Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Ergenlik nedir?


ERGENLİK DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?


Ergenlik dönemi en basit tanımıyla, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik süreci içinde kazanılan özellikler, bireyin nasıl bir erişkin olacağını belirler. Bu dönemde hem fiziksel ve cinsel, hem de psikolojik değişim ve gelişme gözlenir.


Ergen yaş grubu için bazı yaş sınırlamaları getirilmeye çalışılmışsa da, bu dönemi kesin bir yaşla ayırmak oldukça zordur. Bu dönemin kendine has özellikleri vardır. Bu dönemde bazı hastalıklar hayatın diğer dönemlerine göre daha sık gözlenir ( kansızlık, guatr, çocukluk çağı diyabeti, bazı kemik tümörleri, bazı kan hastalıkları, ortopedik sorunlar gibi). Psikolojik sorunlar ve bunlarla baş etmede yaşanılan zorluklar, yine ergenlik döneminde sık rastlanılan durumlardır. Bu dönemde aileye, ergenle olan ilişkilerinde oldukça fazla iş düşmektedir.
Dünya Sağlık örgütü 10-19 yaş grubunu “ergen yaş grubu”, 15-24 yaş arasını da gençlik dönemi olarak tanımlamaktadır. Ülkemiz genç bir nüfusa sahiptir. 10-19 yaş grubu, nüfusumuzun yüzde 21.6’sını oluşturmaktadır. Dünya nüfusunun da yüzde 50’den fazlası 25 yaşın altındaki insanlardan oluşmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 80’e ulaşmıştır. Genç nüfusun nitelikli bir eğitim alması, üretken ve verimli olması toplumun geleceği açısından çok önemlidir. Bu nedenle ergen ve gençlere sağlıklı bir ortam sağlanmalıdır.


KISA AMA ÇALKANTILI BİR DÖNEM
Ergenlik dönemi, insanın tüm yaşamı dikkate alınacak olursa, aslında kısa bir dönemdir. Ancak çocuğun birkaç yıl içinde yoğun değişime uğraması nedeniyle, bu dönem çok çalkantılı geçer. Birey bu döneme çocuk olarak girer, ama dönemi erişkin olarak tamamlar. Çocuk hızlı büyümeye kendini alıştıramamışken, cinsel gelişimin başlaması ve yaşadığı psikososyal değişimler nedeniyle kendisiyle ve çevresiyle olan iletişiminde sorunlar yaşar. Ergen, kimi zaman kısa sürede oluşan bu yoğun değişikliklere uyum sağlayamaz. Dönemin özelliği olan başlıca üç konuda da sorunlar yaşayabilir. Ergenliğin başında belirginleşen fiziksel büyüme ve gelişmeyle ilgili sorunların yanı sıra, cinsel ve psikososyal gelişimle ilgili sorunlarla karşılaşır. Ergen bazen bu sorunları kendi çözemez. Aile desteğine ihtiyaç duyar. İnsan vücudunda çok önemli değişikliklerin olduğu bu dönemde, çocuğumuzda neler olup bittiğini anlamak ve ebeveynler olarak onlara yardımcı olmak zorundayız. Bu dönemde yaşanan sorunların, kısa zamanda çözülememeleri durumunda, tüm yaşamı etkileyebileceği gerçeği akıldan çıkartılmamalıdır. Ergenlikte gerçekleşen değişim süreçleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:

1. Biyolojik değişim (büyüme ve cinsel gelişim)
2. Entelektüel gelişim
3. Psikolojik gelişim
4. Sosyal gelişim ve bütünleşme

* Ergenlikle ilgili yazılarımıza devam edeceğiz.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.