Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BÜYÜYORUM, KONUŞUYORUM
MS, CCC-SLP  GAYEM KÖPRÜCÜ
Dil ve Konuşma Patoloğu
Yazı Boyutu:
Koklear İmplantasyon (Biyonik Kulak) Nedir?

Koklear implantlar elektronik işitme cihazlarıdır. Bu cihazlar seslerin algılanıp işlenmesi sonucunda ağır ya da total işitme kaybı olan kişilerin mesajı algılamalarını sağlarlar.

Koklear implantlar iki ana bölümden oluşurlar: dış ve iç bölümler. Dış bölüm daha büyüktür ve genellikle kafada kulağın üst ve arkasına denk gelecek bir noktada bir mıknatıs aracılığı ile durmaktadır. İç bölüm ise kafanın iç kısmına, cilt altına bir ameliyat ile yerleştirilir. Koklear implantasyon daha çok tek bir kulağa (sağ ya da sol) uygulanır.

Cerrahi sonrası iyileşme dönemini takiben koklear implantın çalışması başlatılır ve “mapping-haritalama” adı verilen bir işlem uygulanarak seslerin ve özellikle konuşma seslerinin algılanabilmesi için ayarlama yapılır.

KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
Ağır ya da total işitme kaybı olan bazı yetişkinler ya da çocuklar koklear implantasyon uygulaması için uygun aday olabilirler. Kişinin koklear implantasyon uygulamasına aday olabilmesinde işitme cihazından fayda görüp görmediği önemli bir kriterdir. Bunun yanı sıra kişinin genel sağlık durumu, cihazın sürekli bakımını sağlayabilirliği, eğitim ve rehabilitasyonu için kaynakların varlığı ve ulaşılabilir olması da önemlidir. Koklaer implantasyonun getirebileceği riskler ve sağlayabileceği faydalar bir uzmanlar ekibince değerlendirilir.

Amerikan konuşma - lisan patolojisi ve işitme birliğinin (American Speech Language and Hearing Association) 2010 yılında yaptığı açıklamaya göre koklear implantasyon için uygun adaylarda şu kiriterler aranır:
•    Her iki kulakta da ağır-total işitme kaybı olması
•    İşitme cihazı kullanımından çok az fayda görebilmek ya da hiç fayda görmemek
•    Ameliyat riskini arttırabilecek başka bir tıbbi durumun olmaması
•    Ailenin ve adayın ilgili, istekli ve onay verir vaziyette olması
•    Ailenin ve kişinin koklear implantasyonun başarılı şekilde kullanılabilmesi için gerekli olanları  ve üzerlerine düşen görevleri tam olarak anlaması
•    Ailenin ve kişinin koklear implantasyonun muhtemel yararlarını ve sebep olacağı değişiklikleri gerçekçi boyutlarıyla anlaması
•    Ailenin ve kişinin yoğun rehabilitasyon sürecinde aktif olarak yer alması, katkı sağlaması, buna eğitim kurumunun da destek vermesi

AMELİYAT SONRASINDA KONUŞMA VE LİSAN GELİŞİMİ:

Koklear implant aracılığıyla işitilen sinyallerin konuşma olarak algılanıp anlamlandırılabilmesi, anlaşılması ve bu seslere mana yüklemeyi öğrenmek ayrı bir iştir. Seslerin ayırd edilmesi, bu seslerin kullanılması ile konuşmanın üretilmesi ve üretilen sesin yüksekliğinin ayarlanması gibi yeteneklerin kazanılması konuşma ve lisan patoloğunun yapacağı terapi seansları ile mümkündür. Öğrenmenin artması, bu yeteneklerin kazanılması ve ses sinyallerinin anlamlandırılmasının artması ile birlikte cihaz ayarlarının değişmesi, yenilenmesi bu sebeple bir odyoloğun kişiyi sürekli takibi de gerekecektir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.