Annelik sevinci hüzne dönüşmesin
Yeni annelerin en büyük sıkıntısaı: Doğum Sonrası Hüzün Sendromu...
Yeni doğum yapan kadınların yüzde 35 ile 40'ının karamsarlık, sıkıntı, yaşamdan zevk alamama gibi belirtilerle ortaya çıkan "Doğum Sonrası Hüzün"le karşılaştığı bildirildi.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, insanların yaşamlarında önemli bir yer tutan hormanların psikolojik rahatsızlıkların başlamasında, devam etmesinde ve kötüleşmesinde rolü olduğunu söyledi.
Kadınlarda en önemli hormonal değişikliğin, doğum ve doğum sonrasında meydana geldiğini belirten Sır, kadınların hamile kalmasıyla en üst seviyeye çıkan hormonlarda, doğumdan sonra ani düşüşler meydana gelebildiğini kaydetti.
Bu nedenle gebelik döneminde ciddi psikiyatrik sorunlar ortaya çıkmaya başladığını, bunların içerisinde en sık olarak "postpartum blues" (doğum sonrası hüzün) ile karşılaşıldığını belirten Sır, "Kadınlarda yüzde 35-40'lara varan oranlarda doğum sonrası hüznü görüyoruz. Oldukça sık olarak rastlıyoruz. Genellikle yaklaşık bir ay civarında yatışmasını bekleriz. Karamsarlık, sıkıntı, hayattan zevk alamama gibi belirtilerle bizim karşımıza çıkan tablo genellikle çabuk düzelir" dedi.
Lohusa döneminde ayrıca daha belirgin bir depresyon tablosu olan "Postpartum Depresyon"un da görülebildiğini anlatan Sır, bu tablonun biraz daha ciddi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu dile getirdi.
Sır, şöyle konuştu:
"Doğum sonrası hüzünde pek tedaviye ihtiyaç olmazken, Postpartum depresyonu tedavi ediyoruz. Sıkıntı, karamsarlık, ümitsizlik, hayattan zevk alamama, ölüm, intihar düşünceleri, konsantrasyon bozukluğu, sabahları yorgun kalkma gibi depresyona ait hemen hemen bütün bulguları görmek mümkün. Bunların dışında ayrıca Postpartum Psikoz dediğimiz bir tablo daha vardır. Bu da doğum sonrası psikozdur. Bunun görülme sıklığı ise yüzde 1.5 civarındadır. Genellikle hasta hayaller görebilir, sesler işitebilir, takip edildiğini düşünebilir, öldürüldüğünü, öldürülebileceğini, çocuğuna zarar gelebileceğini, kendisinin çocuğuna zarar verebileceğini düşünebilir. Ve bu dönem içinde kendi de çocuğuna zarar da verebilir. Bu nedenle halk arasında (lohusa kadın çocukla yalnız bırakılmaz) denir. Doğum sonrası görülen en ağır tabloda da budur. Bu belirtiler söz konusu ise mutlaka tedavi edilmesi gerekir."