herkese merhaba
az önce şöyle bir haber okudum sizlerle de paylaşmak istedim umarım yanlış yerde paylaşmıyorumdur, sevgilerle...
"Bebeklerin her türlü davranışını değerlendirme altına alan test, anne-babalara çocuklarının parlak zekalı mı yoksa kalınkafalı mı olacaklarını belirlenebileceğini iddia ediyor. " CNN TÜRK-Anne-baba olmak o denli iddialı bir iş haline geldi ki İngiltere'de bebeklerin zeka seviyesini ölçen bir test geliştirildi.
Bebeklerin her türlü davranışını değerlendirme altına alan test, anne-babalara çocuklarının parlak zekalı mı yoksa kalınkafalı mı olacaklarını belirlenebileceğini iddia ediyor.
Anne-babaların, çocuklarının zekası ve eğitimi konusunda rekabete girdikleri çağımızda, böyle bir testin çocuklarının konuşabilecek çağa gelmesini bekleyemeyecek kadar sabırsız olan birçok anne-baba tarafından büyük ilgi görmesi bekleniyor.
Kılavuz gereksinimi
Bebek Gelişim Testi'ni bir çocuk psikoloğu ile birlikte geliştiren Fisher-Price adlı şirket niyetlerinin bebekler arasında rekabet yaratmak olmadığı konusunda ısrarlı.
Bir oyuncak şirketi olan Fi...-Pr... yaptıkları araştırmalar sonrasında anne-babaların bir tür kılavuza gereksinim duyduklarının ortaya çıktığını ve testin de bu gerekisinime yanıt verdiğini savunuyor.
Fiziksel gelişim biliniyor ama...
Şirket geçtiğimiz ay içersinde Sosyal Konular Araştırma Merkezi ile işbirliği yaparak 500 anne-baba üzerinde araştırma yaptı.
Araştırmada anne-babaların yüzde 90'ının sürünme ve yürüme gibi bebeklerin gelişimi açısından fiziksel dönüm noktalarının ne zaman olması gerektiğini bildiklerini ancak tanıma ve cisimlerle renklere isim verme gibi zeka gelişimi açısından dönüm noktalarının ne zaman başlaması gerektiğini bilmediklerini ortaya çıkardı.
Dr. Peter Marsh, "Araştırmaya göre anne-babaların yüzde 75'i çocuklarının beklenen zamanda bu dönüm noktalarına ulaşıp ulaşmadıklarına dair bir tür rehberlik hizmetine gereksinim duydukları ortaya çıktı" diyor.
'Çocuğunuzla oynayın'
Bebek Gelişim Testi, altı ila 12 aylık bebeklerde temel dil anlama, fark etme ve evdeki oyuncak ve cisimlerle kurdukları ilişkiler üzerine kurulu bir test.
Londra Üniversitesi'nde psikoloji dersi veren ve çocuk gelişmesi üzerine kitapları bulunan Dr Dorothy Einon, "Anne-babaların büyük bir çoğunluğu çocuklarını en iyi ne şekilde teşvik etmenin yollarını arıyor...
"Bugünlerde en büyük önem çocuğun okulda başarılı olmasına veriliyor. Hayatta başarılı olmak için yıldızlı pekiyi ile geçmek yeterli olmayabilir. Ama eskiye kıyasla daha iyi eğitim başarıya giden yolu kısaltır. Eğer çocuğunuzla sık sık oynarsanız daha hızlı gelişecektir" diye konuştu.
Bebek Gelişim Testi
1- Bebeğiniz... a. Yemek yemek istemediği zaman başını başka tarafa çeviriyor mu? b. Kucak istediği zaman başını/kollarını yukarı kaldırıyor mu? c. Ellerini çırpıp bay bay yapıyor mu?
2- Bebeğiniz... a. Uzattığınız oyuncağı elinizden kapabiliyor mu? b. Kasıtlı olarak oyuncağı yere atıyor mu? c. İki fincan ya da iki bloğu üst üste koyabiliyor mu?
3- Bebeğiniz... a. Kapı ya da açılır kapanır kanatları açmakta zorlanıyor mu? b. Kapı ya da kanadı açmak için parmağıyla itiyor mu? c. Kapı ya da kanadı rahatlıkla açıp kapıyabiliyor mu?
4- Bebeğinizi yemeğini yerken... a. Sizin yedirmeniz mi gerekiyor? b. Bezelye gibi küçük besin parçalarını eliyle almaya çalışıyor mu? c. Baş parmak ve diğer parmaklarını kullanarak bezelye gibi küçük besin parçalarını alabiliyor mu?
5 – Bebeğiniz... a. Ritmik bebek şarkılarını söylediğinizde hoşuna gidiyor mu? b. Parmaklarını bir bir saydığınızda elini ya da ayağını hazır hale getiriyor mu? c. El çırpma eşliğinde bir şarkıyı duyunca ellerini çırpıyor mu?
6- Bebeğiniz... a. Düşürdüğü oyuncağına kayıtsız kalıyor mu? b. Düşürdüğü oyuncağını arıyor mu? c. Oyuncağını kasıtlı olarak düşürüp nereye gittiğine bakıyor mu?
7- Bebeğiniz... a. Çıkardığı manasız sesler ile sizinle bir tür sohbet yapabiliyor mu? b. Sizin baktığınız tarafa bakıyor mu? c. Oyuncak bardaktan içmek gibi bir hareketi taklit edebiliyor mu?
8- Bebeğiniz... a. Oyuncak telefonu ile oynadığınızda bu oyuncağa da diğer oyuncaklara olduğu gibi mi davranıyor? b. Oyuncak telefonun neler yapabileceğini görmeye ilgi gösteriyor mu? c. Tuşlara basıp kulağına götürmek gibi bekleneni mi yapıyor?
9- Bebeğiniz... a. Oyuncağını bir örtünün altına sakladığınızda başka bir tarafa mı bakıyor? b. Bir parçası görünen oyuncağını bulmak için örtünün altına bakıyor mu? c. Örtüyü kaldırıp saklanan oyuncağını buluyor mu?
10- Bebeğiniz... a. Adıyla çağrılmasına kayıtsız mı kalıyor? b. Adını çağırdığınızda size doğru dönüyor mu? c. Adını tanıyıp 'Hani anne, hani baba?' diye sorulduğunda anne ya da babayı tanıyor mu?
Yanıtlar ne anlama geliyor?
Yukarıdaki her bir soru için yanıtlardan birini seçin. Bebeğinizin gelişme oranını bulabilmek için her 'a' yanıtına bir puan, her 'b' yanıtına iki puan ve her 'c' yanıtına üç puan verin.
'A' yanıtları ortalama bir bebeğin altı-sekiz aylıkken yapabileceği şeyleri, 'b' yanıtları dokuz aylıkken yapabileceklerini, 'c' yanıtları ise 12-14 aylıkken yapabileceklerini gösteriyor.
Ortalama bir bebek altı aylıkken listedeki her şeyi yapamayabilir, ama soruların çoğundan 'a' alması gerekir. Gereken skor sekiz ya da dokuz olmalıdır.
Dokuz aylık bebeklerin 'a' yanıtlarının çoğunu ve birkaç da 'b' yanıtı alması gerekir. Gereken skor 13-15.
12 aylıklarda ortalama bir bebek 'b' yanıtlarının yanısıra birkaç da 'c' almalıdır. Gereken skor 24-30.
alıntı