Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KENDİMDEN BİLİYORUM
Uzm. Psk.   DERYA GÜLTERLER
Klinik Psikolog
Yazı Boyutu:
Çocuklara boşanmayı anlatmak

Çocuklar için anne babalarının boşanacak olması üzüntü vericidir. Ancak bundan daha üzüntü verici olan, birbirilerine saygı ve sevgisi kalmamış, sürekli mutsuz, tartışma içerisinde ya da küs bir anne baba ile yaşamaktır.

Böyle bir ailede, çocuklar işlerin yolunda gitmediğinin farkında oldukları için ne zaman ayrılık kararının geleceğini düşünür, her günü endişe içerisinde geçirebilirler. Dolayısıyla huzursuz ve mutsuz bir ailede, “çocuklar için biraradayız” düşüncesi hem kendinizi hem de çocuklarınızı anlatmaktır.  

Boşanma kararını almış ebeveynlerin bu kararı çocuklarına hiç açıklamadan yolları ayırmaları ne kadar hatalıysa, karar kesinleşmeden boşanmanın ev içerisinde sürekli dillendirilmesi de hatadır. Ailedeki bütün bireyleri etkileyecek bu karar, hep birlikte ve kesinleştikten sonra konuşulmalıdır.

BOŞANMA ÇOCUKLARA NASIL ANLATILIR?
Çocuk hangi yaşta olursa olsun bunları ona mutlaka anlatabilmelisiniz:

•    Ayrılma kararınızda çocuklarınızın hiçbir payı ve sorumluluğu olmadığını, bu kararı anne babasının verdiğini,
•    Sizlerin onun anne ve babası olmaya ömür boyu devam edeceğinizi ve onu çok sevdiğinizi,
•    Çocuğunuzun kiminle yaşamaya devam edeceğini ve ne sıklıkta diğer ebeveynle de görüşeceğini.

Çocuklara boşanmanın sebepleri söylenirken, çok uzun uzun açıklamalar yapmak kafalarının karışmasına sebep olabilir. Özellikle ergenlik öncesi dönemdeki çocuklara, anne ve babasının anlaşmazlıklar yaşayarak sık sık tartışabildiklerini bu sebeple ayrı evlerde yaşamaya karar verdiklerini anlatmanız yeterli olacaktır. Aldatmalar, alkol ya da madde problemleri, söylenen yalanların çocuklarla paylaşılması boşanma konuşması esnasında uygun değildir. Onlara zarar verebilecek konuları dillendirmemek yalan söylemeye dönüşmemelidir. Doğruları, en kısa haliyle ve kabaca anlatmak yararlı olacaktır.

KONUŞMAYI KİM YAPMALI?
Her ikiniz de kendinizi hazır hissettiğinizde, eşinizle bu konuşmayı birlikte yapmalısınız. Konuşma anında da sessiz kalmamanız, her ikinizin de konuşmaya dahil olması önemlidir. Acele etmeyin. Öfkelendiğinizi ya da ağlamak üzere olduğunuzu hissediyorsanız, yavaş yavaş ve kontrollü konuşmaya özen gösterin. Sizin konuşmayı yaparkenki duygusal durumunuz, çocuğunuzun bu boşanmaya vereceği tepkiyi etkileyecektir. Çok üzgün ve ağlayarak konuşuyorsanız, çocuğunuz da aynı şekilde yanıt verecektir. Sizin tutarlı ve emin tavrınız çocuğunuzun bu kararı daha hızlı kabullenebilmesine yardım eder.

ANNEYİ-BABAYI KÖTÜLEMEYİN!
Hem sizin hem de yakınlarınızın, çocuğunuzun anne-babasını kötülememeye dikkat etmesi çok önemlidir. Anne ya da babasının kötü biri olduğunu bir çocuğa söylemek, dolaylı bir yolla ona “SEN KÖTÜSÜN” demektir. Çocuk anne ve babasının bir parçası olduğunu bilir ve bir parçasının sevilmez, değersiz, kötü olduğunu hissetmek bir çocuğun ruhunda onarılması güç yaralar açar.

Çocuğu boşanma sürecinde bir taraf tutmaya zorlayan, diğer ebeveyne karşı olumsuz bir şekilde dolduran anne/babalar uzun vadede çocuklarına zarar verdikleri gibi, çocukları ile kendi yakınlıklarını da bozarlar. Çocuk anne/babasının kötü olduğunu söyleyen kişilerden zamanla uzaklaşır.

SONUÇ:
Çocuğunuzun sadece anne ya da babasından değil, sevdiği diğer aile bireylerinden de kopmayacağını, onlarla görüşmeye devam edeceğini belirtmeyi unutmayın.

Onun nasıl hissettiğini, neler düşündüğünü sorun. Size sormak istediği şeyler varsa, yanıtlayabileceğinizi belirtin. Sizinle bu konuyu istediği zaman yeniden konuşabileceği konusunda onu rahatlatmayı unutmayın.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.