Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Süt, peynir, yoğurtla zayıflayın!

Süt, peynir, yoğurt… Ülkemizde kimin dolabını açsanız bu yiyeceklerden en az bir tanesi vardır, temel yiyecektir. Son yıllarda bir karalama kampanyası da dolaşıyor tüm dünyada. “Süt iyidir, ama sadece inekler içindir” diyenler de var. ‘Süt şişmanlatıyor, yemeyin” diyen de! Peki, bu söylemler ne kadar bilimsel?!.

Japonya’nın Yokohama  kentinde  Uluslararası Süt ve Süt Ürünleri Kongresi’ndeydim. Bu konuda kitapları da olan Süt Ürünleri Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Gregg Miller ile görüştüm. İşte, süt ile ilgili son bilgiler…

-Süt ürünleri konsunda en son bilimsel araştırma sonucu nedir?
Süt ve peynir-yoğurt gibi süt ürünleri  kalp-damar hastalığı ve Tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı. Yetişkinlerde tansiyonu düşürmeye de yarıyor.

YOĞURT’UN KİLO VERDİRİCİ ETKİSİ VAR!
-Süt  ürünleri şişmanlatıyor diye genel bir inanış var. Hatta bazıları “Süt sadece inekler içindir” diyor. Bu doğru mu?
Fazla kilo ve şişmanlığın ana nedeni kronik enerji dengesizliği. Yani vücuda aldığınız kalori yaktığınızdan fazla. Bu da yağ depolanmasıyla sonuçlanıyor. Araştırmalar günde önerildiği gibi üç porsiyon süt peynir, yoğurt yemenin sağlıklı bir kiloda kalmaya yardımcı olduğunu   gösteriyor.

Örneğin; ABD‘de 120 binden fazla kadın ve erkek üzerinde yeni bir çalışma yapıldı. Çeşitli yiyeceklerin kilo  üzerine etkisine bakıldı. 4 yıl sürdü bu araştırma… Süt ve peynirin kilo dalgalanmaları üzerinde etkli olmadığı görülürken, yoğurdun kilo vermeye yardımcı olduğu gösterildi.

-Süt ürünleri kilo mu verdiriyor ?
2012’de yeni  araştırma sonuçları na göre öyle! Süt ürünleri tüketiminin kilo, bel ölçüsü, kas dokusu üzerine etkilerine bakıldı. Kalorinin ksıtlandığı programlarda  süt ürünleri düzenli tüketildiğinde, tüketilmeyen programlara göre  kilo kaybının hızlandığı, kas dokusu kaybının önlendiği, belin inceldiği ortaya çıktı.

KİLO KAYBEDERKEN KAS KAYBETMEYİN!
-Sadece kaloriyi kısarak gittiğinizde, iyi beslenmediğinizde kas kaybı da çok oluyor vücutta, değil mi?
Tabii! Sağlıklı bir zayıflama olmuyor. Sadece kaloriyi kısarak zayıfladığınızda  hem yağ hem kas dokundan kaybediyorsunuz. Oysa kas dokusu glukoz ve yağ metobolizmasını kontrol ediyor. Bu yüzden kilo kaybederken kas kaybederseniz, metabolik sağlığınız kötü etkileniyor. Sonrasında kaybettiğiniz kiloları çok rahat geri alıyorsunuz.

Günde üç porsiyon yağsız yogurt eklenmiş bir kilo verme programına girenlerin  vücut yağlarını yüzde 64 daha rahat yaktıkları belirlendi. Üstelik, kas dokularını da yüzde 31 daha fazla korudular. Fazla kilolu ve şişman kadınlarda egzersizin de eklendiği yüksek proteinli bir zayıflama biçiminin -bu protein özellikle süt ürünlerinden geliyordu- karın içi yağ dokusunu daha çok erittiği ve kas dokusunu arttırdığı görüldü.  

-Ne kadar süt ürünü yemeliyiz peki?
Günde 3 porsiyon ! Bu beslenme piramitlerinde de yer alıyor zaten. Kalsiyum , D vitamini, potasyum minerali gibi besinleri almak için yemek gerekiyor.

-En iyi süt ürünü hangisi? Süt mü, yoğurt mu, peynir mi?
Günde üç porsiyonu size yedirecek olan! (Gülüyor.) Süt , peynir  yoğurt , hepsinin sağlıklı bir beslenmede yeri var. Kişinin damak tadına hangisi uyuyorsa…

-Şu çocukların çok sevdiği, şekerli , aromalı sütlere ne diyorsunuz?
Merak etmeyin. Şu anda onlar üzerinde çalışıyoruz.  Üreticilerin bu ürünlerdeki şeker miktarını azaltmalarına uğraşıyoruz.

-Ya peynirler? Sizde de bizim ülkemizdeki gibi aşırı tuzlu!
Bu konuda da çalışmamız var. Peynir üreticileriyle bir araya geldik. Tüketici markete gittiğinde arzu ediyorsa daha az tuzlu seçenekleri bulabilmeli, buna uğraşıyoruz.

-Darısı başımıza! 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.