlar. "Çocuktan önceki" yaşantısında anneler, kendi "biyolojik ritminin" gerektirdiği gibi istirahat edebilme serbestliğine sahipken, "çocuktan sonraki" dönemde kendilerine bağlı bulunan bebeklerinin ihtiyaçlarını hesaba katmak zorunda kalırlar.

Günlük hayatın telaşı ile yorulan bir anne, tam dinlenmek üzere iken, bebeğinin uyanması ile tekrar onun ihtiyaçlarını karşılamaya koyulur. Böyle bir anne, uykusuz geçen günlerin verdiği sıkıntı ile gereğinden fazla tedirgin, huzursuz ve asabi bir hale gelebilir, hatta bu gerginlikler anne sütünün çekilmesine veya azalmasına da sebep olabilir. Bu durum gerek eşler arasındaki iletişimi ve gerekse anne ile çocuk arasındaki "tahammül" gücünü zayıflatmaya başlar. Bu kısırdöngü sonunda anne artık bebeği ile baş edemez hale gelir ve çocuk yetiştirmenin ne kadar da zor olduğundan şikâyet etmeye başlar.

Çocuğu kendi düzenimize uymaya zorlamalı mı?

Konu hakkında çalışmalar yapan uzmanlar, bir yandan annenin çaresizliğine dikkat çekerken diğer yandan da çocuğun masum ihtiyaçlarının giderilmesi arasında sıkışıp kalırlar. Bu yıpratıcı süreci aşmak için ise iki ayrı yöntemden biri annelere tavsiye edilir. İlk yöntem; "çocuğu anne ritmine uymaya zorlamak"tır. Annelerin genelde tercih ettiği bu yöntem, bebeğin uyku düzenini annenin günlük yaşantısına ayak uydurmaya zorlar. Yani, anne, bebek her ağladığında onun ihtiyaçlarına cevap vermek yerine, "vaktinde" oluşan istekleri gidermeye çalışır. Örneğin, bebek kendi yatağına yatmayı istemez ve akşam uykuya dalmakta zorluk çeker. Yalnız yatmaya alışkın olmadığı için de, ağlayarak anneyi yanına çağırır, anneye olan ihtiyacını gözyaşı ile dile getirir. Bu yönteme göre; bebek ne kadar ağlarsa ağlasın kayıtsız kalarak, annesinin geleceğine dair umudunu keseceği ve sonunda yorulup ağlamayı bırakarak uykuya dalacağı hesap edilir. Çocuk, her ne kadar ağıtları ile "anne n'olur gel" sinyali gönderse de anne, o ağıtlara duyarsız kalarak, "hayır benden umudunu kes gelmeyeceğim" demektedir. Çocuk günlerce süren bu ağlamalarının sonunda artık ağlamadan uyur ancak aslında annenin kendisine cevap vereceği umudunu yitirir; korkularını ve endişelerini kendi içine hapsederek uykuya dalmaya başlar. Peki, çocuğu ağlatarak ve anneye umudunu keserek uyutmak ne kadar doğrudur? Çocuklar bu ağlamalar sırasında ruhen incinmekte midir?

Ağlatarak uyutmak, çocuğun vicdanını katılaştırır

Henüz konuşma yeteneği olmayan bir bebek etrafı ile iletişimini "ağlayarak" gerçekleştirir. Bebeklerin ihtiyacı değiştikçe ağlama şekli de değişir. Örneğin; altını ıslatan çocuğun ağlaması ile korku ve endişe yaşayan çocuğun ağlaması birbirinden farklıdır. Eğer çocuklar ağlamayacak olsalardı, çocuk bakımı dünyanın en zor işi olurdu. Zira hiç ağlamayan bir çocuğun, ne zaman acıktığını anlamak ya da uykusunun gelip gelmediğini hesap etmek hemen hemen imkânsızdır. Normal şartlarda "hiçbir çocuk sebepsiz yere ağlamaz". Eğer çocuk ağlıyorsa mutlaka bir sebebi vardır. Anne-babanın görevi çocuğu susturmak değil, çocuğun ağlama sebebini bularak, ihtiyacını gidermektir.

Uyku düzeni sağlamak adına, onun ağlamalarına ilgisiz kalmak yanlış bir yöntemdir. Zira çocuk, içinde bulunduğu ailenin düzeninden habersiz olarak kendi bünyesinin ihtiyacı çerçevesinde uykuya dalar ve uyanır. Eğer anne, çocuğun uykuya dalma ve uyanma "ritmini" kendi yaşantısına uydurmaya zorlarsa, bebeğinin "biyolojik ritmini" bozmuş olur. Üstüne üstlük, bebeğin ağlayarak anneye iletmeye çalıştığı "korkuyorum anne" ya da "tedirginim anne, yanıma gel" mesajlarına ilgisiz kalmakla, çocuğunun bilinçaltına "annelere güvenilmez" düşüncesi yerleştirir. Hâlbuki bir çocuk için ilk ve tek güvenilecek kişi annedir. Eğer çocuk, en çok güvenilecek kişiye karşı daha bebeklik yıllarında güvensizlik duymaya başlarsa, vicdan duygusunun gelişiminin de önüne geçilmiş olur. Çocuk bu uygulamanın sonunda ağlayarak annesini çağırmaz belki, ama annesini çağırmaması bir çözümün değil, bir sorunun başlangıcını ifade eder ki, o da çocuğun vicdan duygusunun katılaşmaya başlamasıdır. * Uzman Pedagog

O halde ne yapmalı?

Çocuğu ağlatarak ve onun ihtiyaçlarına karşılık vermeyerek terbiye etmenin çocuğun ruh sağlığına zarar verdiği çok açıktır. Annenin yapması gerekli olan şey, bebeğinin biyolojik ritmini bozmadan, onun düzenine uymaya gayret etmektir. Çocuk, her korktuğunda, her endişe duyduğunda anneden teselli alabilmeli, her uyandığında annenin tebessüm eden çehresinin verdiği rahatlıkla yeniden uykuya dalabilmelidir. Çocuk, güven içinde, her defasında annesini yanında bulacağından emin olursa, bir süre sonra kendi başına yatmaya alışacaktır. İlk dört yaş, anne ile çocuk arasında güven atmosferinde geçmelidir.

kalbi acıtan her ne varsa;
sen hepsinden birazsın işte...
Yukarı Dön
fatoş Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

Puanlar: 16849
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31 Oca 2009 Saat 11:56
Bende ağlayarak uyutmayı doğru bulmuyorum, kızım o kadar sık uyanır ki, bir kere de ağlayarak uyutayım diye düşünmedim, kızıma her uyandığında, sabırla, hep aynı sevecenliği gösterdim Smile 
Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31 Oca 2009 Saat 13:21
Benim kızım çok ağlıyo bazenConfusedBen Zuhali hiç ısrarla uyusun diye yatırmaya çalışmadım zaten başarılı olamadım hiç uyku konusunda gözleri kapansada çok direnirConfusedama gece 2 olmuş yinede uyumak istemiyo hepimiz yatırıyoruz onuda yatırıyoruz ama ağlıyo hemde tepine tepine yatmamak içinConfusedtüm gün 16-17 saat uyumayan bi çocukta o saatte uyusun artık diyoruz tınmıyoruz kafa kalmıyo artık ağlaya ağlaya uyuyoTonguetabi bu hergün olmuyo ama arada bunu yaşıyoruzConfused
Yukarı Dön
begumfunda Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Puanlar: 4515
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31 Oca 2009 Saat 20:51
benim kizimdada oglumdada hic sorun olmadi ama bizim dogru yaptigimiz birsey var asla ceza olarak yatacaksin yada yatagina atip yat hadi demedik her aksam ayni sekilde bir düzenimiz vardir disler fircalanir pijamalar giyilir ve kitap okunur bir hafta baba bir hafta ben okurum bu arada isterlerse kucagimiza yatarlar isterlerse yataklarina .. sonra öper cikariz onlar birbirlerine laf atarak uyurlar ...
Yukarı Dön
ifakat Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör
Simge
"Yağmurun annesi... Çıtır pare mod"

Puanlar: 11323
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Şub 2009 Saat 03:07
bana şu ak uyku demeyin aa dellendim Tonguesaat 3 kız hala uyumamak için direniyor kafam beynim bende değil bu gün sürekli ağlıyor  şimdi ben başlayacağım tam olacakTongue

önceleri sallayarak uyuturdum aylardır sallanmadan uyuyor artık uyku arkadaşı var ona sarılır uyur kendi yatağında 8 9 gibi uyur babası geldiğinde zile basmazsa sabaha kadar uyanmaz aslında ama gelin görün ki eşim 11 30 da eve geliyor özledim diyor 10 dak seveyim diyor kıyamıyorum uyanmasına izin veriyorum zili duyduğu an kankamm diye fırlıyoConfusedConfusedsonrası malum ben yatana kadar yatmıyor Confusedşu an o inat ben ondan inat yatmayacağım LOLo benden önce uyuyyacak aa dellendimLOL
ahh yusuf ahh ne vardı uyandıracakTongueiçimi döktüm oh rahatladım sabah da erken kalkıyor 8 9 öğlen 1 2 saat uyur aslında kendi düzenim o kadar güzel ki karışanım olmasa Tongue
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!
Yukarı Dön
piraye Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Puanlar: 388
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Şub 2009 Saat 12:05
..
Yukarı Dön
özlem Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Puanlar: 2053
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Şub 2009 Saat 13:01
CryCryCryCryCrybende bu durumdayım işteCryCryCry

bu kızıma bir haller oldu 2 yaş sendromuna mı giriyoz acabaQuestionçok dertliyim bu konuda çoookTongueTongueTongue
uykudan bitmiş bir vaziyette ama inatla uyutamıyomTongueağlatmıyoruma ama onu uykuya konsantre edene kadar anamdan emdiğim burnumdan geliyo ya napcam ben böyleTongueTongueTongue
Yukarı Dön
AtaDenizim Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Puanlar: 1286
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Şub 2009 Saat 13:25
hepimizde de aynı sorun var. demekki normal ya bu durum sürekli devam edemez heralde bi sıkıntıları oluyor yada inatlarından yapıyorlar işte sal canım paylaşımın için
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.