Balık Köftesi 12 ay
400 gr lüfer ya da mezgit
1 fincan ince doğranmış maydanoz
1 fincan ince doğranmış dereotu
1 adet taze soğan
2 dilim ekmek içi
1 yumurta
Galeta unu
2 çorba kaşığı sıvı yağ
çok az tuz
Balıkları temizleyip yıkadıktan sonra kılçıklarını iyice ayıklayın. Bütün yeşillikleri de yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Ekmek içlerini ıslatın ve fazla suyunu sıkın. Balıkları ve yumurtayı robottan geçirin. Bu karışıma yeşillikleri ve ekmekleri ekleyin. Bütün malzemeyi karıştırarak yoğurun ve minik minik köfteler yapın. Kızartmadan önce galeta ununa batırın ve pembeleşinceye kadar kızartın.
Top Top Köfteler 12 ay
1/2 kilo köftelik dana kıyma,
1 yumurta,
2-3 dilim kuru ekmek,
1 orta boy kuru soğan,
Tuz
Kimyon
Nane
Kıymaya rendelenmiş kuru soğanı ve rendelenmiş ekmekleri ilave edip karıştırın. Yumurtayı da ekleyerek hamur gibi yoğurun. Üzerine çok az kimyon, nane ve tuz ekleyerek yoğurmaya devam edin. Küçük küçük parçalar alıp yuvarlayarak köfte haline getirin. Yağlı tavada döndürerek kızartın. İçinin piştiğinden emin olduktan sonra, ılıtarak bebeğinize yedirin. Yanına patates kızartıp, meyve suyu hazırlayabilirsiniz.
Kabaklı Makarna Böreği 12 ay
1 orta boy kabak
1 orta boy soğan
1/2 paket erişte makarna
1 çay bardağı ince doğranmış dereotu
1 çay bardağı rendelenmiş taze kaşar
4 yumurta
1 fincan sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
2 çay kaşığı tuz
Bir kap içine, oda sıcaklığındaki yumurtaları kırın. Tel çırpıcı ya da mikserle 1 dakika çırpın. üzerine sıvı yağ, kabartma tozu ve unu ekleyin ve tekrar çırpın. Sütü ve tuzu da ekleyip çırparak tüm malzemeyi karıştırın. Diğer bir tarafta, erişte makarnayı kaynayan tuzlu suda 8 dakika pişirin ve süzün. İnce doğranmış dereotunu, rendelenmiş soğan ve kabağı makarnaya ekleyin. Derin bir kap içinde hepsini karıştırın.
Yumurtalı karışımı, makarnalı karışımın üzerine ekleyin ve rendelenmiş taze kaşarı da dökerek tekrar hepsini karıştırın. Kenarları yüksek orta boy fırın kabını iyice yağlayın ve karışımı içine döküp üzerini düzeltin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında, karışımın rengi sararıncaya kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra dilimleyerek ılık bir sıcaklıkta, yanında ayran ya da cacık ile bebeğinize yedirebilirsiniz.
Kabak Mücver 12 ay
2 orta boy kabak
2 adet taze soğan
1 kahve fincanı un
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
1 çorba kaşığı kıyılmış nane
2 fincan ayçiçek yağı
1 fincan rendelenmiş kaşar
çok az tuz
Kabakların üstlerini iyice kazıyıp, rendeleyin. İnce ince kıyılmış soğanları, dereotunu ve naneyi, kabakla beraber karıştırın. Tuz ve unu ilave edip tekrar karıştırın. Ayrı bir kap içinde yumurtaları hafifçe çırptıktan sonra karışıma ilave edin. Daha sonra rendelenmiş kaşarı da ilave edip, tekrar karıştırın. Kabakların sulanmasına fırsat vermemek için malzemeleri önceden hazırlayıp, karışımı beklemeden yapmaya dikkat edin. Karışımı bir kaşık yardımı ile alıp kızdırılmış ayçiçek yağında kızartın. İsterseniz kaşar yerine beyaz peynir de koyabilirsıniz.
Bulgur Pilavı 12
1 çorba kaşığı tereyağ
1 adet küçük boy soğan
1 adet yeşil biber
1 su bardağı su
1 su bardağı et suyu
1 bardak bulgur
1 adet orta boy domates
tuz
Yağı bir tencerede eritin. Soğanı yemeklik doğrayıp, yağda pembeleştirin. İnce ince doğranmış biberleri katın. Rengi değişmeye başladığında rendelenmiş domatesleri katıp, tuzunu serpin. Bir bardak su ve et suyunu katın. Kaynadığında bulguru ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. Bulgur suyunu çekene kadar ve iyice yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Pilavı biraz demlendirdikten sonra karıştırıp bebeğinizin isteğine göre yoğurtla beraber yedirin.
Naneli Kabak 8
2 adet küçük boy kabak
1 adet küçük boy kuru soğan
1 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 su bardağı su
Soğanın kabuğunu soyduktan sonra rendeleyin. Tencerede zeytinyağı ile beraber hafif kavurun. kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş domatesleri ilave edin ve tekrar hafifçe kavurun. Küp küp kesilmiş kabakları da tencereye ekleyerek kapağını kapatın ve 2-3 dakika kadar pişirin. Daha sonra suyu ilave edin ve kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Tencereyi ocaktan almadan bir iki dakika kadar önce kuru naneyi ilave edin. İsteğe göre yemeği biraz daha sulu yaparak suyuna küçük küçük ekmek içi doğrayabilirsiniz. Yemek mama tabağına alınarak çatalla ezilip yoğurt ile birlikte yedirilebilir.
Tavuk Köftesi 12
1 tane yarım göğüs
1 tane kemiksiz kalça
2 orta dilim ekmek içi
1 küçük soğan
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 fincan kaşar peyniri rendesi
Tavuk etleri iyice temizlenir ve yıkanır. Mutfak robotunda kıyma haline getirilir. Soğan, yumurta, ufalanmış ekmek içi ve kaşar peyniri rendesi de robota konarak iyice karıştırılır. Bütün karışım bir kaba konur ve küçük küçük toplar yapılarak tepsi gibi bir kapta birbirlerine yapışmayacak şekilde biriktirilir. Teflon tavada zeytinyağı ısıtılır ve köftler rahat pişecek şekilde sırayla yağa atılır. Köfteler piştikten sonra hafif soğutularak yemeye hazır hale getirilir.
Domatesli Pilav 8
1 su bardağı pirinç
1 adet ortaboy domates
1 çorba kaşığı yağ
tuz
Domates rendelenir ve süzgeçten geçirilir. Tencereye yağ ve domates konur, hafifçe kavrulur. Pirinci ilave edilir, kavurmadan 1 su bardağı su ve çok az tuz eklenir, kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra 15 dakika pilav demlendirilir ve bebeğin isteğine göre yoğurt ile beraber yedirilebilir.
ETLİ SEBZE YEMEKLERİ (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr. protein)
(2 porsiyon)
30 gr. (1 köfte kadar) et
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan
HAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.
IZGARA KÖFTE (70Kal, 6gr protein)
(1 porsiyon)
30 gr. yağsız iki kere çekilmiş dana kıyma
çok az ekmek içi
çok az maydanoz
HAZIRLANIŞI: Ekmek içi az ıslatılır maydanoz ve kıyma ile yoğrulur, ıslatılmış fırında veya ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte yedirilebilir.
KREMALI KARNABAHAR VE HAVUÇ
225g doğranmış havuç
100g karnabahar
2 yemek kaşığı pirinç
60 ml devam maması
Havuçları 10 dak. Buharda pişirin, karnıbaharı ekledikten sonra 10 dak. Daha pişirin. Veya önce havuçları tencereye koyarak az su ile haşlayın, sonra karnıbaharı ekleyerek yumuşayıncaya kadar ikisini birden haşlayın
Püre haline getirin, haşlanmış pirinç ve mama ilavesi ile kremalı bir karışım oluşturun.