Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUĞUN DÜNYASI
DUYGU ÇALIŞIR
Pedagog/Psikolojik Danışman
Yazı Boyutu:
6-11 yaş döneminde cinsel gelişim

Yaklaşık olarak erkeklerde 6-13, kızlarda 6-11 yaşlarını kapsayan bu evrede çocuk dış dünya ile ilişkiye geçme gereksinimi içindedir. Erkekler kızlara oranla daha uzun süre ergenlik dönemi yaşarlar. Gizil evredeki çocuklar fallik dönemin aksine hemcinsleri olan ebeveyne yönelirler.

Dolayısıyla, cinsel dönemin oluşmasında ve toplumsal rollerin öğrenilmesinde aynı cinsten ebeveyn ile kurulan özdeşim, ayırt edici önem taşır. Ayrıca bu evrede öğretmenler, diğer yetişkinler ve akrabalarla kurulan iletişimle de kişiliğin toplumsal dokusu oluşur. Bu evreyi olumlu yaşantı deneyimleri ile geçiren çocuklar, ergenlik döneminin sorunları ile daha kolay baş ederler. Öte yandan cinsel kimlikleri ve bedensel yapıları ile barışık olmaları nedeniyle cinsiyet rollerini de başarı ile gerçekleştirirler. Bu evrede ilgi ve merakları uygun şekilde doyurulmayan çocuklar tedirgin, içe dönük ve güvensiz bir kişilik yapısı geliştirebilirler.

Çocukta cinsel ilgi okul öncesi çağda en yoğundur, okula başlamayla birlikte ilgi ve merakta bir azalma gözlenir. Bu dönemde çocuk, önceki yılların cinsel dürtü ve fantezilerini unutur; düşüncelerini okuldaki etkinliklere çevirir ve aynı cinsten çocuklarla oynar. Çocuksu hayal kurmalar, fantastik oyunlar bırakılır, çocuk daha gerçekçi, gözlemci, meraklı bir öğrenici olur. Ancak cinsel ilgi ve duygular azalmakla beraber hala vardır. Evcilik oynamak, anne ve babanın bütün rollerini canlandırmak, zaman zaman “pis şakalar” duymak ve yapmaktan hoşlanmak, çıplak resimlerle ilgilenmek, aynı yaştaki çocuklarla cinsiyet ya da  cinsellikle ilgili oyunlar oynamak, kadınlar ve erkekler arasındaki farkları merak etmek ve bu konuda sorular sormak, çıplak çocuk ya da yetişkine bakma fırsatını değerlendirmek, karşı cinsi taklit etmek gibi davranışlar sergilerler. Okul çağı çocukları memelere dokunmazlar veya cinsel organlarını göstermezler, fakat buna karşın resim çizimlerinde insan figürleri üzerine meme veya cinsel organ çizme gibi, kendi cinsel organlarına dokunma ve cinsel organlarını arkadaşlarıyla kıyas etme, cinsel fıkralar anlatma ve hayvanların yavrulamalarını seyretme gibi cinsel aktiviteler gösteririler. “Cinsellik  kirli veya kötüdür” kavramının yerini “cinsellik hoştur” alır. Bu dönemde karşı cinsteki ebeveyne olan ilgi, sevgi dolu sevecen bir bağlılığa dönüşür.


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.