Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
İnsülin pompası

Diyabet tedavisinde kan şekerinin normale yakın düzeylerde tutulmasında insülin pompası en önemli yeniliklerdendir. İnsülin pompası, diyabetes mellitüste iğne tedavisi yerine kullanılan bir tedavi yöntemidir. İnsülin pompaları, pompanın nasıl kullanılacağı ile ilgili büyük bir sorumluluk üstlenilmesi ve iğne tedavisine göre çok daha sık kan şekeri ölçülmesinin taahhüt edilmesi şartıyla, pediatrik kullanım için son derece ideal bir yöntemdir.

İnsülin pompası kullanan bireyler, pompayı kullanmayı bilen ve iğne tedavisine göre diyabetli hasta bakımının gereklerini hastaya aktarabilecek bir hekimin kontrolü altında olmalıdır.

İnsülin pompası, vücuda belli sürelerle iğnelerle insülin verilmesi yerine kateterle sürekli olarak gönderilmesidir.
 
Son yıllarda boyutu ve ağırlığı iyice küçülen insülin pompası, özellikle tip 1 diyabetli hastaların hayatına konfor getirmiştir. İnsülin pompası, ilacın akışını kontrol eden ana makinası yanında, yedek ilacı saklayan depo bölümü ve cilt altına ilacı gönderen kateter setinden oluşur.

İnsülin pompası, göbek, kalça, üst kol ya da bacak bölgesine yerleşen bir katatere bağlı bir tüp aracılığı ile vücuda insülin salgılayan elektronik bir cihazdır. Katater her 3 günde bir değiştirilir.

İnsülin pompası ile yaşam biçimi esnekliği sağlanır, 24 saat süresince hızlı etkili-bazal dozda insülin sağlanır. Gündüz ve gece saatleri için ayrı doz hesaplamaları yapılabilir, öğünlerde bolus doz insülin bir düğmeye basılarak verilebilir, düzenli yemek yeme ihtiyacı azalır, dozlar hassas ayarlanabilir, ciddi hipoglisemi riski daha azdır, egzersiz ve tatil zamanlarında doz ayarlamaları daha kolaydır.

İnsülin pompası, sağlıklı bireylerdeki pankreas insülin salınımını taklit eden bir sistemdir, sürekli ihtiyaç duyulan bazal insülin kateter ile salınır, daha önce kullanılan günlük insülin miktarında pompa ya geçiş ile beraber yüzde 15-25 ‘lik azalma gerçekleşir.

Dünya genelinde yaklaşık 450 bin insan insülin pompası kullanmaktadır. Pompa kullanıcıları kalem ya da enjeksiyon tedavisi kullanıcılarına göre daha iyi kontrol sağlayabilmekte ve HbA1c değerlerinde gelişme görülmektedir. İnsülin pompası, yeme alışkanlıkları, egzersiz, stres, hastalık durumlarına göre insülin kontrolünde kolaylık sağladığı için, kişilerin yaşam seçimlerinde esneklik ve özgürlük tanımaktadır. Kalem tedavisinde insüline göre gıda alınırken, pompa tedavisinde yenilene göre insülin yapılmaktadır. Pompa sürekli bazal insülin yönetimi ile sağlıklı bir pankreası taklit etmektedir.

Pompa bir doktor tarafından reçetelendirilmelidir. Böylelikle insülin pompası ve malzemeleri sigorta şirketleri veya devlet tarafından karşılanabilmektedir.

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.