Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI VE MUTLU CİLT DEYİNCE
Dr.  ERÇİN ÖZÜNTÜRK
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı - Dermatolog
Yazı Boyutu:
Akne sorununuz mu var?

Akne, yoğun veya hafif herkesin yaşamı boyunca, mutlaka tanıştıkları, halk arasında “sivilce” olarak bilinen bir cilt hastalığıdır.

Hormonal değişiklikler, stres vb. gibi nedenlerle artan yağ salgılanması sonucunda kıl folikülü ve buna bağlı yağ bezi kanallarında olması gerekenden fazla yağ birikir. Bu yağ, bazı mikroorganizmalar veya mikroplar için bir besin kaynağıdır. Dolayısı ile o kanallara hücum ederek yağın parçalanmasına ve farklı bir kompozisyon oluşturarak, kese içinde birikip patlamasına yol açar. İşte bu noktadan sonra deri içerisine yayılan yağ, şişmiş kızarık bir tablo ile akneyi oluşturmuş olur.

Akne oluşumunun sebepleri arasında, yağ bezi salgısı artışının yanında, androjen hormonlarının yüksek olması, kıl folikül ağzının tıkanması, genetik yapı, hijyensiz ortam, yanlış gıdalar, yanlış kozmetikler, nemli ortam gibi çeşitli nedenler sayılabilir. Bir diğer tetikleyici etken de, beslenme şeklidir. Akneye eğilimli yani yağlı cilde sahip kişiler, patlamış mısır, fastfood, kızartma, kuruyemiş, çikolata vb. gibi yoğun yağ içeren yiyeceklerden kaçınmalıdırlar.

AKNENİN EN SIK GÖRÜLDÜĞÜ YAŞLAR
Ancak akneye eğilim göstermeyen ciltlerde, bu tür gıdaların tüketilmesinde bir sorun yoktur, yani bu yiyecekler hiç yoktan sivilce yaratmazlar. Aknenin en sık görüldüğü yerler, yüz, burun kenarı, alın, çene, yanaklar, göğüs, sırt ve omuz gibi bölgelerdir. En sık görülen yaş grubu ise 16-19’dur. Genelde 12-14 yaşlarında başlar. Ergenlik dönemine ulaşan genç kızlar ve erkekler, yaşadıkları psikolojik ve fizyolojik değişimlerin de etkisiyle daha sorunlu bir döneme adım atarlar. Ayrıca bu yaşlarda vücut, henüz gelişimini tamamlamamış olur. Tüm bu faktörler, ergenlik döneminde sivilcenin artmasına sebeptir. Bunun yanında 30’larını yaşayan kişilerde de yoğun olarak sivilce gözlemlenebilir.

HORMON TETKİKLERİNİZİ YAPTIRIN!
Yetişkinlerde oluşan akne iş hayatına atılmış, sosyal çevresi genişlemiş kişilerde önemli psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Erişkin yaşta akne problemi yaşayan bayanlar mutlaka hormon tetkiklerini yaptırmak zorundadır, çünkü bu tür aknelerin hormonlara bağlı olması yüksek olasılıktadır. Örneğin, polikistik over sendromlu bayanlarda akne sıklıkla görülmektedir.

AKNE İZLERİ GEÇER Mİ?
Sonuç olarak akne ve ergenlik döneminde geçirilmiş aknenin izleri, orta yaşlarını yaşayan kişiler için çok büyük sorun teşkil eder. Ancak günümüzde bu problemler için uygulanabilecek çeşitli dermato-kozmetolojik uygulamalar ve medikal cilt bakımları ile yeni akneleri engellemek ve akne izlerini hafifletmek mümkün hale gelmiştir. Kimyasal peeling, bitkisel peeling, mikro dermabrazyon gibi uygulamalar, hafif izler için uygun uygulamalardır.
Kimyasal peeling, derinin kimyasal maddeler ile hafifçe soyulması işlemidir. Bitkisel peeling, saf bitki karışımından oluşmaktadır. Kimyasal katkı maddesi içermez uygulanan alanda kan dolaşımını hızlandırır ve mikrogranüller sayesinde üst deride soyucu bir etkide bulunur.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.