Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Gaz sancısı
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuGaz sancısı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
rabia narin Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 28 Nis 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1063
Mesajın Direkt Linki Konu: Gaz sancısı
    Gönderim Zamanı: 13 Kas 2007 Saat 00:06
Motor sesinin anne karnındaki sese benzemesi nedeniyle otomobil gezileri yeni doğan bebeklerin sancılarına iyi geliyor.

Genellikle 3 haftalıktan 3 aya kadar olan bebeklerde görülen ve nedeni tam olarak bilinemeyen sancılara, otomobille kısa bir gezintinin iyi geldiği bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, kolik olarak adlandırılan bebeklerdeki sancının, bir tür karın ağrısı nöbetleri olduğunu kaydetti.

"Üçler Kaidesi" olarak adlandırılan bu tür sancıların genellikle bebeklerin doğumdan itibaren üçüncü haftasında başladığını, günde 3 saatten fazla sürdüğünü belirten Prof. Dr. Kurtoğlu, sancıların 3. aydan itibaren de kaybolduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Kurtoğlu, yapılan araştırmalarda nedeni tam olarak bilinemeyen sancıların, 3 aya kadar olan bebeklerde yüzde 40"a varan oranlarda görüldüğünü belirterek şunları söyledi:

"Bebek sancılarına, gıda alerjisi, inek sütü ve gaz yapıcı yiyeceklerin verilmesi, başlıca nedenler arasında gösterilmektedir. En önemli etkenler arasında, annenin durumu ve zararlı madde alışkanlıkları da bulunmaktadır. Örneğin, annenin sıkıntılı olması, bebeğinin yanında sigara içmesi, bebekte sancıya neden olabilmektedir."

Prof. Dr. Kurtoğlu, anne-babaya zor anlar yaşatan sancıların, iyi bir bakım ve ilaç tedavisi ile azaltılabileceğini, bunun yanında en iyi yöntemlerden birinin de bebeğe otomobille kısa bir gezinti yaptırılması olduğunu ifade etti. Kurtoğlu, sancısı olan bebeklerini rahatlatmak isteyen anne-babalara, bebeklerini soğuktan korumak kaydıyla otomobille gezdirmeyi önererek, "Motor sesi, bebeğe anne karnında bulunduğu sırada annesinin aort damarındaki atış sesini anımsatıyor. Bebek anne karnında kendisini güvende hissettiği için, motordan gelen ses, bebeğin rahatlamasını sağlıyor" dedi.


o ğ l u m   o l m a d a n   a s l a . . .
Yukarı Dön
nilay Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

"Maviboncuk'un Annesi..."

Kayıt Tarihi: 10 Nis 2007
Konum: İzmir
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 10157
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Kas 2007 Saat 01:23
vay benzine...LOL
Yukarı Dön
DENİZKIZI Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 04 Eki 2007
Konum: İzmir
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5273
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Kas 2007 Saat 01:26
fön makinası da çok etkili LOL
Yukarı Dön
ifakat Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör
Simge
"Yağmurun annesi... Çıtır pare mod"

Kayıt Tarihi: 10 Nis 2007
Konum: istanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9866
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21 Kas 2007 Saat 14:44
LOLelektirik süpürgesini tek geçerim çalıştırdığım anda uyuyordu
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!
Yukarı Dön
superisi Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 01 Ara 2007
Konum: MANİSA
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3384
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Oca 2009 Saat 15:17
GAZ SANCISI


Altı henüz değiştirilmiş karnı doyurulmuş ve pişiği olmayan bir bebek ayaklarını karnına doğru çekip kızararak ağlıyorsa gaz sancısı var demektir. Gazını çok rahat çıkarabildiği halde gözlenebilen bu sancının asıl nedeni bağırsakların anormal kasılmasıdır. Erişkinler nasıl karnı ağrıdığında iki büklüm olarak karnını içe doğru çekip rahatlamaya çalışırsa bebekler de ayaklarını karınlarına doğru çekip ağrı duyduklarını ağlayarak gösterirler.

Bebeğin hasta mı yoksa gaz sancısından mı ağladığı nasıl anlaşılır?
Bebeğin ağlama nedeni her zaman gaz sancısı nedeniyle olmayabilir. O halde bir bebeğin hasta mı yoksa sadece gaz sancısından mı ağladığı ayrımı anne ve babalar tarafından yapılabilir? Eğer ağlamaya eşlik eden ateş kusma ishal burun tıkanıklığı öksürük hırıltı deride döküntü emmeme aaaifsizlik halsizlik gibi bulgular varsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Aksi halde bu bir gaz sancısıdır.

BESLENME VE DIŞKILAMA

Her beslenme ardından bir miktar çıkartma şeklinde kusma gözlenebilir ve bu durum tartı alımı iyi olan bir bebek için son derece normaldir. Özellikle ilk üç aylık dönemde anne sütü ile beslenen bebekler günde 8-10 defaya varan altın sarısı renginde sulu ve kötü kokmayan kaka yaparlar bu ishal tanımına girmez. Bu tanımın dışında yer alan kusma ve ishal hastalık belirtisi olabilir.

Ne kadar süren ağlama normal ne kadarı anormaldir?
Gün içinde avutmakla dinmeyen 2 saatten uzun süren ağlama nöbeti ikiden fazla sayıda tekrarlıyorsa bu ağlamanın altında yatan nedenin gaz sancısı dışında olması muhtemeldir ve araştırılması gerekir. Bu duruma başta idrar yolu enfeksiyonları düşünülmelidir. Çünkü özelikle 0-3 ay arasında çok sık olarak gaz sancısı denerek geçiştirilir. Anne sütünün yetmemesi ve açlık ağlamaları da ayırt edilmesi gereken diğer durumlardır. Bunun ayırımı tartı yapılarak çok kolay sağlanabilir. Haftada 150 gr’dan fazla kilo alımı olan bir bebek doyuyordur. Sürekli meme arama ellerini emme çoğu annenin zannettiğinin aksine o bebeğin aç kaldığını göstermez.
ZÜLAL(Bookworm)
Yukarı Dön
SUDEMK Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 18 Haz 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 163
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05 Oca 2009 Saat 00:32
Teşekkürler...

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.