Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - botilismus
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

botilismus

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Zencefil09 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 124
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Zencefil09 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: botilismus
    Gönderim Zamanı: 16 Saat 46 Dakika önce Saat 21:02
Kadir bey merhana nasılsınız?

Annem yazdan domates konservesi yapmıştı. Yatak odasında karanlık bir kısımda yerse duruyorlardı. 
Bugün 7 yaşında kızım domates çorbası isteyince ben de konservelerden birini açıp yaptım. Görünürde hiçbir koku ve renk değişimi yoktu ve kapakta bombe de yoktu. Herzamanki gibi vakumunu kaşıkla aldırırken her zamanki pat sesini çıkardı. 
Kızım çorbadan 2 tabak içti.
Sonradan kızımı yatırınca otururken aklıma bi anda geldi, evin yerden ısıtma olduğu. Yani konserveler de yerde durduğu için haliyle 1 aydır ısıya maruz kalmışlardır. Buny çorbayı yapıp yemeden önce düşünemedik.
Bu durumda ille de batulismus riski var mıdır? Tadında kokusunda bişey olmasa bile bu toksin veya sporların olabileceği yazıyor internette çok korktum o yüzden.
Eğer vardıysa da ben çorbayı yaparken kaynattım toksinler ölse bile sporları canlı kaldıysa, kızım zehirlenir mi?
Belirtileri okuyunca çok korktum, bunun tedavisi var mıdır?
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Durum: Aktif
Puanlar: 118010
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Saat 13 Dakika önce Saat 22:35
Botilizmus bakterisi, en fazla domuz barsaklarında mevcuttur. O yüzden Botizlizmusa, en fazla domuz eti
 konservelerinde rastlanılır.
Salçalarda olabilmesi için, hazırlanırken cevrede domuzlar dolaşıp gübre bırakmış olacaklarda, o dışkıdaki
bakteriler kuruyup, tozla birlikte havalanıp kurutulan salçaya düşecek de, zamanla Botulizmus toksini
oluşacak da, ölme eşeğim ölme!!!
Bu gibi sağlıkla ilgili Türkçe yazıları okumayın. Emin olun bunları yazanların ne mikrobiyoloji bilgileri var,
 ne de toksikoloji bilgileri. Onların tek derdi, halkı korkutup doktorlara koşmalarını sağlamak.. 

Ayrıca da; Botilizmus; ihbarı mecburi hastalıklardan biridir. 
Sağlık bakanlığının sitesine girip, "İhbarı Mecburi Hastalıklar" kısmından bir soruşturun bakalım! Hiç
 Türkiye'de Botilizmus görülmüş mü?

Yukarı Dön
Zencefil09 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 124
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Zencefil09 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Saat 3 Dakika önce Saat 22:45
Kadir bey eski yazılarınızı okudum, orda da domuz kısmını yazmışsınız ama annem didimde yaşıyor arkası full orman ve yabandomuzu sürüleri dolaşıyor hep. Hatta annemler çoğu zaman besliyor yiyecek veriyor. Yani yazlıkta hep sahile bile iniyorlar. Annem de salça ve tarhanayı yazlıkta terasta yapıyor.
Ama zaten tükettiğimiz gıda salça değil, kışlık domates konservesiydi. Konservede bu toksinin oluşma riski çok fazlaymış oksijensiz ortamda olduğu için.
İhbar kısmı için ise bu toksin halk arasında nerdeyse hiç bilinmiyor ve muhtemelen doktorların çoğu da bilmiyordur türkiyede. Vaka varsa bile normal gıda zehirlenmesi olarak geçmiş olamaz mı?
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Durum: Aktif
Puanlar: 118010
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14 Saat 60 Dakika önce Saat 22:48
Normal gida zehirlenmesi, hasta eder!! Öldürmez! Botilizmus öldürür.
Böyle zırva konularla beni meşgul etmeyin. 
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.