Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI VE MUTLU CİLT DEYİNCE
Dr.  ERÇİN ÖZÜNTÜRK
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı - Dermatolog
Yazı Boyutu:
Hamilelik döneminde cilt bakımı

Hamilelik, insan hayatında her yönüyle dikkat ve bakım isteyen bir süreçtir. Fakat en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında, cilt problemleri gelir. Hamilelik döneminde cilt çok hassaslaşır, bu nedenle tahriş edecek her türlü etkenden kaçınmak gerekir.

ÖNCE MERHABA
Sevgili Hülya’yı kıramayıp ben de bundan böyle, www.anneoluncaanladim.com’da bir şeyler yazmaya başlıyorum. Başlamamın nedeni bu güzel sitede çok yararlı bilgilerin paylaşılması ve frekansın tutması… Sonuçta, bu çorbada benim de tuzum bulunabilir mi arzu ve isteği...
Sizlerle güzel şeyler paylaşacağıma inanarak, hepinize ama hepinize  içten selamlarımı iletiyorum.

Saygıyla, sevgiyle…

HAMİLELİKTE LEKELER
Hamilelikte çoğunlukla yüzde görülen lekeler, 4. veya 5. aya doğru, düzensiz ve renkli lekeler şeklinde ortaya çıkar. Genelde alın, yanaklar ve dudak üzerinde yoğunlaşır. Bu problemler doğumdan sonra kendiliğinden kaybolsa da, hamilelik sırasında daha az oluşması için cilt temiz tutulmalıdır. Günlük hayatta hava kirliliği, stres, makyaj artıkları gibi etkenlerden dolayı meydana gelen kirlilikten kurtulmak için günlük cilt temizliği ihmal edilmemelidir. Ayrıca mutlaka güneşten korunmak gerekir. Çünkü güneş, içinde barındırdığı UVA ve UVB ışınlarından dolayı, lekelerin artmasında çok önemli bir faktördür. Güneş filtresi olan gündüz kremleri veya yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmak yararlı olacaktır.

Hamilelik sırasında vücut her geçen gün genişler ve gerginliğini kaybeder. Bu nedenle cilt kurur, esnekliğini kaybeder ve daha hassas hale gelir. Özellikle göğüsler, karın bölgesi ve baldırlar en fazla etkilenen bölgelerdir.

DEFORME OLMAMAK İÇİN…
Doğum sonrası vücudun deforme olmaması için hamilelik boyunca, cilt bakımına normalden daha fazla önem verilmelidir. Örneğin, uzun süren ve çok sıcak banyoyu tercih etmek yerine, ılık bir duş ile bebeği de rahatlamak daha yararlıdır. Duş sırasında vücuda, keseleme görevini yerine getirebilecek bir krem yardımıyla yumuşak hareketler ile masaj yaparak, ölü hücrelerin atılması sağlanmalıdır. Bu masaj aynı zamanda kan dolaşımını da hızlandırır. Daha sonra kol ve bacaklara cilt tipinize uygun bir nemlendirici ya da vücut sütü uygulayarak günlük cilt bakımı tamamlamanız yararlı olacaktır.

HAMİLELİKTE ÇATLAKLARLA BAŞA ÇIKMA
Hamilelik döneminde en fazla karşılaşılan problemden biri olan çatlaklar, alt derinin esnekliğini ve hormonal dengesini kaybetmesiyle ortaya çıkar. Daha çok, 25 yaş altındaki kişilerde rastlanan çatlaklar, hamilelik sonrası dönemde de ani kilo alıp verme durumlarında daha kötü duruma gelebilir.

Önce kırmızı, daha sonra sedefimsi bir cilt altı yarası oluşumu ile belirginleşen çatlaklar için ne kadar erken önlem alınırsa, o derece iyi sonuçlar alınır.  Her şeyden önce yapılması gereken, en hassas olan bölgelere, hamileliğin ilk aylarından itibaren uygun olan çatlak kremleri kullanmaya başlamaktır.

Hormonal dengenin değişmesinden dolayı, hızlı bir şekilde büyüyen göğüslere, özel göğüs toniği ile hafifçe masaj yapmak çok etkilidir. Tonik geniş bir alana yayılarak,  boyun ve omuzlara kadar uygulanmalıdır. Bu göğüslerin etrafını kuvvetlendirmek açısından çok gereklidir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.