Emzikli kadının salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanmaktadır. Ancak kadının aldığı enerji tam olarak süt enerjisine dönüşememekte, vücut dokuları da bir miktar harcamaktadır.
Anne sütünün yeterliliği en kolay yoldan, bebeğin ağırlık artışı ile anlaşılır. Ayrıca, tok çocuk rahat uyur, hastalanmadıkça huzursuz değildir.
Anne Sütünü Artırmak İçin
Sütün gelmesini beklemeden ve kesinlikle şekerli su vermeden, bebek doğar doğmaz ilk yarım saat içinde mutlaka emzirilmelidir. İlk günden başlayarak bebeğin anne sütü dışında bir besin ya da içecek almaması sağlanmalıdır.
Anne bebeği kabullenip, kendisini psikolojik olarak emzirmeye hazırlamalıdır.
Bebek, doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir. Sık emzirmek bol süt gelmesini sağlamaktadır, göğüslerin şişmesini ve acımasını da önlemektedir.
Emzirmeden önce ya da sonra hazır mama, inek sütü ya da başka gıdaların verilmesi, bebeğin aldığı süt miktarını azaltır. Dolayısıyla annenin sütünün azalmasına da neden olur. Bu tür ek gıdalara, bebeğin 5. ya da 6. ayından sonra başlamak gerekir.
Bebeğe anne sütünden başka sıvı içecek verilecekse, biberon kullanılmamalıdır.
Geceleri emmek isteyen bebek anne tarafından emzirmelidir. Hem bebeğin psikolojik dengesinin sarsılmaması hem de annenin süt veriminin artması açısından son derece önemlidir. Geceleri emzirmek yerine hazır mama kullanmak annenin sütünün verimini azaltmaktadır.
Anne bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de çok dikkat etmelidir. Emziren anne en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmeli, hergün tüm besin gruplarından (meyve, sebze, et, tahıllı yiyecekler) düzenli olarak yemelidir. Protein gereksinimini karşılamak için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, et, tavuk, balık gibi yiyeceklerden her öğünde yemelidir. Bol bol sebze ve meyve ihmal edilmemelidir.
Emziren anneler sigara içmemelidir. Çay ve kahve gibi besleyici değeri olmayan ve uyarıcı içecekler almamalı veya az tüketmelidir.
Bebek yalnız meme ucunu emmediği için, memenin çevresindeki koyu bölgeyi de ağzına alabilirse başarı ile emzirme devam edebilir. Meme başında çatlak olmaması için her emzirmeden sonra meme başına 1-2 damla anne sütü sürülmelidir. Emzirmeden sonra anne sade ve temiz su ile meme başını temizlemelidir.
Emzirme döneminde annelerin sütü arttırmak için aşırı beslenme sonucu fazla kilo almamaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Kadınların çoğunun vücutları süt üretme konusunda çok iyidir ve bu yüzden iki kişi için yemeye gerek yoktur. Emzikli kadının süt verdiği sürece sadece günlük 500-600 kalorilik ek enerji alması gerekir.
Annenin emzirdiği süre içerisinde protein, vitamin ve mineral ihtiyacı da artmıştır. Emziren annelerin vitamin ve demir takviyesine ihtiyacı vardır.
Emziren annelerin sıvı ihtiyacı da artmıştır ve günlük en az iki litre sıvı tüketimi şarttır.
Memelerden birinin daha az emzirilmesi o tarafın süt üretimini giderek azaltır ve durdurur. Bebek bir memedeki sütü tamamen bitirinceye kadar emmelidir. Şayet hala aç ise diğer meme verilmelidir. Bir sonraki emzirmeye son emzirilen memeden başlanmalıdır.
Emziren annenin ruhsal yönden desteklenmesi, huzurlu bir ortam sağlanması ve mutlu edilmesi de son derecede önemlidir. Annenin yorgunluk ve stresleri süt salgılama refleksini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, doğumdan hemen sonra annenin her türlü rahatlığı sağlanmalıdır.
Bebeğin emme gücüne bağlı olmakla birlikte her emzirme yaklaşık 20-30 dakika sürmelidir |