Bütün çocuklar gelişim süreçlerinde, gördükleri ve duydukları çoğu şeyi taklit etmeye çalışırlar. İyi ya da kötü, hiç farketmez. Çünkü bunları ayırt edemezler. Eğer önlerinde duran bu davranış yelpazesi, zaman içinde sürekli tekrar edilirse, bunları davranış repertuvarları arasına yerleştirirler. Bu nedenle, çocuğunuzla olan bütün iletişimlerinizde, yaptıklarınıza ve söylediklerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi halde, ileride bunları değiştirmeniz güç olabilir. Bu nedenle bir anne - baba olarak çocuğunuzla olan bütün ilişkilerinizde şunlara dikkat etmelisiniz;
Çocuğunuza sevgiyi siz öğretin
Aile içinde anne ve babanın birbirine karşı olan davranışları, çocuklarının psikolojisi üzerinde çok etkilidir. Eşinizle birbirinize duyumsadığınız sevgiyi nasıl ifade ettiğiniz, iletişiminizi nasıl kurduğunuz, birbirinizle ne şekilde konuştuğunuz, bunlar hep önemlidir. Eğer çocuğunuzun yanında -tutarlı olmak kaydıyla- eşinizle tatlı bir dille konuşur, ona olan sevginizi hissedilir biçimde gösterirseniz, çocuğunuz da böyle davranış modelleriyle gelişir. Tabii sadece eşiniz değil, arkadaşlarınıza, komşularınıza, akrabalarınıza, kısacası bütün çevrenize gösterdiğiniz davranışlar, çocuğunuz açısından önem taşır.
Her zaman pozitif elektrik yayın
İnsanların moral durumları, çevrelerine anında yayılır. Olumlu ya da olumsu, keyfiniz nasılsa, bir süre sonra çevrenizin de motivasyonu bu yönde olur. Bu nedenle moralinizi iyi tutmaya çalışın. Gergin veya öfkeli olduğunuz anlarda, mümkün olduğunca çocuğunuzun yanında bulunmamaya çalışın. Eğer bu mümkün değilse, ona bunu tatlı ve anlaşılır bir dille açıklayın. Ayrıca çocuğunuzla birlikte geçirdiğiniz her anınızda pozitif bir frekans yakalayın. Gerekiyorsa, bunun için çaba harcayın. Ancak kendinizi fazla zorlamayın da! Çünkü çocuğunuz yapmacık durumları kolaylıkla hisseder. Unutmayın, sizin mutlu olmanız, çocuğunuzun mutlu olması anlamına gelir. Üstelik, kötü anlarda mutlu olmaya çalışmanız, çocuğunuza kendi çabasıyla mutlu olmayı öğretir.
Konuşmalarınıza dikkat edin
Çocuğunuzla konuşurken, güzel ve net anlaşılır kelimeler seçmeyi alışkanlık haline getirin. Ne de olsa, çocuğunuz da en az sizin kadar güzel hitap edilmeyi hak ediyor. Ayrıca, onunla nasıl konuşursanız, kelime haznesinin o doğrultuda gelişmesini sağlarsınız. Unutmayın ki, çocuğun konuşma yeteneği ilk olarak aile içinde gelişir. Ve belli bir yaşa gelmiş çocuğun kullandığı sözcükler, öncelikle ailesinden kaptığı kelimelerden oluşur. Son olarak, çocuğunuzun kelime hazinesine lütfen, teşekkür ederim gibi sözcükleri yerleştirmeyi de ihmal etmeyin.
İşlerinizi oyunsal yöntemlerle yapın
Eğer çok işiniz var, ancak aynı anda çocuğunuzla da ilgilenmeniz gerekiyorsa, bunu çeşitli yöntemlerle çözümleyebilirsiniz. İşlerinizi yaparken çocuğunuzun size oyunlarıyla eşlik etmesine izin verin. Örneğin, özellikle temizlik işlerinde, çocuğunuzun size yardım etmesine izin verebilirsiniz. Bu şekilde hem çocuğunuz gözünüzün önünde olur, hem de bir şeyler başarmanın keyfini yaşar. Siz toz alırken, o küçük boy pratik bir süpürge makinesiyle halıyı süpürebilir. Çünkü bu aletler, -kontrol her zaman şart- ev aletleri arasında güvenli sayılırlar. Veya siz ütü yaparken, çocuğunuzun eline küçük bir oyuncak ütü vererek, yaptıklarınızı taklit etmesini sağlayabilirsiniz. Ancak böyle anlarda çocuğunuzu asla sıcak ütünün yanında yalnız bırakmayın. Bu tip yaklaşımlarla, çocuğunuz küçük yaşlarda iş yapmanın ve bir şeyler başarmanın zevkini tatmış olur.