Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > Gelişim & Davranış Değişiklikleri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - ne yapabilirim
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli Forumne yapabilirim

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zeynepx Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 67
Mesajın Direkt Linki Konu: ne yapabilirim
    Gönderim Zamanı: 22 Eyl 2010 Saat 18:09

Merhabalar Kadir Bey

Bu soruyu Özlem Hanım a da sordum. Ama ben sizin de fikirlerinizi de duymak isterim.

Size kızımla ilgili danışmak istiyorum. Kızıma doğduğundan beri ben bakıyorum. Eşimin ailesiyle şehirlerarası bağlantımız var, kendi ailemle aynı şehirde olmamıza rağmen büyükşehir şartlarından dolayı mesafemiz uzak ve ters. Bu sebeplerden dolayı anneanne ile çok sıkı fıkı ilişkileri maalesef olamadı. Bu da eşimle yalnız başımıza bişeyler yapmak istediğimizde sorun oluyor, bırakamıyoruz. Annem de kendine alışması için elinden geleni yapıyor. Kızımın kendi huysuzluğu da var. Maalesef alıştıramıyoruz. Sizden bu konu ile ilgili önerilerinizi bekliyorum.

Bir problemimiz daha var. Kızım her şeye hayır diyor. Çok inatçı çok huysuz. Bebekliği inanılmaz sakin olan bir çocuktu. Nasıl böyle huysuz cadı bir kız olduğuna inanamıyoruz. Benim evlilik döneminden beri psikolojik rahatsızlıklarım oldu. Yardım da aldım. Sinirimi çocuğumdan çıkardığımda oldu. Ama sanırım kızımında 2 yaş sendromuyla beraber katlandı. Maalesef her şeyi ağlayarak bağırarak yaptırmaya alıştı. Ben şimdi çocuğumla normal konuşarak sinirlenmeden halletmeye çalışıyorum. Ceza yöntemine de başvuruyorum. Odasına göndererek cezalı olduğunu çıkamayacağını söylüyorum. Ne kadar doğru yapıyorum? Kızım 21 mayıs 2008 doğumlu. 28 aylık.

Sizden bu konularla ile ilgili önerilerinizi bekliyor şimdiden teşekkür ediyorum.
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 121247
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Eyl 2010 Saat 10:50
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
< id=jumpMenu2 ="MM_jumpMenu'parent',,0" name=jumpMenu2> < ed>Yazarın Diğer Yazıları < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/960/cocuk-yetistirme-anlayisi>Çocuk yetiştirme anlayışı < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/951/2010-2011de-grip-asisi-kimlere-kac-doz-yapilmali>2010-2011'de grip aşısı kimlere, kaç doz yapılmalı? < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/937/yenidogan-sariligi-ve-tedavisi>Yenidoğan sarılığı ve tedavisi < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/914/yeni-doganin-kan-degerleri>Yeni doğanın kan değerleri < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/863/gaz-yapici-gidalar>Gaz yapıcı gıdalar < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/855/turk-porfiriasi>Türk Porfiriası < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/788/adjuvant>Adjuvant < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/775/genetigi-degistirilmis-gidalar>Genetiği değiştirilmiş gıdalar < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/750/domuz-gribi-ah1n1-2009>Domuz gribi: A/(H1N1) 2009 < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/745/araclarda-cocuk-koltuklari-sart>Araçlarda çocuk koltukları şart! < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/730/atesli-hastaliklar>Ateşli hastalıklar < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/705/yaz-ishalleri>Yaz ishalleri < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/698/gripler-salginlar-ve-pandemiler>Gripler, salgınlar ve pandemiler < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/673/bcg-asisi>BCG Aşısı < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/644/kaninda-mikrop-var>Kanında mikrop var! < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/632/sut-alerjisi-bagirsak-kanamasi-ve-yalanlar>Süt alerjisi, bağırsak kanaması ve yalanlar < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/617/viruslerin-cogalmasi>Virüslerin çoğalması < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/594/cocuklarda-konusma-bozukluklari>Çocuklarda konuşma bozuklukları < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/584/c-vitamini-efsaneleri>C vitamini efsaneleri < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/554/yaglar-yag-asitleri-ve-omega-3>Yağlar, Yağ asitleri ve Omega 3 < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/537/civa-ve-tib>Cıva ve Tıb < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/536/grip-asisi-zamani-geldi-kafalar-yine-karistirildi>Grip aşısı zamanı geldi, kafalar yine karıştırıldı! < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/529/lejyoner-hastaligi-ve-yanlis-bilgiler>Lejyoner hastalığı ve yanlış bilgiler < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/508/down-sendromu-mongolizm-dogrular-ve-aldatmacalar>Down Sendromu, Mongolizm, doğrular ve aldatmacalar < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/462/d-vitamini-ve-bilinmeyen-yonleri>D vitamini ve bilinmeyen yönleri < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/424/anne-sutu-ve-rakipleri>Anne sütü ve rakipleri < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/407/bebek-bakiminda-hurafeler>Bebek bakımında hurafeler < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/396/cocuklarin-hava-yolculugu>Çocukların hava yolculuğu < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/390/bir-beyaz-yalan-ugruna>Bir beyaz yalan uğruna… < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/376/demir-eksikligi-anemisi>Demir eksikliği anemisi < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/371/asi-kartlari-ve-kayitlari>Aşı kartları ve kayıtları < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/360/kenelerle-bulasan-hastaliklar>Kenelerle bulaşan hastalıklar < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/344/oksuruk-ve-nezlenin-tedavisi>Öksürük ve nezlenin tedavisi… < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/323/dokuntulu-hastaliklarin-tarihi-siniflandirilmasi>Döküntülü hastalıkların tarihi sınıflandırılması < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/320/rotavirus-asilari>Rotavirüs aşıları < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/309/bebeklerin-gaz-problemi>Bebeklerin gaz problemi < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/294/beta-diye-bir-virus>Beta diye bir virüs! < value=/yazarlar/21/kadir-tugcu/279/ates-ve-tedavisi>Ateş ve tedavisi
Yazı Boyutu:
//
  • Küçük
  • Orta
  • Büyük
  • En büyük
Çocuk yetiştirme anlayışı
P { margin: 0px; }

Çocuk yetiştirme anlayışının çağlara göre değiştiği bir gerçek. Her çağda değişik bir yaklaşım moda olmuştur. Amerika’da bir oyuncakçının camına asılmış olan şu, “Ana-babalara öğütler” yazısı, son 60 yıldaki değişmeyi alaylı bir dille sergiliyor...

1910- Çocukları döverek eğitin!
1920- Çocukları yoksun bırakarak eğitin!
1930- Çocukların yaramazlıklarını görmezden gelin!
1940- Çocukları inandırarak eğitin!
1950- Çocukları sevin!
1960- Çocukları severek dövün!
1970- Çocuklar mı? Hepsinin canı cehenneme!

Hiç kuşkusuz bu sonuncu öğüt, Amerikan toplumunun çocuk eğitimindeki şaşkınlığını ve düş kırıklığını yansıtıyor. Gerçekten çocuklara daha hoşgörülü davranmakla, daha çok ilgi ve anlayış göstermekle eğitimden beklenen sonucun alınmayışı, pek çok ana-babayı umutsuzluğa sürüklemiştir. İlerici eğitim yöntemlerine bel bağlamış, sorunsuz ve dengeli bir kuşak yetiştirmek umulmuştu. Oysa ortaya uyuşturucu ilaçlara tutkun, topluma başkaldıran, bunalımlı bir kuşak çıkmıştı. Bunun suçu da, ilerici yöntemleri savunan eğitimcilere, çocuk eğitiminde çok etkili olmuş Dr. Spock gibi ruh hekimlerine yüklenmek istenmişti. Oysa umulan sonucun alınmayışı, çağdaş eğitimin yanlışlarından değil, yanlış yorumlanmasından ileri geliyordu. Ayrıca çağdaş eğitimi gerçek anlamıyla uygulayan ailelerden nice sağlıklı ve dengeli kişilikler çıktığı da unutuluyordu. Bu eğitimciler hoşgörüyü, sevgiyi öne alırlarken hiçbir zaman disiplinin önemsiz olduğunu söylememişlerdi. Ama katı disiplinin, baskı yöntemlerinin çocuğun gelişmesini engellediğini, kişilik oluşumunu bozduğunu anlatmaya çalışmışlardı.

Bu yazıyı çok sevdiğim hocam, rahmetli Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu’nun, bir kitabından aldım. Bulabilirseniz, okunması yararlı olacaktır. 

Kitabın adı: Çocuk Ruh Sağlığı. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

1970’den sonra ne oldu?

Bunu da en iyi yine Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı arkadaşlar söyleyebilir. 

< id=Title value="KADİR TUĞCU - Çocuk yetiştirme anlayışı" =>
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2026 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.