Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Tik
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Tik

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
esşi Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 07 Haz 2017
Konum: istanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 322
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı esşi Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Tik
    Gönderim Zamanı: 24 Oca 2026 Saat 01:25
Hocam merhaba, 2016 doğumlu oğlum ilkokul 4.sinifa gidiyor dersleri başarılı sosyal, kontrollü bir çocuk. 2 haftadır baş sallama hareketi yapıyor, hani denizde havuzda sudan başımızı çıkarınca sağa sola başımızı sallariz ya onun gibi bilmiyorum anlatabildim mi hocam. Sabahları daha az oluyor akşamları ise uykusu geciktikce artıyor. Kendisiyle sorunu var mı diye konuştuk evde 6 yaşında kız kardeşi de var bazen anlasamiyorlar yine böyle bir zamanda çok sinirlendi dişlerini sıktı ağlayarak gece uyudu sabah kalktığında bu durumun artmış olduğunu farkettim acaba ondan mıdır diye.akkimiza gelmedi değil. Ancak bir misafirlikte bir dizide çocuk kaçırma sahnesinin kendisini çok korkuttugunu anlattı. Hareketlerinde etkili olmuş mudur bilemedim. Ne yapmak gerekir hocam kendisi de farkında ve rahatsız olmaya başladı.

Düzenleyen esşi - 24 Oca 2026 Saat 01:40
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 120929
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Oca 2026 Saat 10:14
Bir Çocuk Psikiyatristi ile görüşün.
Yukarı Dön
esmanurr Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 01 Nis 2020
Konum: Eskişehir
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 475
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı esmanurr Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 3 Saat 16 Dakika önce Saat 21:32

Merhaba, geçmiş olsun öncelikle.

Benzer mi bilmem ama tik ile ilgili süreçler yaşamış biri olarak yazmak istedim; belki faydası olur.

Kızımda üçüncü sınıfta, sınıf arkadaşının göz tiki olduğunu görmesiyle benzer davranışlar başladı. O dönemde çok bilgili olmadığımız için üzerine konuştuk; “alışkanlık yapar, yapma” gibi uyarılar yaptık. Ama konuştukça iş büyüdü, hareketler arttı ve zamanla yenileri eklendi.

Kızım yapısal olarak hem inançlı hem kaygılı, ama aynı zamanda çok sosyal bir çocuk. Bu hareketleri sadece evde yapıyordu; okulda yarışmalara katılıyor, sahneye çıkıyor, öğretmenleri fark etmiyordu. Öğretmeniyle konuştuğumda, evde yaptıklarını gizlice videoya çektiğimi söyledim; öğretmeni çok şaşırdı. Derken süreç iyice kontrolden çıktı.

O dönem tıp fakültesine gittik. Orada bize şunu söylediler:
“Bazı çocuklar tikleri bastırabiliyorsa ve sosyal hayatını etkilemiyorsa, bu ciddi bir sorun değildir. Siz görmezden gelirseniz azalır, üzerine giderseniz artar.”

Gerçekten de biz bir tiki bitirdiğimizi sanarken başkası başlıyordu. Başlama sebepleri bazen bilinçli gibiydi. Mesela bir hareketi bir–iki kez yapıyor, hoşuna gidiyor ve fark etmeden bağımlı hale geliyordu.

Bu açıklamalardan sonra biraz rahatladım ve çok üzerine gitmemeye çalıştık. Bahar gelmişti, belki dışarı çıkmaların artması da etkili oldu; zamanla azaldı. Ama dönem dönem farklı şekillerde devam etti:
Bir ara TV izlerken dizlerini vuruyordu, bir ara boğaz temizler gibi yapıyordu.

Bu arada Atarax gibi ilaçları da denedim, ama bu fayda olmadı çünkü bana göre tam anlamıyla tik değildi ve hayatını çok etkilemiyordu.

Yaklaşık iki yıl sonra, bu yıl çok daha şiddetli şekilde geri döndü.tek çocuktu kardeşi oldu on yaşında bellki bu ... Okulu değişti, ortaokuluna gitti; birincilik iddiası olan, çok hırslı bir çocuk. Bu durum mu sebep oldu, yoksa ergenliğin ve hormonların etkisi mi bilmiyorum ama bu sene tikler oldukça yoğunlaştı.
Hareketler eskisiyle aynı değil bir ay iki aya dabir değiştir .. mesela göz kısarak bakma gibi bir hareket var ve yapmadan duramıyor. Evde yapıyor, artık dışarıda da kimsenin görmediğini düşündüğü anlarda yapıyor. Öğretmenlerin yanında hâlâ bastırabiliyor.

Asla psikoloğa gitmeyi kabul etmiyor. Sanki bu durumu yok sayıyor; bunu kimliğiyle ilgili bir şey gibi algılıyor. Konuştuğumuzda hep içli içli ağlıyor.

Psikologdan ziyade, otizmle çalışan bir hocaya sordum. Bazı çocukların sinir sisteminin daha hassas olduğunu, uyarana maruz kaldıklarında vücudun eski haline dönemediğini ve bu tür rahatlatıcı hareketlere yöneldiğini söyledi. Ergoterapiye yönlendirdi. İnşallah faydası olur; “regülasyon ihtiyacı” olduğunu söyledi.

Ben biraz ChatGPT ile de yazıştım, durumu anlattım. “Bir ergoterapist olsaydın ne önerirdin?” diye sordum.
Yorganla sarma, ağır taşıma, pilates topuyla bastırma, masaj gibi öneriler verdi. İnanır mısın, bunlar bile ciddi şekilde azalttı.

Ama neden yaptığımı asla söylemiyorum. Çünkü fark edildiğinde ya da dikkat çekildiğinde çok artıyor. Bence yapmamaya çalıştıkça kendini strese sokuyor ve daha da çoğalıyor.

Özetle, ben bu işlerin regülasyonla da çok bağlantılı olduğunu yeni öğrendim.
Size de bir fikir olur diye yazmak istedim. Uzun yazdım, kusura bakmayınn🌸🌸

Yukarı Dön
esşi Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 07 Haz 2017
Konum: istanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 322
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı esşi Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 2 Saat 48 Dakika önce Saat 22:00
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler çok değerli çok teşekkür ederiz söylediklerinizi araştıracağız. Bizde bir uzman görüşüne başvuracağız sizede çok geçmiş olsun.

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2026 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.