Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Yemek / Mutfak > Yemek / Mutfak > Mönüler ve Çocuklara Özel Tarifler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - bebek ve çocuklarımız için yemek tarifleri
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konubebek ve çocuklarımız için yemek tarifleri

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <12345>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
duygu07 Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 03 Eki 2007
Konum: Antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7483
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Oca 2008 Saat 20:32
Orjinalini yazan: bilgeakgun bilgeakgun Yazdı:

Duygucum eline,yüreğine sağlık çok teşekkür ederim...
 
Rica ederim canım. Paylaşım süper bir olayyyyyClown
Yukarı Dön
miss hugolina Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye


Kayıt Tarihi: 20 Eki 2007
Konum: kendi halinde:)
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9455
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21 Oca 2008 Saat 10:51

EK GIDALARIN HAZIRLANMASI

 

YOĞURT

 

l      Yoğurt günlük olarak evde yapılır.

l      Süzülen süt ateşe konur.

l      Süt kabın içinde kabarınca, bir kaşıkla karıştırılarak 5 dakika daha ateşte tutulur.

l      Süt elimizin dayanabileceği sıcaklığa kadar ılındıktan sonra bir kaşık yoğurt sütün içine katılır.

l      Kabın üzeri örtülerek yaklaşık 6 saat oda sıcaklığında bekletilir.

l      Yoğurt bir gün buzdolabında bekletildikten sonra bebeğe verilir.

l      YOĞURT CAM KASE VEYA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR.

l      PİYASADA SATILAN HAZIR YOĞURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEĞE VERİLMEZ.

 

MEYVE SUYU                                      

 

l      Mevsimine göre; elma,şeftali, portakal, veya mandalina iyice yıkanır ve

 dikkatlice soyulur.

l      Cam rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir.

l      Havuç iyice yıkandıktan sonra soyulur ve makinadan geçirilerek püre

 yapılır.

l      Eğer bu süzülürse havuç suyu elde edilir.

l      Bebekler için kış aylarında; elma,havuç, portakal ve mandalina

l      Yaz aylarında ise; şeftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir.

 

MUHALLEBİ

 

l      1 Çay bardağı süt ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılır.

l      Yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir.

l      1 tatlı  kaşığı pekmez veya şeker, ocaktan alınırken eklenir.

 

İNEK SÜTÜ

 

l      İnek sütü mutlaka pastörize olmalıdır. Eğer pastörize süt bulunamıyorsa;

l      Süt süzülerek ateşe konur.

l      Kabarıncaya kadar beklenir.

l      Kabarınca 5 dakika daha karıştırılarak kaynatılır.

l      Cam bir kapta soğutularak buzdolabında saklanır.

l      Anne sütü alan bebeğe ayrıca inek sütü verilmez.

l      İnek sütü; kahvaltı, muhallebi, ve sütlü çorbalar gibi ek gıdaların hazırlanmasında kullanılır.

 

SÜTLÜ ÇORBA

 

l      1Çay bardağı süt tencereye konur.

l      1 silme yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir.

l      1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek bebeğe yedirilir.

l      Çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.

 

Yukarı Dön
miss hugolina Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye


Kayıt Tarihi: 20 Eki 2007
Konum: kendi halinde:)
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9455
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21 Oca 2008 Saat 10:53

YOĞURTLU ÇORBA

 

l      1 Kepçe yoğurt bir tencereye konur, az su ile sulandırılır.

l      1 yemek kaşığı pirinç ayıklanıp iyice yıkanarak eklenir.

l      Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilir.

 

SEBZE ÇORBALARI

 

l      Birinci Hafta 

         

l      1 küçük patates

l      1 havuç

l      1 dal ıspanak

l      Malzemeler çok iyi yıkanır, soyulur, doğranır.

l      2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta ateşe konur.

l      Sebzeler ezilinceye kadar pişirilir.

l      Süzgeçten geçirilir.

l      1 tatlı kaşığı sıvı yağ konur.

 

l      İkinci Hafta

l      Yukarıdaki listeye 1 tatlı kaşığı bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir.

l      Sebze çorbası bir önceki slaytta bulunan tarife göre hazırlanır.

l      Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katılabilir. Örneğin ; domates, kabak gibi.

 

TARHANA ÇORBASI

 

l      1Yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur.

l      Kaşıkla karıştırılarak pişirilir.

l      Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir.

l      Bebeğe verilen tarhana acısız olmalıdır.

DİĞER ÇORBALAR VE SEBZE YEMEKLERİ

 

l      Sebze çorbalarının içine küçük bir kaşık kırmızı mercimek konup pişirilir.

l      Ya da evde pişmiş mercimek çorbası acısız olarak bebeğe verilebilir.

l      Çorbaların içine kıyma eklenebilir.

l      Acısız, çok tuzlu olmayan tanesiz çorbalar bebeğe verilebilir.

l      Kıymalı veya kıymasız olarak hazırlanan sebze yemekleri ezilerek bebeğe verilebilir.

 

 

 

                                          

KAHVALTI

 

 

l      ½ Dilim ekmek

l      1 tane katı pişmiş yumurta sarısı (İlk önce sarısının 1/8’ i ile başlanır ve her gün yavaş yavaş arttırılarak devam edilir) veya

l      1 Çay kaşığı üzüm pekmezi

l      2 çorba kaşığı taze meyve suyu

l      Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir

 

                        

Yukarı Dön
miss hugolina Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye


Kayıt Tarihi: 20 Eki 2007
Konum: kendi halinde:)
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9455
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21 Oca 2008 Saat 10:56

IZGARA KÖFTE

 

l      60 Gr yağsız kıymaya, az miktar ekmek ufalanıp yoğrulur.

l      2 küçük köfte haline getirilir.

l      İçinin iyi pişmesine dikkat edilerek ızgarada pişirilir.

l      Ufak parçalara ayrılarak ezilip bebeğe verilir.

l      Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir.

 

BALIK

 

l      Bebeğe verilecek balık çok taze kılçıksız olmalıdır.

l      Izgara veya haşlama yöntemiyle pişmiş balığın beyaz kısmı verilebilir.

l      İlk başlangıçta bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde verilmelidir.

l      Daha sonra miktar yavaş yavaş arttırılır.

 

 

TAVUK                            

 

l      Tavuğun göğüs eti haşlanarak bebeğe verilebilir.

l      Ayrıca, sebze çorbası ve yemeklerine, kıyma tavuğun göğüs eti çiğ

 olarak konulup birlikte pişirilebilir

Yukarı Dön
PAPATYAS Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 04 Mar 2008
Konum: İzmir
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 82
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05 Mar 2008 Saat 14:53
GIDALARA BAŞLAMA SIRASI:

1'inci hafta: Meyve suyu 2-3 kaşık başlanır hafta boyunca artırılır.

2'inci hafta: Meyve püresi ve ikindi öğünü olarak yoğurt başlanır.

3'üncü hafta: Meyve püresi, yoğurt, sebze çorbası aşağıda tarif edildiği gibi başlanarak içeriği çeşitlendirilir.

4'üncü hafta: Meyve püresi, yoğurt, sebze püresi ve muhallebi verilir.

5'inci hafta: Meyve püresi, yoğurt, muhallebi ve karışık sebze püresi verilir.

Meyve Suyu: Çocuğa ilk verilecek meyve mevsimine göre elma ve şeftalidir.

Elma, şeftali ve armut gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Bir hafta meyvanın suyu daha sonra ise püresi verilir. Portakal ,mandalina ve muz daha ileri aylarda (6 aylıktan sonra) verilmesi uygun olur.

 
Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna başlandıktan bir hafta sonra püre halinde verilebilir.Meyve sularına şeker eklenmemelidir!  
 
 

Yoğurt: meyve suyuna başlandıktan 1 hafta sonra yoğurt ikindi 16:00 öğünü olarak verilir. Muhallebi yerine de verilebilir.                                

Hazırlanışı: Su kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur (40c). 150 ml. Suya 5 ölçek formül mama eklenir. 1-2 tatlı kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcak bir yerde 4 saat bekletilir.

Muhallebi: genellikle akşam öğünü olarak 18:00 – 20:00 saatleri arasında verilir.

Hazırlanışı : 100 ml. su 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten ve hafif soğuduktan sonra içine 3 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yıllarda süt çocukluğu döneminde inek sütünün hiç kullanılmaması yönünde olan görüşler giderek ağırlık kazanmaktadır.    
 

PRİNÇLİ SEBZE ÇORBASI VE PÜRESİ: Genellikle öğle öğününde, 1-2 çorba kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Genellikle patates, havuç, ıspanak, pirinç, kabaktan günlük olarak hazırlanır. Mevsimine göre karnabahar (çiçek lahanası), brokoli, taze fasulye, prasa, bezelye, börülce, 6'ıncı aylıktan sonra az miktarda çorbaya eklenebilir. Patlıcan ve özellikle bakla kesinlikle çorbaya eklenmez. Tuz ve baharat 12 aylık oluncaya kadar kullanılmaz.   

Başlandıktan itibaren  1'inci hafta (sebze çorbası): 3 su bardağı su, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç konularak 45-50 dakika ağzı kapalı bir tencerede pişirilir. Düdüklü tencerede pişirecekseniz 1-1.5 su bardağı su ve 10-15 dakika pişirmek yeterlidir. Tel süzgeç veya blender'dan geçirilir. Çorba önce 3-4 tatlı kaşığı başlanır, çocuğun isteğine göre yavaş yavaş  artırılarak verilir. Doyacak miktarda yiyebilene kadar anne sütü veya formula mama ile öğünler tamamlanır.

Başlandıktan itibaren  2'inci hafta (sebze püresi): Yukarıdaki gibi ve 1 tatlı zeytinyağı konarak pişirilir. Havuçlar, patatesler püre haline getirilerek (blender veya tel süzgeç ile) verilir.

Başlandıktan itibaren  3'üncü hafta (karışık sebze püresi): Mevsim sebzeleri eklenerek içerik zenginleştirilir. Buzdolabında 1-2 gün saklanabilir. Ancak yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, maydanoz,vb.) günlük eklenip hemen tüketilmelidirler. Altıncı   aydan itibaren sebze çorbasına 1 silme çorba kaşığı tavuk veya yağsız dana kıyması (3 kez çekilmiş) eklenebilir. 

 
İRMİKLİ SEBZE ÇORBASI VE PÜRESİ: Genellikle öğle öğününde, 1-2 çorba kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Genellikle patates, havuç, ıspanak, pirinç, kabaktan günlük olarak hazırlanır.   

Başlandıktan itibaren 1'inci hafta (sebze  çorbası): 3 su bardağı su, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılacak olursa 1 – 1.5 bardak su 15 dakika pişirmek yeterlidir.Tel süzgece aktarılarak hiç ezmeden yalnız suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır.  

Başlandıktan itibaren 2'inci hafta (basit sebze püresi) : Yukarıdaki gibi pişirilir. Tel süzgeçten ezilerek püre halinde geçirilir. Suyunda irmik 5 dakika kaynatılır ve pürenin içine irmik katılarak verilir.  

Başlandıktan itibaren 3'üncü hafta  (karışık sebze püresi) : Yukarıdakilere ilave olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsim sebzeleri (ıspanak, enginar, maydanoz, bezelye, domates, kabak, tel şehriye, mercimek, vs.) ilave edilir.     
 
 

4 – 6 AY BEBEKLERİN BESLENME MENÜSÜ:  
 
Anne sütüne aldığı sürece ve miktarda devam edilmelidir. 
Anne sütü yoksa veya yetersizse 3-4 öğün 2 numara devam maması verilmelidir (500 ml/gün).

Saat 7:00:

Anne sütü veya formula mama 
 
Saat 10.00:

Meyve suyu (Mevsimine göre suyu sıkılarak hazırlanır. 1 hafta sonra püre şeklinde verilebilir.)  
 
Saat 13.00:

Sebze çorbası(1 hafta sonra püre şeklinde verilebilir.)  
 
Saat 16.00:

Yoğurt (100 ml hazırlanmış ılık Devam Mamasına 1 çay kaşığı yoğurt konulup mayalanır ve 3-4 saat mayalanmaya bırakılır.)  
 
Saat 20.00:

Kaşık Maması veya Muhallebi (100 ml su ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu pişirilir. Ocaktan indirildikten sonra 3 ölçek Devam Maması ilave edilir.)   

6 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MENÜ

1. Öğün (saat 06.00-07.00)                                                                              Anne Sütü veya formula mama

Ara Öğün (saat 09.00-09.30)                                                                            Meyve Suyu veya püresi

2. Öğün (saat 11.30-12.30)                                                                             Sebze çorbası + Anne Sütü veya formula mama

Ara Öğün (saat 15.30-16.00)                                                                       Yoğurt + Meyve Püresi

3. Öğün (saat 18.30-19.30)                                                                                Sütlü Muhallebi + Anne Sütü veya formula mama

Gece Öğünü                                                                                                    Anne Sütü (1-2 kez) veya formula mama  

6 – 9 AYLIK BESLENME ÖRNEK MENÜSÜ  
 
Anne sütüne aldığı sürece ve miktarda devam edilmelidir.  
Anne sütü yoksa veya yetersizse gün içinde en az 300 ml. devam maması verilmelidir.  
Saat 06.00-07.00:

Kahvaltı (Devam maması ( 90 – 120 cc ) içine tuzsuz peynir + haşlanmış

yumurta sarısı ( tam yumurta sarısına geçildikten sonra gün aşırı verilir ) + reçel veya pekmez + ekmek ilave edilerek hazırlanır.)  
Saat 10.00:

Meyve püresi  
Saat 13.00:

Sebze çorbası veya sebze püresi (İçerisine ince çekilmiş kıyma ilavesine başlanabilir).  
Saat 16.00:

Yoğurt ( 100 – 150 ml. ) 
Saat 19.00-20.00:

Kaşık maması veya muhallebi (Muhallebi devam maması ve pirinç unu ile hazırlanmalıdır).

 
7 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MENÜ

SABAH UYANDIĞINDA:

Kahvaltı ve anne sütü                                    

Kahvaltı:

Devam maması 90 - 120 cc                                                  

1 – 2  tatlı kaşığı peynir (tuzu alınmış) 
1 çay kaşığı yağ  
1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez + (2 - 3 bisküvi veya ince yarım dilim ekmek veya etimek)

Yumurta sarısı (1 çay kaşığı şeklinde başlanır 1 hafta içinde tam yumurta sarısına geçilir).

ARA ÖĞÜN ( 9:00 – 9:30 )                                                                                 Meyve püresi ( 1 tam meyve )

ÖĞLE: (11:30 – 12:30 )                                                                                       Karışık sebze püresi ( 150 – 200 ml. ) ve anne sütü

İKİNDİN: (15:30 – 16:00 )                                                                                             Bir çay bardağı yoğurt ( 100 – 150 ml. ) + 6 – 10 tatlı kaşığı meyve püresi ve anne sütü

AKŞAM: (18:30 – 19:30 )                                                                                               6 – 10 tatlı kaşığı muhallebi ( 100 – 150 ml. ) +   anne sütü

GECE:                                                                                                                               Anne sütü ( bebek isterse)   

Yumurta: katı pişmiş yumurta sarısı çocuk kahvaltıya alıştıktan 1-2 hafta sonra 1 çay kaşığı olarak 7. ayda başlanır. Yavaş yavaş artırılarak 1 hafta sonra tam yumurta sarısına geçilir. Alerjik özelliği olması nedeniyle 1 yaşına kadar yumurtanın beyazı verilmez.   

TAHILLI ÇORBALAR :

Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir. Hazırlanırken 1 çorba kaşığı yağsız dana veya tavuk kıyması eklenmelidir.    
 

KARIŞIK SEBZE PÜRESİ: 3 su bardağı su, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 yemek kaşığı pirinç, mevsim sebzeleri ( maydanoz, ıspanak, kereviz, pazı, karnabahar, brokoli, taze fasulye, prasa, domates vb.) ve 1 çorba kaşığı tavuk veya yağsız dana kıyması   konularak 45-50 dakika ağzı kapalı bir tencerede pişirilir. Düdüklü tencerede pişirecekseniz 1-1.5 su bardağı su ve 10-15 dakika pişirmek yeterlidir. Prinç yerine mercimek, irmik, bulgur kullanılabilir. Sebzeler çatalla veya büyük delikli tel süzgeç ile ezilir. Pürenin pütürlü (parçalı) olması çok önemlidir. Eğer bu aylarda bebeğiniz pütürlü gıdalara alışmazsa ilerde parçalı gıdaları reddetme ve dolayısı ile ciddi beslenme problemi ile karşılaşabilirsiniz.

Muhallebi: genellikle akşam öğünü olarak 18:00 – 20:00 saatleri arasında verilir.

Hazırlanışı: 150 ml. su 1-2 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten ve hafif soğuduktan sonra içine 5 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yıllarda süt çocukluğu döneminde inek sütünün hiç kullanılmaması yönünde olan görüşler giderek ağırlık kazanmaktadır.   

Meyve Suyu: Elma, şeftali, muz, üzüm, portokal, mandalina vb. mevsim meyveleri püre şeklinde verilir.

 
Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Püre halinde verilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir!  
 

Yoğurt: İkindi 16:00 öğünü olarak verilir. Muhallebi yerine de verilebilir.

Hazırlanışı: Su kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur (40c). 150 ml. Suya 5 ölçek formül mama eklenir. 1-2 tatlı kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcak bir yerde 4 saat bekletilir.   

Köfte, Pilav, Makarna ve Dolmalar: Sebze çorbası ile birlikte baharatsız hazırlanmış 1-2 köfte 7. aydan itibaren verilebilir. Pilav, makarna ve dolmalar 8. aydan itibaren yoğurt ile karıştırılarak verilebilir.   

Karaciğer:  8. ayda öğle öğünlerinde et ile değiştirilerek verilebilir.

Hazırlanışı: Kuzu, koyun veya dana ciğeri kullanılır. Zarı soyulduktan sonra, haşlanmış karaciğer rendelenerek sebze çorbalarına 10 günde bir et yerine katılmalıdır.  

Su: genel olarak 8. aydan sonra bebeklerin hareketleri artar. Öğün aralarında veya öğünlerden sonra su verilebilir. Su olarak güvenilir, el değmeden hazırlanmış şişelenmiş içme suları kullanılabilir. Fakat içme ve mama yapımında kullanılacak olan suyun 5 dakika kaynatılıp soğutulduktan sonra verilmesi daha uygundur.    

 

9 AYLIK BESLENME ÖRNEK MENÜSÜ

06:00 – 06:30 (UYANINCA)                                                                                    Anne sütü veya 3 numaralı devam maması

08:00 – 09:00 (SABAH)                                                                                     Kahvaltı, 1 çay bardağı (120 cc) süt ( 3 numaralı devam maması) 
Tam yumurta sarısı ( gün aşırı verilecek) 
1- 2 tatlı kaşığı peynir (tuzu alınmış) 
1 çay kaşığı yağ 
1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez + 3-4 bisküvi veya ince bir dilim ekmek

12:00 – 12:30 (ÖĞLE)                                                                                             1 kase kıymalı veya tavuk etli sebze püresi + Anne sütü

16:00 – 16:30 (İKİNDİ)                                                                                                1 kase yoğurt (150-200 ml.) + yarım meyve püresi veya bisküvi

19:30 – 20:30 (AKŞAM)                                                                                         1 kase muhallebi (150-200 ml.) + anne sütü  

9 AYLIK BESLENME ÖRNEK MENÜSÜ 
Anne sütü veya devam maması (en az 300 ml.)   

Saat 07.00:

Kahvaltı, 1 çay bardağı (120 cc) süt ( 3 numaralı devam maması)    Tam yumurta sarısı ( gün aşırı verilecek)                                               

1- 2 tatlı kaşığı peynir (tuzu alınmış) 
1 çay kaşığı yağ 
1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez

4-5 bisküvi veya ince bir dilim ekmek 

 
Saat 10.00:

Meyve püresi  
 
Saat 13.00:

Sebze çorbası veya diğer unlu çorbalar (Tarhana, yayla, şehriye çorbasına et, tavuk, kıyma ilave edilebilir.)  
 
Saat 16.00:

Yoğurt veya muhallebi (150-200 ml.)

 
 
Saat 19.00:                                                              

İnce çekilmiş kıymadan yapılan köfte      

veya

Herhangi bir çorba     

veya

Kıymalı makarna      

veya

Kıymalı pirinçli dolma                 

 
Saat 20.00-21.00:

Anne sütü veya 2 ya da 3 numaralı devam maması   
 

9-12 AY ÖRNEK BESLENME ŞEMASI

 
Sabah: Kahvaltı

1 Bardak şekersiz süt

1 Yumurta sarısı

1 Tatlı kaşığı reçel ya da pekmez

1 Çay kaşığı yağ ince bir dilim ekmek veya 3-4 adet bisküvi               

 
Ara Öğün:

Meyve püresi

 
Öğle:  
Kıymalı sebze püreleri

Dolma içleri, sebzeli köfteler

Kuru baklagil püreleri ( bakla dışındakiler verilebilir)

Bir dilim ekmek içi (sebzelerle)         

 
Akşam:  
Muhallebi (veya öğle öğünün aynısı)                               
 
 

BALIK(KILÇIKSIZ): 9. aydan itibaren başlanabilir.

 
Sebze olarak bakla ve patlıcan bebek beslenmesinde tercih edilmez. 

 

 

9-12 AY ÖRNEK BESLENME ŞEMASI                          

Sabah 08.00 :Anne sütü veya 1 bardak devam formülü + 1 çay kaşığı pekmez veya reçel+ 1 yumurta sarısı + ince bir dilim ekmek+ 1 çay kaşığı zeytinyağı  

 

Saat 12.00: Sebze püresi + püreye karıştırılmış 2 tatlı kaşığı haşlanmış karaciğer rendesi   (Karaciğer haftada 1'den fazla verilmemelidir) veya tavuk veya 1 köfte.

Sebze püresi yerine normal ev yemekleri ezilerek verilebilir. Sabah ekmek almadıysa bu öğünde verilebilir.

Ek protein ile demir sağlayan taze dana, kuzu eti ve ciğerden her öğünde yalnız bir çeşit verilir. Ciğer olarak kuzu, dana ve tavuk ciğeri verilebilir. Beyin vermenin besin değeri olarak anlamlı bir faydası yoktur.  

Saat 16.00: 150-200 gram muhallebi + meyve püresi 

Saat 20.00: Yoğurt ( 1-2 çorba kaşığı makarna ile karıştırılabilir) + 2-3 çorba kaşığı sebze püresi.  

 

 

12 AYLIK ÖRNEK  BESLENME ŞEMASI 

Sabah : 150 ml devam formülü + 30 gram beyaz peynir ya da  1 tam yumurta  +1-2 bisküvi yada ince bir dilim ekmek+ 1 çay kaşığı reçel yada pekmez  

Öğle: Sebze püresi veya evdeki etli sebze yemeği, yoksa 1 köfte  + makarna ve meyve püresi 

İkindi: 150 ml devam formülü yada yoğurt yada sütlaçtan biri + 2 bisküvi 

Akşam: 2-3 çorba kaşığı sebze püresi yada evdeki çorba ve sebze yemekleri+ ezilmiş makarna veya pilav +Yoğurt  

Bebeğin çok yemesi ve kilo alması her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmez, aşırı beslenme ileriki yaşlarda sağlık problemlerine zemin hazırlar.

Tuz ile yüksek tansiyon arasında bir ilişki vardır.Bebeğin tuza alışmaması için mamalara tuz eklenmemelidir.

Dışkı oluşumuna katkıda bulunmayan proteinlerin aşırı miktarda verilmesi, buna karşılık yeterince sıvı, yeşillik, sebze ve meyve verilmemesi kabızlığa neden olabilir.                                           

             

12 AYLIK BEBEKLER İÇİN ÖRNEK MENÜ

UYANINCA

Anne sütü

SABAH:                                                                                                                Kahvaltı 
1 çay bardağı şekersiz süt (120 ml) 
½ kibrit kutusu peynir 
1 yumurta gün aşırı 
1 tatlı kaşığı reçel yada pekmez 
½ ince dilim ekmek veya 2-3 adet bisküvi

ARA:

1 çay bardağı meyve püresi

ÖĞLE:                                                                                                                    5 - 6 silme yemek kaşığı kıymalı sebze püreleri (kıymalı dolma içleri, terbiyeli veya sebzeli köfteler, sebzeler, tavuk veya balık, kurubaklagil püreleri, bakla dışındakiler) 
5 – 6 yemek kaşığı patates püresi (makarna. Pilav v.b. hamur işleri) 
1 çay bardağı içecek (süt veya / ve su)

İKİNDİ:                                                                                                                        8 – 10 yemek kaşığı yoğurt, evde yapılmış bir ince dilim kek veya 2-3 bisküvi

AKŞAM:                                                                                                                 6 yemek kaşığı meyve püresi 
8 – 10 yemek kaşığı muhallebi veya öğlenin aynısı 
 

MERCİMEK ÇORBASI (200 Kal, 3gr protein)                                                  (2 porsiyon) 
2 yemek kaşığı  mercimek 
1 boy havuç 
1 küçük  boy patates 
¼  küçük dilim soğan 
1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek,  2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.

ETLİ SEBZE YEMEKLERİ (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr. protein)

(2 porsiyon) 
30 gr. (1 köfte kadar) et                   
1 yemek kaşığı pirinç 
1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu) 
1 tatlı kaşığı zeytinyağı   
1 küçük soğan

HAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek  kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak  yedirilir. 

TAHILLI ÇORBALAR:

Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir. Hazırlanırken 1 çorba kaşığı yağsız dana veya tavuk kıyması eklenmelidir.

 
KARIŞIK SEBZE PÜRESİ: 3 su bardağı su, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 yemek kaşığı pirinç, mevsim sebzeleri ( maydanoz, ıspanak, kereviz, pazı, karnabahar, brokoli, taze fasulye, prasa, domates vb.) ve 1 çorba kaşığı tavuk veya yağsız dana kıyması   konularak 45-50 dakika ağzı kapalı bir tencerede pişirilir. Düdüklü tencerede pişirecekseniz 1-1.5 su bardağı su ve 10-15 dakika pişirmek yeterlidir. Prinç yerine mercimek, irmik, bulgur kullanılabilir. Sebzeler çatalla veya büyük delikli tel süzgeç ile ezilir. Pürenin pütürlü (parçalı) olması çok önemlidir. Eğer bu aylarda bebeğiniz pütürlü EK gıdalara alışmazsa ilerde parçalı gıdaları reddetme ve dolayısı ile ciddi beslenme problemi ile karşılaşabilirsiniz.

Muhallebi: genellikle akşam öğünü olarak 18:00 – 20:00 saatleri arasında verilir.

Hazırlanışı: 150-200 ml. su 2-3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten ve hafif soğuduktan sonra içine 5 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yıllarda süt çocukluğu döneminde inek sütünün hiç kullanılmaması yönünde olan görüşler giderek ağırlık kazanmaktadır.   

Meyve Suyu: Elma, şeftali, muz, üzüm, portokal, mandalina vb. mevsim meyveleri püre şeklinde verilir.

 
Hazırlanışı: Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Püre halinde verilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir! 
 

Yoğurt: İkindi 16:00 öğünü olarak verilir. Muhallebi yerine de verilebilir.

Hazırlanışı: Su kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur (40c). 150 ml. Suya 5 ölçek formül mama eklenir. 1-2 tatlı kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcak bir yerde 4 saat bekletilir.   

Yukarı Dön
PAPATYAS Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 04 Mar 2008
Konum: İzmir
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 82
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05 Mar 2008 Saat 14:56

hepsi bir kenara ben şunu bilirim şunu sölerim ki

 
her bebek kendine özeldir ve yemek miktarı yemek seçmesi ve tercih etmesi öğün sayısı ...
 
bebeğini ii tanıyan her anne bu listeye bambaşka özellikler katacaktır eminim Smile
Yukarı Dön
aylin&deniz Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 16 Eki 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 155
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Mar 2008 Saat 20:58
teşekkürler paylaşımın içinClap bizimki 8 aylık bende çok yediriyorum sanıyordum bir kase çok değilmiş demek ki yaşasınLOL doktorumuz 1 çay bardağı olmalı öğünü demişti neyse tekrar teşekkürlerClown
Yukarı Dön
fatma tülay Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 13 Oca 2008
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 396
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Mar 2008 Saat 20:43
benimkide 5,5 aylık bende naapcam diye herkese soruyodum, seninle son noktayı koyyum artık Winkyazdıkların benim için çok önemli teşekürlerTongue
minik kızım büyüyor :)
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <12345>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.