Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI VE MUTLU CİLT DEYİNCE
Dr.  ERÇİN ÖZÜNTÜRK
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı - Dermatolog
Yazı Boyutu:
Kadınlarda yaşlanma belirtileri

Yaş aralıklarına göre hangi yaş dönemlerinde ciltte ne tür değişimler başlar? Yaşlanma belirtilerini azaltmak için her yaş grubunda hangi önlemler alınmalıdır?

20’Lİ YAŞLARDA CİLT
Cilt henüz genç olsa da yavaş yavaş dış faktörlerden etkilenmeye başlar. Bu nedenle cilt bakımını düzenli bir hale getirmek çok önemlidir. Öncelikle cilt sabah akşam mutlaka temizlenmelidir. Bu temizleme işlemleri sırasında, alkolsüz ürünler kullanmaya dikkat edilmelidir. Temizleme işleminden sonra, cilde ihtiyacı olan nemi sağlayacak, cilt tipine uygun bir nemledirici kullanılmalıdır.

Cildinizi ölü hücre tabakasından arındırmak ve siyah nokta oluşumu engellemek adına, yağlı ciltler için haftada bir kez, kuru ciltler için ise, iki kez arındırıcı bakım uygulamak gerekir.

Özellikle 25 yaşından sonra göz çevresinde belirginleşmeye başlayan ince çizgilerin daha fazla derinleşmemesi için bir göz çevresi kremi kullanmak yerinde olur. Sadece yüz değil, vücut bakımına da özen göstermek gerekir. Banyo veya duşta dirsek, diz ve topuklara bir sünger yardımıyla bakım yapılmalıdır. Haftada bir kez, vücut peelingi de cildinizi tüm ölü hücrelerden arındıracaktır. Ayrıca banyodan sonra, tüm vücudu nemlendirmek de tamamlayıcı bir diğer unsurdur. Daha genç yaşlarda yapılan düzenli cilt bakımları, ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı ve güzel görünümlü bir cilde sahip olmanızı sağlayacaktır.

30 YAŞINDA CİLT
Daha hızla nem kaybeder, cildin elastikiyeti ve canlılığı kaybolmaya başlar. Yüzde oluşan çizgiler derinleşir  ve cildin parlaklığı azalır. Yapılması gereken şey, düzenli bakımlarla, yeni hücre oluşumu ve kolajen sentezini harekete geçirerek, cildi serbest radikallere karşı güçlü hale getirmektir. Yüzde ve göz çevresinde olaşan çizgiler için, özel kremler kullanmaya başlamak gerekir. Son dönem antiaging ürünlerinden Activar da, yeni nesil bir anti-aging ürün serisidir. En önemli özelliği AC-11 içermesidir. AC-11, vücudumuzun doğal DNA onarım kapasitesini destekleyen tek doğal madde olarak tanımlamak mümkündür. Ayrıca oral kullanımında sağladığı anti-tümör, anti-inflamatuvar ve anti-oksidan etkileri ile kabul gördükten sonra, DNA onarıcı özelliği de yaşlanma karşıtı olarak önemsenmeye başlayınca kozmetik kullanımda da kabul görmeye başlamıştır.  Activar, bu önemli maddeyi içeriğinde barındırdığından, hem “Yeni Nesil”, hem de cilt altına inmek üzere dizayn edilmiş komponentleri ile “Temel Cilt Bakımı” ürünü olarak geliştirilmiş bir anti-aging kremidir.

Mevsim değişimlerinde, mevsime uygun bakımlar yaptırmak, cildi toparlamak için bazı kürler uygulamak da yerinde olur. Kimyasal ve bitkisel peelingler, PRP Kök Hücre Tedavisi cildi yenilemeye yardımcı olur. Bu yaşlarda Botox da önemli bir kırışıklık önleyici ve gidericidir. Ayrıca fraksiyonel lazer de cildi tamamen yenileyen bir tedavidir ve bu yaşlarda güvenle başvurulabilir. Fakat tüm bunlar orta yaşlara ulaşmış kişilerin cilt bakımları için yeterli değildir. Stresten uzak bir yaşam tarzı, dengeli beslenme, alkol ve sigaradan uzak durmak, güneşle temas süresini olabildiğince en aza indirgemek iyi bir cilt için gereklidir.  

Orta yaşlarda en fazla şikayet edilen sorun, selülittir. Çünkü dolaşım sistemi tembelleşir ve hücre değişimi yavaşlar. Selülit sorununu en aza indirmek için, spor yaparak veya masaj yaptırarak dolaşımı hareketlendirmek gerekir. Bunun yanında yardımcı sıkılaştırıcı kremler de tercih edilebilir. Göğüslerde sarkmayı engellemek için ise, pektoral kasları güçlendirecek egzersizler yapmak faydalıdır. Boyun ve dekolte bakımına da yüz bakımı kadar önem verilmelidir.  Selülit için, Ultrason terapi ve vakum tedavileri, karboksiterapi, mezoterapi, sıkılaşmış ve bir yerde birikmiş yağlar için ise Zeltiq Soğuk Lipoliz tedavisi en uygun tedavilerdir.

40 YAŞINI AŞAN CİLT
Çok kolay nem kaybına uğradığından, bu dönemlerde cilt bakımı daha fazla önem taşımaktadır. Çizgiler kırışıklığa dönüşmeye başlar, bunun için yenileyici bakım ürünleri kullanmak gereklidir.  Bu dönemde ciltte oluşan tüm değişiklikler takip edilerek, bu şekilde ürün tercihi yapılmalıdır. Ürünlerde, suyun ciltte tutulmasına yardım eden hyalüronik asit ve gliserol aktiflerinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Bakım sırasında mutlaka soğuk su kullanılmalıdır. Seçilen nemlendiricinin de, sıkılaştırıcı ajanlar içeriyor olması dikkat edilmesi gereken bir başka noktadır.

Boyun en erken sarkan bölgelerden biri olduğu için, aynı özen boyuna da gösterilmelidir. Bakımınızı yaparken, boyun bölgenize, yüzünüzde olanın tam tersine, yukarıdan aşağıya doğru hareketlerle bakım yapmak büyük önem taşır.

Bu yaşlarda cildin en önemli sorunları, kuruluk, yağlanma ve sarkmadır. Kuruluğu gidermek için banyodan sonra, yağ içeren bir kremle cildi nemlendirmek gerekir. Bir diğer sorun olan yağlanma ise, özellikle menapoz döneminde hızlanır, bu sorunu gidermek için doğru beslenmeye ve spor yapmaya dikkat edilmelidir. Sarkmalar için ise, göğüs ve bacaklara soğuk duş tutmak yararlı olur. Ayrıca inceltici ve sıkılaştırıcı ürünler de yardımcı olarak kullanılabilir.   Botox, dolgu maddeleri ile kırışıklık tedavisi, mezoterapi, mezolift, fraksiyonel lazer tedavileri, kimyasal ve bitkisel peelingler, özellikle kombine kullanıldığında çok iyi sonuçlar verirler.

50 YAŞ VE ÜZERİNDE
Kozmetik ürünlerin kullanımı çok etkili değildir.  Ancak yine rutin bakıma yani temizlik, nemlendirme, arındırma gibi işlemlere devam edilirken, bu ürünlerin daha yoğun kıvamlı, aktif içerikler açısından daha konsantre ve hücre yenilemesini hedefleyen türden olmasına dikkat edilmelidir. Bu ürünlerin yeterli olmadığı yerde, yine botox, dolgu maddeleri ile kırışıklık tedavisi, mezoterapi, mezolift, fraksiyonel lazer tedavileri, kimyasal ve bitkisel peelingler gibi kırışıklık giderici yöntemlere başvurulabilir. Ancak bu uygulamalar önemli uygulamalar olduğundan, iyi araştırma yapılıp, uzman kişilerce yapılmasına dikkat edilmelidir.  Vücut bakımında ise, kol içleri, bacak içleri, göğüsler, karın, kalça ve dizlere her zamankinden daha fazla özen gösterilmelidir. Masaja ve sıkılaştırıcı ürünler kullanılmaya da devam edilmelidir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.